Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls krönikör "Zocke" listar: Här är de största artisterna i svensk bandy

/
  • Tobias

Jag brukar alltid hävda att idrotten är en form av underhållning. Ett skådespel för publiken som oftast älskar det som sticker ut och berör.
Vad är då inte viktigare än karaktärerna som gör det oväntade? De som skapar känslor genom sin spetskompetens eller bara sitt sätt att vara.
Jag syftar på artisterna.

Annons

Denna krönika blir en hyllning till de som berör och gör det värt att betala entrén trots att det egna laget kanske torskar. Jag vet mycket väl att det finns killar med vattenkammad sidbena som åker fortare, skjuter hårdare och bandymässigt är duktigare. Men det här är min lista på de som levererar på något oväntat skönt sätt: Lirarna.

 

1. Johan Esplund, Villa Lidköping

Eftersom Esplund knappt har koll på sig själv, hur ska motståndarna ha det? Blandar en magisk teknik med en underbar slacker-mentalitet vid sidan av. Gör konstant det oväntade med en klubba som ingen annan besitter och blandar det med oömma uttalanden direkt från hjärtat. Tillsammans med Lukas Persson i Kungälv den enda som kan glida ut på isen utan att ha riktig koll på vilka han möter. Lirare.

2. Rinat Shamsutov, Tillberga

42 år ung leker Shamsutov bandy som få. En balans och skridskoteknik som skickar motståndarna till läktaren utan att han förflyttar bollen. En fröjd för ögat och hade, vid bättre effektivitet av kompisarna, redan dödat assistligan. Hans motstånd till media ger lite extra star quality. Som efter matchen mot Gripen, som han vände på egen hand, då han hänvisade reportrarna till Kevin Sterner. Reservmålvakten.

3. Stefan Nordén, Mölndal

Jag vet. Han lirar inte i elitserien. Hade han gjort det hade han kanske legat etta. "Det är för många lagspelare i dagens bandy. Jag spelar aldrig för laget, jag spelar bara för publiken" är ett citat i artistens sanna anda. Geni och bohem. Senaste matchen? I helgen. Mål och matchstraff. Såklart.

4. Per Hellmyrs, Bollnäs

Om Hellmyrs bestämmer sig tror jag på allvar att han skulle kunna hålla bollen i en hel halvlek. Fantastisk klubba och skridskoteknik som i sina bästa stunder gör lite som han vill på isen. Att han med darrande röst dömde ut hela Bollnäs kommunfullmäktige efter det negativa beslutet om hall ger extra cred på den här listan.

5. Daniel Andersson, Villa Lidköping

Esplunds tvillingbror i Villa Lidköping käkar fler pizzor än resten av elitseriespelarna gör tillsammans. Ändå flyger han fram på isen och gör grejer med klubban och bollen som får folk att häpna. Inte blyg att säga vad han tycker och tänker. Det gillar jag.

6. Linus Forslund, Sandviken

En av elitseriens mest underskattade lirare i skuggan av "tres amigos" i SAIK. Fart och teknik så det räcker och blir över. Den enda som kan tala om för dig vad din morsa gjorde i helgen innan han blåser igenom halva laget. Unika egenskaper.

7. Patrik Eidenert, Sirius

Uppsalas största stekare som alltid spelar med ett större självförtroende än Fosshaug och Muhrén tillsammans. Någonstans mellan mål i arslet och tränarnas hjärtattacker hittar det fram passningar av den högre skolan. Har man slagit sju avgörande som går fel men ändå går för den åttonde platsar man på den här listan.

8. Andreas Bergwall, Västerås SK

En prestation att slå sig in här som målvakt där det inte ges samma möjligheter att glänsa. Världens bästa genom tiderna, men framförallt en artist av den högre skolan. I en match med Tillberga kastade han vattenflaskan 50 meter till motståndarnas bås efter ett baklängesmål. Linjedomaren hämtade den, skruvade ihop och lämnade tillbaka. Respekt.

9. Jocke Forslund, Bollnäs

Om någon tränare ska in på den här listan måste det vara Bollnäs tränare. Hade lite svårt för Jocke i början innan jag insåg att han faktiskt är en riktig sköning. Gör lite som han själv vill och kan reta gallfeber på såväl förbund som folk runt omkring genom att bara göra det han faktiskt tror är bäst för laget.

10. Johan Löfstedt, Vetlanda

Att man frivilligt flyttar hem till Vetlanda igen ligger givetvis på minuskontot, men uppvägs av en underbar spelstil. Framspelare och målskytt paketerat i absolut toppklass. Platsen på listan stod mellan honom, Christoffer Edlund, Robin Sundin och Oscar Jonsson. "Lökens" framförande av Stad i ljus på bandygolfen i somras fällde avgörandet. Artist.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning