Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman inför säsongen: "Bandyn bjuder ännu på utrymme för frälsare att fixa finaler"

För att vinna SM-guld krävs ett kollektiv i mästarklass. Men på vägen till en final kan fortfarande den solitäre frälsaren spela en avgörande roll. Bandyn ger mer utrymme än fotbollen åt enskilda stjärnor att glänsa. Jag tror säsongen kommer att bjuda på några gnistrande exempel på just det...

Annons

Ett av bandyns charmigare särdrag är att det finns så många möjligheter inom sportens givna ram.

Det finns utrymme för det oväntade, för en irrationell spetslirare att sätta sin signatur på en hel match. Eller åtminstone stora och viktiga delar av en match.

Det här har såklart med farten och de stora ytorna att göra.

En kapten alltid på rätt kurs. I Uljanovsk tog Sergej Lomanov Jr sitt nionde (!) VM-guld.

Det finns spelare som har varit, och är i dag, mästerliga på att utnyttja den förutsättningen.

Det finns många exempel. Från 90-talet minns jag särskilt Konstatin Zaletaev, den mäktiga och mörkmustige härföraren från Murmansk som under flera säsonger bar hela Kalix på sina breda axlar. En gång räckte det ända till slutspel.

Sällan har väl en enda spelare haft så stor betydelse för ett helt lag.

Zaletaev fick sin tid i rampljuset, men gled sedan bort i skuggorna och hittades våren 2007 (under mystiska omständigheter) död i sin lägenhet utanför Moskva.

Men hans minne lever än i dag.

Och det finns såklart många fler som förvaltat bandyns tradition av den "ensamme frälsaren". Ni har säkert många egna exempel.

Det är nu inte helt politiskt korrekt att dröja vid det här ämnet, en modern bandytränare vill knappt höra talas om det.

En modern bandytränare poängterar alltid "stor delaktighet" som huvudnyckeln till framgång, och gör förvisso det med viss rätta.

Men i bland kan det kännas som den där X-faktorn är aningen underskattad. Ungefär som en matchvinnande skarpskytt i landslaget. Och alltså som när Jocke Hedqvist bombade Edsbyn till några av SM-gulden i mitten av 2000-talet.

Per Hellmyrs visade vägen även i SM-finalen mot sandviken 2011 - men räckte inte ända fram.

Ett annat nära (åtminstone för mig här i Hälsingland) exempel på vilken avgörande betydelse en magisk spelare kan ha måste bli säsongen 2010/11 när Per Hellmyrs trollade (match efter match) Bollnäs hela vägen till klubbens andra raka SM-final.

Och hade det funnits någon gudomlig rättvisa hade han också belönats med att få sitt avgörande mål godkänt, i stället för ytterst tveksamt bortdömt.

Men det är historia nu.

Lista: Här är vårens tio bästa värvningar

Inför säsongen som kommer, och vilken säsong det kommer att bli, finns det några tydliga "Frälsar-lägen". Inte minst hos de potentiella topplagen.

Den mest tydlige är såklart Sergej Lomanov Jr, den mest komplette av stjärnorna i världstoppen och en personifikation av begreppet vinnarkultur.

Det finns fler orsaker att lyfta fram Vänersborg som en lödig joker i en guldjakt, som några fler hyggliga ryssar och en Jocke Hedqvist som får än bättre förutsättningar att renodla sin särart som skarpskytt.

Men den viktigaste enskilda faktorn är en gudabenåad lirare som vid 36 års ålder fortfarande kallas junior. Det är för övrigt samma ålder som pappa Sergej Lomanov Sr när han var bara en semifinal mot vetlanda från att leda Sirius till en SM-final 1994.

Klubbchef Robban Lindgren kunde äntligen presentera The Big Målskytt i Bollnäs GIF.

Men frågan är om inte den mest kongeniala (perfekt i sitt specifika sammanhang) värvning av en (huvud)rollspelare är Patrik Nilsson till Bollnäs.

År efter år har Giffarna suktat efter en gunslinger, en hitman, en skarprättare som borgar för säker leverans av enkla mål, säkra mål och en del han kan uppfinna själv. Det går verkligen inte att underskatta värdet av en spelare med förmåga att ta snabba skott från cirkeln.

Den långe från Söderfors har dessutom alla möjligheter till ett fruktbart samarbete med kvicke djupledsraketen Christian Mickelsson, även han med ett snabbt skott.

Kanske inte en frälsare i den meningen, med såklart att en explosiv Alan Dzhusoev adderar än mer tyngd till de redan blytunga stålmännen från Sandviken. Och Saik är därmed gjuten som förste utmanare till tronen.

Men till sist är det ändå bästa att kasta in en brasklapp, och en parafras på ett klassiskt citat från gamle goalgettern Gary Lineker; "Bandy är ett enkelt spel: 22 spelare jagar bollen under 90 minuter och till slut vinner alltid Västerås.”

Låt oss nu bara städa av sillen och kräftorna och OS och komma igång med den ädlaste av sporter igen...

Läs mer: Här är spelschemat för "bästa elitserien någonsin"