Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil Viklund om "nya" rollen i Vänersborgs fyrbackslinje: "Mer ansvar i lyftspelet och djupled"

/

Vänersborg har skrotat liberon – och ställde för tredje matchen i rad upp med en rak fyrbackslinje.
Emil Viklund gillar det nya spelsättet, även om det blev förlust i en svängig och underhållande match mot Bollnäs.
– Det här spelet passar oss bra, med många på mitten, säger han.

Annons

Edsbyn gick i bräschen, och nu har IFK Vänersborg tagit efter. I bortamatchen mot Bollnäs ställde laget återigen upp med en rak fyrbackslinje.

Och varför inte, de två tidigare matcherna med en rak försvarslinje slutade ju med seger.

– Det har funkat rätt så bra, men det funkar väl lite sämre i dag eftersom vi förlorar, säger Emil Viklund med ett snett leende och fyller snabbt i.

– Men det är inte därför vi förlorar i dag. Det här spelet passar oss bra, med många på mitten. Vi har många skridskostarka mittfältare.

Emil Viklund spelar vänsterback i fyrbackslinjen, medan Ilari Moisala och Martin Röing bildar mittlås. Till höger lirar Richard Kamperin-Wallin.

Frågan är hur det påverkar Viklund, sedan tidigare van vid den mer klassiska positionen som vänsterhalv.

– Det blir ännu mer ansvar i lyftspelet och djupledsspelet, än när vi har en libero där bak. Men det blir ju att vi fyra får dela på det. Vi blir inte lika breda där bak som när vi är fem stycken, men sen har vi kanske lite bättre åkningar uppifrån så det är lättare att styra. Det är både och, ibland är det bättre och ibland sämre, säger Viklund.

Mot Bollnäs fick Viklund och hans lagkamrater en riktig mardrömsstart. Efter 12 minuters spel ledde hemmalaget med 2–0 och Vänersborg tog timeout.

Det gav resultat – innan första halvlek var över hade gästerna vänt och kunde gå till pausvila med en 3–2-ledning.

– Vi pratade om att vi ska komma i gång med energin, vi var lite passiva över hela banan. Vi behövde trycka på och hota Bollnäs, och det gör vi bra efter timeouten, säger Emil Viklund.

Och den där energin som Viklund nämner, var det till stor del han själv som stod för. Först spelade han fram Mikko Lukkarila till reduceringen, och kvitteringen till 2–2 kom efter en läcker solokörning från halva plan. Just det, en aktion signerad Vänersborg vänsterback.

– Jocke (Hedqvist) vänder ur på mittplan och dom följer med honom, jag vet inte hur många spelare det är. Så han lägger bak den och jag har laddat med bra fart, hoppar emellan och får Westh på fel skridsko. Jag går runt honom och runt målvakten.

>>> Se Emil Viklunds solomål här – och matchens övriga höjdpunkter

Ett vackert bandymål, som Emil Viklund får att låta väldigt enkelt. Innan halvleken var över låg han dessutom bakom förarbetet till Christoffer Fagerströms ledningsmål fram till 3–2.

Läs mer: Viklund om att inte tas ut till landslaget: "Vill givetvis vara med när man presterar på den nivån"

Men den andra halvleken började lika illa som den första för Vänersborg. Bollnäs vände tillbaka till 5–3, innan Vänersborg hämtade in till 5–5. Då var det Bollnäs tur, som gick fram till 7–5 och avgjorde matchen.

För det blev nämligen slutresultatet i en underhållande och svängig match.

– Svängigt, ja det var det verkligen. Det är ju tyvärr samma där i andra, att vi släpper in några snabba mål. Sen hämtar vi underläge igen, och de tär synd att dom får återta ledningen så snabbt efter. Att vi inte kunde få hålla det lite längre, säger Emil Viklund.