Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyundret i Kalix: "Har alltid haft en stark kultur"

/
  • Erik Olovsson är en av de som har kommit hem igen till Kalix efter spel i flertalet andra elitserieklubbar.

Bollnäs har fostrat flest spelare i dagens elitserie.
Men räknar man in orterna Karlsborg och Nyborg till Kalix är det norrifrån som de flesta elitspelarna kommer.
– Bandyn har alltid varit stark här uppe, säger klubbikonen Patrik "Palle" Rönnqvist.

Annons

LÄS MER: Så många elitseriespelare har ditt favoritlag fostrat

Granskningen av alla elitserieklubbar som Bandypuls har gjort visar att Bollnäs GIF är den klubb som fostrat flest elitseriespelare av i dag.

God tvåa på listan är Kalix, elitseriens med god marginal nordligaste klubb. I dagens elitserietrupp har man tio egna spelare och ytterligare sex Kalixfostrade spelare är i andra elitserieklubbar.

Lägger man dessutom till de närliggande orterna inom en mils avstånd, Karlsborg och Nyborg – ja, då går det utan tvekan att tala om ett bandyunder i norr. För de två mindre klubbarna har fått fram ytterligare sju elitseriespelare.

LÄS MER: Här är hela spelarlistan – klubb för klubb

– Det har alltid funnits en stark kultur här som gjort att vi fått fram unga spelare, säger Patrik "Palle" Rönnkvist, som är en av de allra största bandyspelarna som fostrats i Kalix. Efter fem år som tränare sedan hemkomsten från Edsbyn sitter han nu i styrelsen och är inblandad i klubben på andra sätt.

Att vara en av bandyns mest massproducerande regioner skapar också sina problem. I Kalix är det problematiskt att få behålla spelarna som lockas av andra klubbar.

– Är det fyra elitklubbar som rycker i en av våra spelare så är det svårt att hålla emot, säger "Palle" Rönnkvist.

LÄS MER: Klassiska Lesjöfors fostrade "världens bästa målvakt"

Grannklubbarna Nyborg och Karlsborg har visserligen egna bandybanor, men tvingas ofta in till centralorten för att spela och träna på den konstfrusna bandyplanen, De milda vintrarna är ett problem även för klubbar i Norrbotten.

– Det är inte de vintrarna som var för tio år sedan, nu är det både blött och varmt. En hall skulle ju underlätta, om inte annat för vår rekrytering, säger "Palle" Rönnkvist.

Finns det någon aktiv bandyhallsdiskussion då?

– Ja, den har pågått i flera år. Men den dagen när de börjar så tror jag på det...

Men det finns ändå exempel på spelare som vänder hem till Kalix. Till den kommande elitseriesäsongen har klubben knutit till sig återvändaren Nils Wikström från allsvenska Katrineholm.

LÄS MER: Klubben som fostrar minst: "Trodde inte vi var sämst"

– Vi har kontakt med de som är ute, och vill de hem så tar vi ju emot dem. Wikström har vi velat ha under flera år, och han är elitseriespelare och ingenting annat, säger "Palle" Rönnqvist.

Förra säsongen klarade Kalix sig undan kvalspel efter en målskillnadsaffär med Kungälv. "Palle" Rönnkvist tycker att den startelva som man nu ställer på benen för en ny elitseriesäsong är lite bättre.

– Förstaelvan ser bättre ut än i fjol, men annars är det lite tunt. Några till hade varit bra, säger han.

Mer läsning