Fredag 22 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk kris för Team Hälsingland

/

Hälsinglands enda dambandyklubb har det inte bara tufft sportsligt – utan även ekonomiskt.
Föreningen saknar över 100 000 kronor.
– Nu måste vi få den här säsongen att gå ihop, säger ordföranden Anders Erikmats.

Annons

I lördags tog Team Hälsingland säsongens första seger efter 2–1 på Idrottsparken i Ljusdal mot Härnösand. Detta i damallsvenskan norra, där laget hamnade efter att ha slutat sist i damallsvenskan nord före jul. Där tog laget två poäng efter två kryss mot just Härnösand.

Tuffa sportsliga förutsättningar, alltså.

Men det är i det ekonomiska som föreningen upplever de största svårigheterna. Laget, där spelare från i huvudsak Bollnäs, Edsbyn och Ljusdal spelar, har valt att sprida sina träningspass på just de tre orterna.

– Tjejerna får åka runt lite. Men det måste rulla så, annars kommer folk att tröttna. Men visst, det blir ganska många mil för dem. Och som läget är nu så får de bekosta en del själva, vilket jag tycker är enerverande, säger Team Hälsinglands ordförande Anders Erikmats, som själv bor i Enviken.

– Nu måste vi få den här säsongen att gå ihop först och främst, vilket jag hoppas och tror att vi klarar. Jag får själv åka och hjälpa vår tränare (Stefan Embretsen från Edsbyn) vid träningar och matcher för att det ska gå runt.

Även långa resor till bortamatcher slår hårt mot ekonomin. I seriepremiären mot Haparanda hade föreningen dock tur – de kunde samåka med Ljusdals BK:s P14-lag till norrbotten. Därmed halverades den resekostnaden.

Enligt Anders Erikmats omsätter föreningen 150 000-200 000 kronor per år.

– Vi får 10 000 kronor vardera i bidrag från föreningarna (Edsbyns IF, Bollnäs GIF, Brobergs IF och Ljusdals BK) och sedan har vi lite lokalt stöd och lite från förbundet.

Men det saknas runt 120 000 kronor för att få verksamheten att gå runt.

– Kan vi skrapa ihop 50 000 till att börja med så hamnar vi på en helt annan nivå. Vi måste fortsätta förhandla med kommunerna och synas ute hos företagen. Jag har ett namn som kanske kan hjälpa oss en hel del, säger han.

Anders Erikmats tittar även på de tre bandygymnasierna i Ljusdal, Bollnäs och Edsbyn.

– Vi har tre bandygymnasier men bara ett damlag. Kommunerna på respektive ställe får ju intäkter för studenterna som kommer, men det är inget som varken tjejerna eller vi som förening får någon nytta av, säger han.

Team Hälsingland är en liten förening med ett 30-tal medlemmar, varav mer än två tredjedelar är spelare i laget. Edsbyns IF vilar till exempel sitt F14-lag den här säsongen – och vad gäller Bollnäs F17-lag får de spelarna köra träningspass tillsammans med Team Hälsingland för att det hela ska funka.

– Ekonomin i dambandyn är inte särskilt stor, och tyvärr är tendensen att sporten minskar. Vi som förening måste tillsammans med kommunen, elitklubbarna och er i media hjälpas åt för att få snurr på det, säger Anders Erikmats.

Kommer Team Hälsingland att spela bandy även nästa säsong?

– Ja, det tror jag. Det är ingen katastrof ännu. Men då måste verksamheten upp på en högre nivå. Vårt mål kommer fortsätta vara elitserien.