Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomberad plan ger ismakare huvudbry

/
  • Lars Wennerholm på Svenska bandyförbundet tror att isen kommer hålla hög klass i finalen – om än inte helt perfekt.

Ny finalarena, och nytt sätt att göra is. Kommer underlaget i Tele2 hålla när det spelas en bronsmatch bara timmarna före SM-finalen?
– Isen blir inte perfekt, men helt okej. Det är min bedömning, säger Lars Wennerholm från Svenska Bandyförbundet.

Annons

När SAIK spelade på Tele2 mot Hammarby för ett år sedan var isen riktigt dålig, med stora pölar i mitten. Därför har just isen varit ett hett samtalsämne dagarna innan finalen. Speciellt som det spelas juniorfinal och damfinal kvällen före, och nyheten bronsmatch bara timmarna innan den stora SM-finalen.

I Friends Arena rullades det ut tillfälliga ispister, i Tele2 Arena finns redan kylrören under konstgräsmattan. Problemet när man ska göra is är bara att planen är anpassad för fotboll.

– Det kallas att den är bomberad, den är högre på mitten än ute vid sidlinjen för avrinningens skull. Det är något som spelarna kommer märka lite grann, men bollen kommer inte påverkas, säger Lars Wennerholm, som är ansvarig för isfrågan.

Utmaningen har varit att få vattnet att stanna kvar i mitten, men ismakarna har jobbat hårt sedan förra torsdagen med att lägga på vatten, lite i taget.

– I fjol fick man inte riktigt kontakt på mitten, där planen är som högst, och då blev det luft emellan och isen frös inte riktigt. Nu ser vi att vi har kontakt, men inte fullt lika bra som ute vid sidlinjen.

Kommer isen vara bra på lördag eftermiddag?

– Min bedömning är att det blir en helt okej is. Det kommer inte bli helt perfekt eftersom det ändå är en tillfällig is, och då blir det aldrig lika bra.

Isen har varit klar i något dygn och nu jobbar man framför allt för att få till finishen och en bra yta. Västerås tränade både torsdag och fredag, SAIK tränar bara i dag. Och beroende på hur isen är då kan man justera kylan åt något håll.

Konsekvenserna av en sämre is blir sämre bandy, säger SAIK-spelaren Linus Forslund.

– Det blir en annan typ av bandy, mer som utomhusbandy och man måste spela enklare. Men det är inget vi kan påverka, och är det nånting man lärt sig så är det att fokusera på det som verkligen går att påverka.

Under torsdagen hade det sålts ungefär 15 000 biljetter. Arenan tar in cirka 30 000 åskådare.