Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett avgörande steg"

/
  • Ljusdals BK spelar i allsvenskan kommande säsong. Nu blir det ändrade förutsättningar med start 2017/2018.

Direkt upp- och nedflyttning mellan elitserien och allsvenskan.
Det är en av förändringarna som blir verklighet i bandyn från och med säsongen 2017/2018.
– Vi vill få fram fler lag som kan konkurrera om elitserieplatser, säger svenska bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson.

Annons

Sedan september har bandy­förbundet sett över seriesystemet. På lördagens årsmöte klubbades ett förslag igenom som innebär att Elitserien behåller sina 14 lag samtidigt som Allsvenskan blir till en serie om 16 lag, indelade i en norr- och södergrupp. Ändringarna ska börja gälla från säsongen 2017/2018.

– Vi är nöjda att vi landar idet här, ett avgörande steg där det stora skillnaden är allsvenskan. Tanken är ju att skapa en bättre kvalitet där eftersom det är alltför många lag i allsvenskan nu som har får låga ambitioner. Vi vill få fram lag som kan konkurrera om elitserieplatser, säger Stig Bertilsson.

Årsmötet slog fast att ett lag ska åka ur elitserien men konstaterade också att det finns tid att låta tävlingskommittén titta närmare på hur kval kan spelas och nedflyttning ske.

I allsvenskan blir det ­stora förändringar då man bantar ner serierna till en om 16 lag – indelade i en norr- och södergrupp där exempelvis norrlagen möter varandra två gånger och söderlagen en gång och vice versa. Tabellen är dock gemensam.

De allsvenska topplagen spelar ett eget kvalslutspel med semifinaler och en final – där vinnaren går direkt upp i elitserien. Bantningen från 24 lag till 16 sker över två säsonger.

– Nästa säsong är det fyra lag i Allsvenskan som flyttas ner direkt till division 1, elvan och tolvan i norr- och de som hamnar på samma platser i södergruppen. Detsamma gäller säsongen efter det. Nästa säsong får de lag som kommer på tiondeplats i Allsvenskan kvala mot lag i division 1. Året efter, 2016/2017, blir det lagen på åttonde plats som kvalar eftersom de allsvenska serierna då bara består av tio lag. Så det finns alltså möjlighet för division 1-lag att ta steget upp, säger Stig Bertilsson., säger Stig Bertilsson.

Det har även förts diskussioner om ett ändrat slutspel i elitserien där sex lag går direkt till kvartsfinal, medan lag 7–10 får spela åttondelsfinal.

– Det är något vi ska jobba vidare med. Men det är frågor som tävlingskommittén kan hantera. Personligen tycker jag det vore roligt med ett nytt upplägg för slutspelet. Det krävs att lagen spelar fler matcher, säger Stig Bertilsson.

Mer läsning