Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter två timmar i Edsbyn var bröderna Määttä på is i arenan: "Här kan vi utvecklas"

Tvillingbröderna Tuomas och Tommi Määttä kom till sitt nya bandyhem i Edsbyn på söndag eftermiddag. Några timmar senare var de på is i Svenska Fönster Arena. – Det här känns bara så bra, här kan vi utvecklas, säger den omsusade mittfältaren och poängkungen Tuomas.

Annons

Det var dags för ett stort steg i livet, och bandykarriären.

De 20-åriga tvillingbröderna (inte bärlika, dock) Määttä packade sin trunkar och tog, tillsammans med pappa Esa och mamma Maritta, färjan från hemstaden Helsingfors.

TV: Bröderna Tuomas och Tommi Määttä tar sina första skär i Edsbyns arena

I omklädningsrummet i arenan på Ön väntade deras nya platser, och namnskyltarna var vederbörligen upphängda inför säsongen – nummer 66 Tommi Määttä och nummer 99 Tuomas Määttä.

Och de kunde bara inte motstå söndagens chans till "tjuvsläpp" på den färska isen, dagen före den första officiella träningen på måndagkväll.

– Jo, vi har varit här och spelat förr. I någon cup med det finska P17-landslaget, säger backen Tommi, och sneglar lite försynt på några av de rödblå profiler de följt när bandypuls har sänt matcher med Edsbyn.

Million: "Määttä kan vara årets mest spännande värvning"

På plats var nämligen även ett gäng lirare, ivriga att ta säsongens första skär – Hasse Andersson, Martin Frid, Daniel Liw, Erik Persson, Jonas Edling och några till.

Det är ett miljöbyte modell större, från den finska huvudstaden till lilla bandytokiga Edsbyn.

– Jo, klart det är skillnad. Och visst kommer vi att sakna våra kompisar. Men vi är ju här för bandyns skull, vi tror Edsbyn är bästa platsen för oss att utvecklas, säger Tuomas på aningen knagglig svenska.

– Vi får jobba lite på språket. Vi är inte tvåspråkiga, men har läst svenska i skolan, säger Tommi.

I hallen finns också pappa Esa, tränare för finska mästarlaget Botnia, med bara lite blandade känslor.

Sedan tidigare finns redan 24-årige storebror Teemu i den svenska elitserien, mittfältaren som inför kommande säsong värvats från Kungälv till Sirius. Nu försvinner även tvillinggrabbarna, samtidigt som även storasyster Tiina studerar på annan ort.

– Det blir en omställning, visst. Det bli också första säsongen jag tränar ett lag utan någon av mina grabbar. Men jag är samtidigt glad att de tar det här steget när de är så pass unga, det är just vad finsk bandy behöver för att utvecklas, säger Esa, och ger ett slående exempel på de olika förutsättningarna.

– Hemma på Åggelby får vi is i slutet av november, här kör de igång i hall den första augusti. Det är en väldigt stor skillnad, och det är bara att acceptera. Det finns flera av våra bästa talanger som kan, och bör, gå den här vägen, säger Esa, som tillsammans med sina grabbar hade en hel del erbjudanden att fundera över.

Ett möte med Ola och Hasse Johansson spelade en stor roll vid beslutet att välja Edsbyn, plus input från gamle Byprofilen Kimmo Huotelin.

– Ola sade så här till mig, "Esa, det vore en stor ära att hjälpa till att utveckla pojkarna". Det var stort. Vi har också sett till helheten, säger Esa Määttä, som tillsammans med frun stannar i Edsbyn den första veckan för att hjälpa bröderna komma till rätta i lägenheten i centrala Edsbyn.

Tuomas Määttä, som tog en plats i all star-laget vid senaste VM, är tänkt att bli en offensivt drivande spelare i Edsbyn. För brorsan Tommi handlar om att ta fajten om en defensiv position i laget, han fanns med i landslagstruppen men fick inte plats i VM-laget.

Och det bara bandy som gäller för Edsbyns finska nyförvärv.

– När vi inte spelar bandy? Ah, det blir inte mycket då, mest att lira lite Playstation och kolla på film, säger Tuomas Määttä, som redan längtar till måndagens gemensamma första träningspass.