Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför har det vänt för Patrik Nilsson: "Med facit hand skulle jag bytt tidigare"

/
  • Patrik Nilsson har sin tyngsta säsong någonsin bakom sig – rent målmässigt. Lösningen till vändningen fanns i ett par andra skridskor.
  • Patrik Nilsson gjorde fem mål i kvartsfinalserien mot Hammarby och visade upp sitt gamla målfarliga jag igen.

Han gjorde sin sämsta grundserie någonsin – och petades ur VM-truppen.
Sedan har det vänt för Patrik Nilsson, han är sitt gamla jag igen.
Förklaringen fanns i skridskorna.
– Det låter som dålig bortförklaring, men det är verkligen som natt och dag, säger han.

Annons

SE TV-matchen mellan Västerås och Sandviken här

Patrik Nilssons svaga form har varit ett hett samtalsämne under säsongen, och 18 mål i grundserien är långt ifrån hans normala standard. Faktum är att 33-åringen aldrig gjort färre mål som senior, och därför var det inte heller helt oväntat när förbundskaptenen Svenne Olsson valde att ta med sig yngre förmågor som Joakim Andersson, Erik Pettersson och Simon Jansson på VM-resan till Uljanovsk.

Men det var grundserien det. I kvartsfinalerna mot Hammarby, lägligt nog när både Christoffer Edlund och Erik Pettersson dragits med hjärnskakningar och blindtarmar, har Patrik Nilsson varit sitt gamla jag igen. Kraftfull och rapp i skridskoåkningen, betydligt mer skottvillig och ett ständigt offensivt hot för Sandviken.

En scenförändring som heter duga. Vad är det som hänt?

För att ta reda på det åkte vi hem till Patrik Nilssons hem nära Nynäsplanen i Gävle och pratade skridskor.

– Jag vet att det låter konstigt, och jag är inte den som gnäller och kommer med bortförklaringar. Men det är bara att titta på var jag står nu och hur det såg ut före VM-uppehållet. Med facit hand önskar jag att jag hade bytt skridskor tidigare, då hade den här säsongen sett annorlunda ut, säger han.

Dels har Patrik Nilsson, som alltså bombade in 61 mål i fjol, haft en irriterad ljumske hela säsongen – en skada som inte läkte helt förrän till slutspelet.

Och så var det då det här med skridskorna. Han har åkt på samma gamla utgångna modell under i stort hela sin seniorkarriär – men till slut gick de inte att hitta längre. På rekommendation från skridskotillverkaren provade han en ny modell, men kände snart att de inte fungerade.

– Jag har byggt om och flyttat skenor och krånglat utan att det blivit bättre. Jag kan inte alla facktermer men jag kände att jag inte fick ut skären, att jag inte kunde flytta kroppen som jag ville och fick jobba mycket hårdare och blev trött av det.

Strax efter jul slog han en signal till förre elitskrinnaren Sebastian Falk, som finslipat SAIK-spelarnas skridskoåkning tidigare, och insåg ganska snart att det bara var nya skridskor som gällde.

– Jag testade till och med mina gamla slitna skridskor, men de var slut i materialet. Så fick jag en annan modell från tillverkaren precis innan VM. Och jag kände bara "wow" med en gång. Det var en otrolig skillnad. Nu är jag bara glad att jag gjorde det bytet och kan se framåt.

Hur har du mått när det gick tungt under säsongen?

– Det har varit segt när det inte gått som jag tänkt mig rent sportsligt. Sen har jag ett liv vid sidan av bandyn med min sambo Linnea och dotter Alva och mått bra av det. Man måste skilja på person och idrott, men det är klart att det inte har varit skitkul alla gånger.

Hur kändes det att inte bli uttagen till VM?

– Tråkigt, absolut. Jag hade gjort för lite mål, och det är inget att hymla med. Det får man ta, jag har fler säsonger kvar och står inte och faller med ett VM. Det hade varit annat jag varit 19 år, nu fick jag mer tid med min familj och kunde åka in de nya skridskorna i stället.

Patrik Nilsson är en av en handfull spelare i SAIK som saknar kontrakt till nästa säsong. Linus Pettersson, Niklas Gälman, Joakim Bergman och Abbe Bodin är de övriga. Men som vanligt är det svårt att få honom att yppa någonting om det.

– Vi får väl se vad som händer när säsongen är över, jag har inte tänkt nånting kring det faktiskt. Nu är det slutspel och fullt fokus på det.

Men du vill stanna i Sandviken?

– Vi trivs bra här. Men som sagt, det tar vi efter säsongen.

Din bror Mikael fick inget nytt kontrakt med SAIK efter förra säsongen, hur reagerade du på det?

– Det är klart att det var tråkigt, jag ville ju spela med honom. Men det är inte jag som tar såna beslut, det tillhör en idrottares liv och jag känner inget agg mot föreningen på grund av det. Han hade en j-a otur med den där skräckskadan, men jag är otroligt glad att han kommit tillbaka till bandyn och gjort en så bra säsong nere i Vetlanda. Och det är ju inget som säger att han inte skulle kunna spela i SAIK igen.

Nu möter ni Västerås i semifinal, har du nåt speciellt VSK-minne?

– Jag gjorde faktiskt mitt första elitseriemål mot VSK på gamla Rocklunda, på en hörna minns jag. Det kommer bli tuffa matcher. De vann serien medan vi har haft en upp och ner-säsong så favoritskapet ligger på dom. Vi måste sätta vår defensiv för Västerås är ett fartlag, och sen lär vi hålla i vår offensiv så vi kan bygga spelet och styra matcherna.

LÄS MER: Lugnande besked från SAIK-anfallaren – redo för nästa holmgång