Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman: Ut med SM-finalen igen!

Annons

Kalla mig en nostalgisk idiot, om ni vill.

Eller naiv bandyromantiker, om det passar bättre.

Kanske är jag lite av varje – åtminstone när det gäller SM-finalen i bandy.

Det är en klassisk idrottsfest som löper allvarlig risk att tappa fart, med en alltmer urholkad själ.

När jag hukar på en fotopall i Tele2 Arena, och plaskar med skorna i spillvattnet på konstgräset som sticker fram samtidigt som ekot rullar runt den mäktiga domen, slår det mig vilka värden som blev kvar på Studenternas IP i Uppsala.

Det må vara en sorts emotionell mjukvara, men just atmosfär och proppfulla läktare är en väsentlig del av festens hjärta.

Kanske till och med en oersättlig del.

1991 kom 15 885 åskådare till den första SM-finalen på "Studan", där Vetlanda slog Västerås med 4–2.

2015 kom 15 877 åskådare till den första SM-finalen i Tele2 Arena, där Västerås slog Sandviken med 6–4.

I numerär knappt någon skillnad alls – men i den verkliga upplevelsen som två olika världar.

Jag är också tveksam till möjligheten att i Tele2 hitta samma uppvind som i Uppsala, där publiksiffrorna steg stadigt för att under flera år på 2000-talet hålla sig över 21 000 åskådare.

Jag är, med andra ord, tveksam till Bandyförbundets grundläggande ambition att ta bandyfinalen till folket, i stället för tvärtom.

Det är ett önsketänkande att storstan skulle bry sig nämnvärt om en bandyfinal. Storstan har så mycket annat att tänka på, så mycket annat att pyssla med.

I Uppsala var det mer än en fokuserad fest under några timmar, det var en festival i flera dagar som färgade hela staden.

Och det var en unik kvalitet. Den är borta nu.

Fjolårets relativa "fiasko" i Friends Arena, med drygt 20 000 åskådare och jättestora publikhål på läktaren, lämnade ett kliande ärr.

Det medger också förbundets generalsekreterare Marcus Norman, som före lördagens final konstaterade att "varumärket fått sig en törn".

Frågan är vad Norman och övriga ansvariga på förbundet kan göra för att vända trenden – annat än att blunda och be om mer givna publikdragare i nästa final?

Mitt förslag är lika "reaktionärt" som radikalt – flytta ut festen igen, tillbaka till Studenternas IP med ballongsläpp före avslag och supportertåg genom parken.

Här finns förstås en ganska seriös hake, det kan inte ens jag bortse från.

När möjligheten finns till största möjliga sportsliga rättvisa kan det ju verka udda att låtsas som det inte finns hallar att använda.

Det kan nog alla de 25 560 åskådare som plågade sig igenom den absurda snöstormsfinalen 2010 hålla med om, den gången när Hammarby bröt sin förbannelse och (bokstavligen) skottade hem finalen mot Bollnäs med 3–1.

Jag framhärdar emellertid att den risken är värd att ta, möjligen med någon sorts lösning med en reservplan för extremt väder.

Å andra sidan var det en skaplig värmebölja även i Tele2 Arena, med en mjuk is som blev besvärande dålig i slutet av halvlekarna.

Och om nu finalen ska rulla vidare i en så toppmodern arena – förra året tydligen utsedd till "världens bästa" – så borde man löpa den högteknologiska linan fullt ut.

Alltså videogranskning vid svåra domslut i avgörande lägen – allt för ännu mer sportslig rättvisa då.

Nu finns ingen sådan surdeg kvar efter en final där Sandviken tappade sin kollektiva kraft när den behövdes som mest.

Visst spelade både Johan Esplund och Andreas Bergwall väntade huvudroller, men mest av allt vann Västerås den här finalen tillsammans.

När det kom att handla om jakt och inte kontroll, då blev stålmännen väl ivriga och stressade. Alla försökte liksom lösa knuten på egen hand, ungefär som en rysk lagmaskin i baktakt.

Slutligen delar jag helt BGIF-tränaren Jocke Forslunds bestämda synpunkt gällande "förfesten – skrota den meningslösa uppvisn..förlåt, bronsmatchen och byt in P20-finalen istället.

Matcher med innehåll och laddning är alltid bättre än de som är tomma.

Precis som finalfester...

Mer läsning