Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem mål mot SAIK – snart kan VSK:s supertalang vara förlorad för bandyn

/
  • 17-åringen Matilda Plan var outstanding när ettan Västerås vann mot serietvåan SAIK i Göransson Arena och gjorde fem mål.
  • Jenny Stadin.

Västerås 17-åring Matilda Plan gjorde fem mål i seriefinalen mot SAIK – men snart kan hon vara förlorad för bandyn.
Precis som Sandvikens dubbeltalang Jenny Stadin.
– Bandyn är amatörmässig, det är därför vi tappar talangerna, säger SAIK-tränaren Johan Sandh.

Annons

Både Jenny Stadin, född 1999, och Matilda Plan, född 1998, var bärande spelare när det svenska flicklandslaget vann VM-guld i USA i vintras.

När SAIK och VSK möttes i en tidig seriefinal i Göransson Arena (7–6 till Västerås) var båda två på isen, men det kan också ha varit för sista gången. De är nämligen lika framgångsrika på fotbollsplanen, och fanns med på landslagsläger på Bosön för bara några veckor sedan.

Jenny Stadin har redan gjort sitt val – hon har valt fotbollen och flyttat till Sundsvall för att gå fotbollsgymnasium. Hon spelade bara för att hon var hemma på praktik och att det just nu är uppehåll i fotbollsträningarna.

Matilda Plan måste snart göra samma val. Och då kan svensk bandy gå miste om en av de största talanger som kommit fram de senaste åren. Hon dominerade seriefinalen stort med sin fysik och skridskoåkning, gjorde fem (!) mål och överglänste Sandvikens fem A-landslagsspelare.

Som lagkapten symboliserar hon den utveckling som skett i VSK på damsidan, där man efter fyra raka segrar i serieinledningen redan nu kan skönja en högst möjlig SM-finalist senare i vinter. VSK har aldrig figurerat i en damfinal tidigare.

Men Matilda Plan tonar ner förväntningarna.

– Vi har som mål att gå till kvartsfinal, sen får vi se.

Har du gjort fem mål i en match förut?

– Jag har gjort sju faktiskt, men aldrig mot så här bra motstånd. Jag har aldrig varit med och vunnit här i Sandviken förut.

Hon bor i Katrineholm, spelar bandy i Västerås sedan några år tillbaka och fotboll i allsvenska topplaget Eskilstuna, även om hon bara varit med på bänken ännu.

Eskilstuna tillåter inte spelare som dubblerar, och vill hon ha ett a-lagskontrakt så småningom måste hon helt enkelt välja.

– Det kommer bli jättesvårt, jag vet inte alls vad jag ska välja. Det funkar kanske ett år till, men sen måste jag bestämma mig. Det är roligare att försöka bli bäst i fotbollen eftersom det är så mycket svårare, men bandyn är kul för att det går fort och blir mycket mål, säger Matilda Plan.

För Jenny Stadin var inte valet speciellt svårt i slutändan.

– Det är två sporter som är ganska lika, men det finns inte en chans att kunna leva på sin sport som tjej och bandyspelare. Jag var tvungen att tänka på min framtid och då blev det fotbollen, jag har ju drömmar. Titta på Lotta Schelin och Kosovare Asllani, det finns inte i bandyn.

Om det funnits samma förutsättningar, hur hade du valt då?

– Då hade det nog lutat lite mer åt bandyn, det går fortare och är lite roligare.

Vad säger du när du ser Matilda dominera så mot er som hon gör?

– Hon är en som en gud, man vet inte vart hon ska ta vägen och det kändes som hon gjorde precis vad hon ville.

Västeråstränaren Johan Hedfors säger att han är tacksam så länge han får ha kvar Matilda Plan i laget. 17-åringen toppar faktiskt elitseriens skytteliga med sina nio mål på fyra matcher.

– Vi får försöka hålla hårt i henne. Hon har utvecklats så mycket och är så svår att få stopp på nu att jag tror att kommer med till VM. Nu är jag visserligen inte förbundskapten, men jag har svårt att se hur man ska kunna plocka bort henne från truppen.

Sandvikens tränare Johan Sandh tror inte att det i första hand är en ekonomisk fråga om talangfulla spelare väljer fotboll i stället för bandy.

– Dambandyn var rätt okänd för mig tills jag hoppade på det här, men den är för amatörmässig överlag. Engagemanget runt lagen måste upp flera snäpp om vi inte ska förlora de största talangerna. Bandyn är för långt efter och det är upp till klubbarna att fixa det, och ge spelarna bätre förutsättningar för träning till exempel.