Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gilljam: "Såg aldrig Wiik"

/

En formstark Adam Gilljam sårade Bollnäs svårt på Sävstaås.
Inte minst när han krockade ut Jens Wiik.
– Vi såg aldrig varandra, det blev skalle mot skalle, säger Hammarbys rappe mittfältare.

Annons

Adam Gilljam gör sin tredje säsong i Hammarby, och 24-åringen från Söderhamn gör det som tongivande fartlirare på mitten.

I onsdagens omstart på Sävstaås var han den mest explosive liraren i ett starkt Hammarby.

En stjärna som själv såg stjärnor när han – med kvarten kvar att spela – krockade illa med Bollnäs högerback Jens Wiik.

Några minuter senare fick en groggy Wiik lämna isen.

– Jag hoppas verkligen han kryar på sig snabbt och att det inte är någon hjärnskakning. Men det var en rejäl smäll, jag fick själv huvudvärk direkt men den gick över snabbt, säger Adam Gilljam, som inte anade att den olyckliga kraschen skulle komma.

– Vi såg helt enkelt inte varandra i det läget. Jag vände för att gå på djupet, och då bara small det till. Det brukar gå bra om det blir axel mot axel, men nu blev det tyvärr skalle mot skalle, berättar Gilljam, som spelade vidare och enkelt kunde prickskjuta 7–3 i den 84:e minuten.

Det var hans andra mål i matchen, som då redan var avgjord.

Gilljams första mål vägde lite tyngre, när han petade i turbon och drog runt hela hemmaförsvaret på högersidan för att sedan lirka in 2–0 mellan benen på Patrik Aihonen i hemmaburen. Ett elegant bandymål signerat ett spelskickligt kraftverk med en utväxling i skridskoåkningen som få kan matcha i bandyvärlden.

– Det kändes väldigt bra, och det brukar det göra efter landskamper mot Ryssland. Där blir det ett annat och mer uppskruvat tempo, och det kan jag liksom ta med mig till seriespelat sedan, säger Gilljam – även mycket nöjd med hela lagets insats i den första matchen under nygamle tränaren Magnus Brodéns ledning.

– Det här ju hänt en hel del i klubben, och uppehållet var nyttigt för oss. Med en ny röst i ledningen har det också kommit ny energi, alla försöker liksom höja sig lite extra i det här läget. Och det gjorde vi bra i kväll.

Vad var nyckeln?

– Vi satte bollarna direkt på varandra och hade ett bra bolltempo som öppnade ytor, det var en stor skillnad mellan lagen, säger Adam Gilljam.

Som kunde lagt till att han själv var en än större skillnad mellan lagen.

Frågan är om Hammarby tuffat igång på allvar nu, och är redo att utmana Sandviken på fredag?

– Hemma på Zinken ska de allt få en rejäl fajt, det blir en toppmatch och visst ser jag en bra segerchans där.

Mer läsning