Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De prisas som Årets kometer: "Utvecklats mycket under året"

/

Fyra i elitseriens skytteliga och VM-debutant i det svenska landslaget.
Efter en kanonsäsong med Vetlanda prisas Joakim Andersson som årets komet.
På damsidan får Västerås Matilda Plan samma utmärkelse.

Annons

I fjol var det Edsbyns försvarare Joakim Svensk som tilldelades priset som Årets komet inom svensk bandy. I år är det i stället offensiv spets som premieras – då Vetlandas Joakim Andersson tilldelas utmärkelsen.

Han får priset efter att han i elitserien stod för 45 mål på 26 matcher. En notering som räckte till en fjärdeplats i elitseriens skytteliga, och som räckte till en plats i förbundskaptenen Svenne Olssons VM-trupp.

Bandyförbundet motiverar utmärkelsen så här: "Genom att göra hela elva av Sveriges 60 VM-mål i Uljanovsk satte VM-debutanten Joakim Andersson ett ordentligt avtryck inför framtiden. Med sitt kraftfulla djupledsspel byggt på fysik och explosivitet i ett enda stycke har Joakim också, match efter match och med sina totalt 45 mål, varit en bärande del i Vetlandas fina säsong 2015/2016."

Joakim Andersson själv gläds åt priset.

– Det känns fantastiskt kul. Jag tycker själv att jag utvecklats mycket under året. Nu vill jag fortsätta vara med i landslaget och utveckla Vetlanda så att vi kan vara med och fajtas där uppe. Det var ett tag sedan, säger han i ett pressmeddelande.

På damsidan tilldelas Västerås SK:s stora talang Matilda Plan samma pris. 17-åringen vann elitseriens skytteliga med 19 gjorda mål.

– Jag blev jätteförvånad och jätteglad, det är helt sjukt, säger Matilda Plan.

Juryns motivering för Matilda Plan lyder så här: "Matilda Plan är supertalangen som i år på allvar har etablerat sig som en av Sveriges bästa spelare på seniornivå. Med sin målfarlighet och sin vinnarskalle har Elitseriens skytteligavinnare varit en mycket viktig kugge i Västerås SK:s spel och bidragit starkt till lagets fina tredjeplats i Elitserien. Blott 17 år gammal har Matilda under året även varit uttagen till A-landslagsläger."

Priset delas ut till den bandyspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg. Utmärkande för Årets Komet ska också vara att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till en riktig lirare och dessutom uppträder som ett stort föredöme inom bandysporten både på och utanför plan.