Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs skjuter sämst i elitserien: "Kanske det är dags för en petstraff"

/

Bollnäs är elitseriens sämsta lag på straffar.
Senaste målsumparen var Andreas Westh – som trots sin rutin erkänner att det inte är helt enkelt att ställa sig på straffpunkten.
– På träning sopar man in dem hur som helst, men sedan så känner man stor skillnad när det blir match. Det blir lite för safe, säger han.

Annons

Bollnäs har skaffat sig fem straffar den här säsongen, lika många som exempelvis Hammarby och Sandviken. Den stora skillnaden är att de lagen är hundraprocentiga.

Det är visserligen Bollnäs också – fast åt fel håll. Laget har missat samtliga.

TV: Mickelssons hattrick sänkte Broberg

– På träning smackar du upp den där du siktar, och skjuter du straffar frekvent under match så får du rutin på det och det har ju kanske inte jag. Det är inte så jäkla enkelt. Det kan i alla fall jag känna, man vill inte skjuta utanför, säger Andreas Westh, som menar att målvakterna också blivit klart svårare att överlista på senare år.

– Den måste sitta bra om det ska bli mål, målvakterna har blivit större och tätare och bromsar upp det bra. Tidigare räckte det ju att skjuta bredvid för att det skulle bli mål. Men tre kanske vi borde satt för att det ska vara godkänt, man ska väl ligga på 70 procent i alla fall.

Är det någon målvakt som är extra jobbig att möta?

– Det är ett mentalt spel. (Andreas) Bergwall inger ju en del respekt redan från början exempelvis, och tycker jag att det är kinkigt så är det kanske inte så lätt för andra heller, jag har ju varit med på en del stora matcher i karriären.

LÄS MER: Målvakten och måltjuven räddade Bollnäs i derbyt

Christian Mickelsson är den normale straffskytten i Bollnäs, men efter missen mot Västerås SK förra veckan valde han att stå över när läget kom mot Broberg. Något som kanske kan ge effekt nästa gång Bollnäs får chansen från nio meter.

– Mickelsson är ju en van straffskytt som brukar göra mål, det har gått emot lite för oss och då kanske det är bra att nån annan gör det så blir det lättare nästa gång. Nu missade jag och då är inte pressen lika stor nästa gång han ska skjuta, säger Andreas Westh.

SE ÄVEN: Bildextra från Bollnäs–Broberg

Och funkar det inte då kanske det går att köra en variant?

– Det kanske kommer en petstraff, missar vi några till så är det väl dags...

Bollnäs har inte heller varit särskilt lyckosamt på hörnor. 86 försök har gett 9 mål och en träffprocent på åtta. Edsbyn har exempelvis 15 procent på sina 85 hörnor – och topplaget i disciplinen, IFK Vänersborg, har hela 19 procent med 15 mål på 77 försök.

– Det är viktigt att inspelen kommer rätt och att vi hittar luckorna. Det blir svårt om man får korrigera, sen så har det blivit mindre hörnmål generellt. Det finns ju videoklipp att läsa sig in på nu. Huvudsaken man vinner matchen i matchen när det gäller hörnor, säger Andreas Westh.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning