Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var den käften det"

/
  • En svårt sargad Andreas Ljus på Ljusdals sjukhus efter käftsmällen i torsdags. En förskräckt mamma Anna-Lena Blixth tog bilden.
  • Andreas Ljus hoppas vara spelklar till den allsvenska premiären, och då blir det med galler igen.

"Det var den käften det"
Bakom det kärnfulla inlägget på twitter ligger stor smärta – och en tand uppslagen i bihålan.
Andreas Ljus, 19-årig mittfältare i Ljusdals BK, hade lätt att hålla sig för skratt efter klubbsmällen på träningen.
Och nu blir han gallerlirare igen...

Annons

– Det här var första säsongen jag skulle köra utan gallerskydd, det blev någon månad. Men nu kommer det tillbaka, och nu får det nog sitta kvar. Med galler hade jag sluppit allt det här.

Andreas Ljus har aningen luddiga minnesbilder från torsdagens olycksaliga träning på rinken i Järvsö.

Han har lagt delar av pusslet i efterhand.

Det börjar med en lång lyra som backen Eric Lönngren tar sats för att vispa bort på volley.

– Vad han inte visste var att jag tagit en lång åkning och kommit upp i ryggen, när han väl såg mig satt klubban redan fast i käften, berättar Andreas Ljus, som direkt kunde känna den förödande effekten av en full bandysving.

– När jag kände efter med tungan var det liksom tomt bara. Det gjorde rejält ont och blev direkt väldigt blodigt. Jag fattade ju att det var rätt allvarligt, säger Ljus.

Läs mer: Fler tunga skador i Ljusdals BK.

Via akuten på Ljusdals sjukhus och senare Hudiksvall blev det snabb remiss till Gävle sjukhus för operation på fredagen.

– De plockade fram tanden ur bihålan, det är ju en bit upp dit. Och rensade munnen från både tand- och träflisor. Men det var faktiskt enda tanden som jag tappade helt. I övrigt var det tre frakturer, och svårt sargad tandrad till vänster. Men den gick att fixa, berättar Andreas Ljus, som fick några tuffa dagar att hantera.

Och det blir några fler innan han ska vara helt återställd om en cirka en månad.

– Det har kommit blod från näsan varje dag, och jag får leva på soppa. Nästa vecka kanske det går att börja tugga något som är mjukt nog, klart man blir lite kraftlös, säger Andreas Ljus, som trots allt är vid gott mod och ser fram emot den allsvenska säsongen som är på väg.

– Känns ändå okej nu, som tandvärk ungefär. Jag ska försöka ta några skär när det är ispremiär på IP på onsdag, säger den 19-årige (fyller 20 på måndag) mittfältaren som är tillbaka i moderklubben efter ett kort gästspel i Falu BS förra säsongen.

Läs mer: Andreas Ljus laddar om i moderklubben.

Nu är han återförenad med lillebror Filip (forward) och hoppas på chansen att ta en mer tydlig plats i Ljusdals BK.

– Det är ju ambitionen, bara det kan vara slut på skador nu då. Jag opererade axeln i somras och nu det här, säger Andreas Ljus, väl medveten om att det kunde slutat så mycket sämre om klubban tagit lite längre upp.

Flera bandyspelare har genom åren drabbats av svåra ögonskador.

Läs också: Andreas Bergwalls ilska över nya regler för målvaktsgaller.

För Henrik Heed i Bollnäs GIF tog karriären slut på Lugnet i Falun en decemberkväll 2006, en olycklig klubbspets vid en brytning gav nedsatt syn på höger öga.

Även Linus Pettersson, landslagsback i Sandviken, åkte på en besvärlig ögonskada under sin tid i Zorkij och missade VM 2013.

Bara några exempel på att ett galler även efter juniortiden kanske inte är en så dum idé...

Mer läsning