Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundets vädjan till klubbarna: "Ta hand om våra domare"

Förra veckan skickade Svenska bandyförbundet ut ett mejl till klubbarna.
Budskapet: Ni måste vara snälla mot domarna.
– Jag förstår hela symboliken och tycker att det är helt rätt, säger Vänersborgstränaren Stefan Karlsson.

Annons

Efter matchen mellan Broberg och Västerås hamnade flera bedömningar från domaren i fokus. Brobergstränaren Fredrik Rexin var upprörd och pratade om ett "snyftbrev" från förbundet.

Men efter att ha lugnat sig, och efter att hans lag åkte till Trollhättan och slog Gripen med nöd och näppe, vill den 28-årige tränarnykomlingen inte utveckla detta mer.

– Jag vill inte kommentera, säger Fredrik Rexin.

Bandypuls har nu tagit del av det mejl som har blivit en snackis i bandy-Sverige.

Brevet som gick ut till klubbarna är undertecknat av bandyförbundet, regel- och domarkommittén, Föreningen Svensk elitbandy och Allsvenska serieföreningen. Texten går i stora drag ut på att klimatet gentemot domarna måste bli bättre, framför allt i tider då unga domare slussas in på en nivå som man kanske inte alla gånger är mogen för.

Detta för att undvika att unga domare slutar, någonting som skulle kunna få stora konsekvenser för sporten i form av domarbrist.

Läs mer: Håkan Sjösten om domarklimatet: "Då har hela sporten ett stort problem"

Bland annat skriver man att man vill "vädja till er ute i föreningarna att ta hand om våra nya domare. Det är numera mera regel än undantag att ledare i halvtid och efter match konfronterar domare med småspydigheter osv."

Vidare skriver avsändarkvartetten att det bör vara en självklarhet att det finns personer som skyddar domarna på vägen till och från omklädningsrummet. I texten framgår även att domarna framöver uppmanas att i större utsträckning anmäla påhopp från ledare och spelare, ärenden som sedan kan komma att tas upp av disciplinnämnden.

Stefan Karlsson har varit förbundskapten för det svenska landslaget och har en lång erfarenhet av att träna elitserielag – som Broberg, Hammarby och nu i IFK Vänersborg. Så här säger han om brevet och tonen mellan domare och aktiva.

– Vi är snälla mot domarna om de är snälla mot oss, säger Stefan Karlsson och skrattar.

– Ska vi få några nya domare så är det klart som fan att vi måste ha ett bra klimat.

Hur är klimatet då?

– Bra! Från mitt håll i alla fall. Sen kan man väl ha olika uppfattningar och så. Men jag tycker dialogen är bra när man snackar med dem (domarna) efter matcherna och så.

Hur är nivån på elitseriedomarna av i dag?

– Den känns väl lika från år till år tycker jag. Men det är ju några nya domarpar som måste skaffa sig lite rutin för att kunna bli bra domare. Men sen är det väl så att när man tappar domare som Öhrlund (Peter) så är det klart att det får effekt på domarkåren. Men när det är nya domare som kommer fram så får vi försöka hjälpa dem.

Vad tycker du om att förbundet skickar ut ett sådant här brev?

– Jag förstår hela symboliken och tycker att det är helt rätt. Sedan reageras det väl olika från olika håll. Enligt mitt sätt att se det så är det rätt, det är svårt att rekrytera domare, så vi måste tänka på det både i framtiden och även i det rådande.

>>> Du har väl inte missat Bandypuls app? Ladda ner den här!

Mer läsning