Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundets försvar efter hårda domen: "Ekonomin styr helt och hållet"

Artikel 4 av 5
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena
Visa alla artiklar

Förbundet sågas av disciplinnämnden för säkerhetsarbetet under SM-finalen. Försvaret? Pengar. – Med resurserna vi hade så hade vi inte kunnat göra så mycket mer, säger Lars Wennerholm, som öppnar för staket på kortsidorna nästa år.

Annons

LÄS MER: Förbundet sågas för säkerheten under SM-finalen - här är domen mot Villa och VSK

Som ansvarig arrangör får Svenska bandyförbundet skarp kritik av disciplinnämnden för sitt arbete under SM-finalen mellan Villa Lidköping och Västerås SK i mars.

Säkerheten, som förbundet tillsammans med Tele2 Arena jobbade fram, har dömts ut som för dålig och en klubbrepresentant har yttrat att han aldrig under 30 år "varit med om liknande trams".

LÄS MER: Villa och VSK bötfälls – då rasar Hammarby: "Vi är inte lika inför lagen"

Nu svarar Lars Wennerholm, SM-finalens säkerhetsansvarige från Svenska bandyförbundet, på kritiken.

– Det enda jag tycker gick snett är att publiken kom in på ispisten. Med resurserna vi hade så hade vi inte kunnat göra så mycket mer. Hade vi omgrupperat personalen tidigt hade vi säkert kunna fördröja det, men vi hade inte kunnat förhindra det. Då hade det med största sannolikhet uppstått bråk mellan personal och publik.

Köper du kritiken från disciplinnämnden?

– Det finns absolut en viss rätta i kritiken. Jag tycker att det var lite för lite personal, men vi har rättat oss efter de ekonomiska besluten.

Lars Wennerholm.

LÄS MER: Så reagerar Villa och VSK på böterna från SM-finalen

Lars Wennerholm håller inte med om att visitationen var "undermålig och oorganiserad" som det står i disciplinnämndens dom.

– När en klack kommer sent och alla ska in på samma gång finns det risker med att inte släppa in folk. Det blev ett enormt tryck utanför och då tog man beslutet att dra ner på visiteringen. Vill man till varje pris ha visitering på alla, då är det en stor kostnad. Det handlar helt och hållet om ekonomi. Ju mer ekonomi, desto bättre kan man göra.

Kan man verkligen bara prata om ekonomi när det handlar om säkerhet för människor?

– Nej, men det är den verkligheten vi har att leva efter. Om du ställer frågan så, då ska vi komma ihåg att det inte har varit risk för något liv. Det som var hotat var vår match. Om vår personal hade gått i konfrontation med publiken, då hade du vänt på kuttingen och frågat "varför slår ni på publiken?". Det här måste man vrida och vända på, säger Lars Wennerholm.

LÄS MER: Disciplinnämnden anklagas för inkonsekvens – slår ifrån sig kritiken

Nu ska Svenska bandyförbundet tillsammans med Tele2 Arena se över säkerheten inför nästa års final. Ett alternativ för att undvika planstormning kan vara staket vid klackarna på kortsidorna.

– Ett alternativ kan vara att bygga mer på arenan, men det är hela tiden en balansgång. Hade vi byggt staket och tre personer fått klämskador hade du frågat om det. Man måste förstå hela spektrat, säger Lars Wennerholm.

Villa Lidköpings klubbchef Jonas "Sparris" Johansson och Hammarbys säkerhetsansvarig Stefan Magnusson har båda uttalat en önskan om att klubbarna ska få större inflytande i säkerhetsarbetet före SM-finalen. Lars Wennerholm välkomnar förslaget.

– Är klubbarna beredda att ta större ansvar och därmed också ekonomiskt, då vore det riktigt bra, absolut. Men vi ska komma ihåg att de som jobbar med det här har regelbundet stora events med den här typen av publik. Det är inga duvungar utan rutinerat folk som står här som jobbar på landskamper. Att tro att man bara tar en förenings ordningsvakter och så löser det sig, det är inte så enkelt.