Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claesson: "Bergwall avgör"

I kväll vet vi vilket lag som är svenska mästare i bandy säsongen 2014/2015.
Inför SM-finalen sätter Sveriges förbundskapten Jonas Claesson betyg på lagdelarna i SAIK och VSK.
– Magkänslan är att Bergwall avgör, säger han.

Annons

Betygskalan är enligt följande: 6: Världsklass. 5: Mycket bra. 4: Bra. 3: Godkänd. 2: Kan bättre. 1: Dålig.

-

Så ställer SAIK upp i SM-finalen. Från höger:

Martin Falk (mv)

-

Niklas Gälman

Rasmus Forslund

Linus Pettersson

Joakim Bergman

Erik Säfström

-

Dennis Henriksen

Linus Forslund

-

Patrik Nilsson

Erik Pettersson

Daniel Mossberg

-

Avbytarbänk: Abbe Bodin (mv), Ted Haraldsson, Daniel Bäck, Olle Berglund, Mikael Nilsson.

-

Jonas Claesson betygsätter lagdelarna:

Målvakt: 4. "Bra och stabil är det första man tänker på. En duktig målvakt som har kommit lite från ingenstans och hållit ihop det jättebra. I viktiga lägen har han dessutom haft förmågan att spika igen".

Försvar: 5. "Tycker att det har vinglat stundtals, men har totalt sett varit bra. Säfström (Erik) är extremt duktig offensivt, men ska försvaret ha toppbetyg ska det vara delaktigt i fasta situationer".

Mittfält: 5. "Henriksen (Dennis) har varit extremt bra och nyttig i slutspelet och har dragit ett otroligt lass, framför allt under punktmarkeringar av "Säva" (Erik Säfström) i vissa matcher. Även Forslund (Linus) har varit på mittfältet och gjort det väldigt bra".

Anfall: 6. Där finns inte så mycket i övrigt att önska. Jag vet inte vad som ska tilläggas om SAIK:s anfall.

Avbytarbänk: 3. "Där är det lite väl tunt och det är stundtals där man fått lida lite i serien mellan varven. Det finns lite för få gubbar att gå runt på. Det finns ett antal duktiga juniorer, men de är inte riktigt där än".

Helhet: 6. "Det sitter mycket i ledarskapet och hur man hanterar ett lag från början till slut. Där är SAIK en ledstjärna i svensk bandy. Hur man hanterar truppen när man tappar spelare år efter år, det kommer nya och ändå ser det likadant ut efter jul varenda år. Det tycker jag ska krediteras "Jacke" (Anders Jakobsson) och "Dino" (Stefan Söderholm, båda tränare).

Totalbetyg: 29.

-

Så ställer VSK upp i finalen. Från höger:

Andreas Bergwall (mv)

-

Simon Folkesson

Patrik Sjöström

Anders Bruun

Stefan Edberg

Oscar Gröhn

-

Magnus Joneby

Mikael Olsson

-

Ted Bergström

Johan Esplund

Jonas Nilsson

-

Avbytarbänk: Henrik Kjellsson (mv), Jesper Norrman, Janne Rintala, Tobias Holmberg, Emil Juhlén.

-

Jonas Claesson betygsätter lagdelarna:

Målvakt: 6. "Jag tycker att det är uttjatat med "bästa säsongen någonsin", men den här säsongen tillhör en av hans bättre. Han har haft ett fantastiskt spel i hela elitserien och ändå lyckats växla upp och avgöra matcher för VSK i slutspelet. Jag tycker att han har varit viktigaste spelaren för sitt lag i år".

Försvar: 5. "Defensivt är VSK lika med SAIK. Men i slutspelet har Bruun (Anders) och Edberg (Stefan) stått och avgjort matcher på fasta situationer, så de har några försvarsspelare som är mer delaktiga där. Har inte ytterhalvor i klass med Säfström, så det går nästan på ett ut. Totalt sett så är lagen jämbördiga trots olika kvaliteter".

Mittfält: 4. "VSK har inte riktigt haft någon som dominerat på mittfältet som Henriksen. Totalt sett i elitserien har Micke Olsson gjort en jäkligt bra säsong".

Anfall: 5. "VSK har gjort det bra och jag tycker att de når till en femma. Tycker dock SAIK-anfallet är vassare. Sedan är ju Esplund (Johan) något mittemellan anfall och mittfältare".

Avbytarbänk: 4. "Det är framför allt det här som har varit VSK:s styrka. De har varit extremt duktiga på att spela runt på alla spelare. Man har blivit ett riktigt maskineri i det man är bra på. Frågan man de flesta motståndarlagen så upplever man VSK som tunga under 90 minuter".

Helhet: 6. "Ett helt nytt ledarteam utan erfarenhet i elitserien, så det går inte att sätta något annat betyg. VSK avslutade säsongen på fantastiskt sätt och jag tycker att Micke Carlsson och Andreas Westman (båda tränare) får högsta betyg för säsongen för sättet de har utnyttjat hela sin trupp. De har lyckats behålla trycket under elitserien under många matcher genom att gå runt på folk utan att det har märkts".

Totalbetyg: 30.

-

Slutligen, Jonas Claesson – vilket lag vinner SM-finalen?

– Magkänslan är att det blir en väldigt jämn match och magkänslan är att Bergwall kommer att avgöra det. Jag tror att SAIK kommer att skapa tillräckligt för att vinna, men frågan är om man överlistar honom. Han var avgörande i både kvartsfinal och semifinal.

– Jag tror inte att det kommer stå 5–1 till SAIK som det var i fjol. Många i VSK:s lag var tagna av allvaret då. Nu har man vuxit in i finalkostymen lite bättre. SAIK håller minst lika hög nivå som i fjol, men VSK har jackat upp betydligt mer än förra året.

Mer läsning