Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarbys uppmaning till fansen – kom till Zinken för elitlicensens skull: "Skrämmande dålig siffra"

Om Hammarby ska rädda elitlicensen krävs högre publiksiffror.
Det meddelar klubben via Facebook.
Drygt 1 700 åskådare mot Västerås är helt enkelt för lite.
– Det var lite tråkigt, klart att vi vill få upp den siffran, säger ordförande Jens Göthberg.

Annons

Som Bandypuls tidigare har berättat om brottas Hammarby med ett rejält ekonomiskt underskott. Föreningen fick heller inte elitlicensen för 2017/18 beviljad i ett första skede.

LÄS MER: Hammarby backar fyra miljoner kronor – elitlicensen hotad

Under måndagen gick klubben därför ut med ett budskap till sina supportrar på Facebook, där man vädjade till fansen om att komma till Zinkensdamm.

"Om Hammarby Bandy ska få elitlicens nästa år så måste våra publiksiffror och därmed intäkterna öka. Endast 1700 mot Västerås är en skrämmande dålig siffra", lyder en del av inlägget.

När Bandypuls når Hammarby Bandy AB:s ordförande Jens Göthberg håller han med om att publiksiffrorna är viktiga för att klara ekonomin – även om det är långt i från det enda verktyget för att förvandla röda siffror till svarta.

– Det är flera aspekter i den frågan, men det är klart att ju fler som kommer på matchen desto bättre blir ekonomin. Och vi behöver ha en bra ekonomi, även om vi har andra tåtar än bara publiksnittet som vi jobbar med, säger Göthberg och fortsätter:

– Med det sagt, det är klart att en fredagsmatch mot VSK ska kunna dra mer. Det var lite tråkigt, klart att vi vill få upp det.

1 722 kom till Zinkensdamm för att se Hammarby–Västerås i fredags. En för låg siffra, menar Hammarby.

I fjol snittade Hammarby 2 555 åskådare och det är den nivån som klubben siktar på även i år. Efter blott två hemmamatcher (Broberg och Västerås) ligger snittet på Zinkensdamm på 1 622.

SE ÄVEN: Höjdpunkterna från Hammarby–Västerås

När det gäller säsongskort har Hammarby sålt drygt 340 stycken, vilket utgör runt 90 procent av den på förhand budgeterade försäljningssiffran.

Nu hoppas klubben alltså på ett lyft på lösbiljetterna.

– Vi försöker professionalisera hela evenemanget. Det är enkla saker som toaletter, bemötandet vid entrén, kiosker och tältet som är lite annorlunda mot förra säsongen. Sen gäller det att vi bjuder på trevlig bandy, vilket jag tycker att vi har gjort. Matchen i fredags var fantastisk, säger Jens Göthberg om klubbens arbete med att locka fler åskådare till hemmamatcherna.

Samtidigt hoppas han på större bandyuppslutning när den allsvenska fotbollen nu är färdigspelad.

– Det är en tidig säsongsstart i bandyn och nu är fotbollen klar. Många som tittar där glider över på bandyn, så vi hoppas att vi kan få bättre snurr i vändkorsen framöver.

Hur viktigt är det med slutspel en sån här säsong, sett till ekonomin?

– Slutspel är alltid intressant, samtidigt så budgeterar vi aldrig för semifinal, i budget ligger kvartsfinal. Rent ekonomiskt är det viktigt, absolut. Men framför allt sportsligt så vore det roligt.

Hur är känslan inför framtiden inom Hammarby Bandy?

– Vi har en ny ledning på kansliet som har råkoll på pengar in och pengar ut. Vi har en plan som vi jobbar efter och det är hårt arbete som krävs i allt framöver. Det känns ändå positivt, året som sådant ser ju bra ut. Det är den här ryggsäcken som vi dras med som spökar till det.

LÄS MER: Frälste Hammarby på hörna i sista minuten mot VSK