Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är SAIK-gänget som spelar final varje år

/
  • Erik Säfström, Ted Haraldsson, Linus Forslund, Rasmus Forslund, Joakim Bergman och Daniel Bäck laddar för SAIK:s femte raka SM-final.

För de flesta stannar drömmen om en SM-final bara vid en dröm.
Men här är sex SAIK-spelare som gjort det år, efter år, efter år.
Värst av alla: Linus Forslund, som på lördag spelar sin sjätte raka final.

Annons

SAIK är framme i sin femte raka SM-final, vilket inte är unikt i bandyhistorien, men heller inte särskilt vanligt. Edsbyn har gjort det, Boltic likaså, liksom Örebro SK på 1950-talet och IFK Uppsala i bandyns stenålder.

Rasmus Forslund, Daniel Bäck, Ted Haraldsson, Joakim Bergman och Erik Säfström har varit med hela vägen. Men för Linus Forslund blir det alltså till och med den sjätte i följd, eftersom han var med och förlorade två med Bollnäs innan det efterlängtade guldet kom med SAIK 2012.

– Det är ganska häftigt, och jag tänkte på det redan i fjol, när det var den femte i rad. Det är få förunnat, men det är ju belöningen för att man spelar i ett bra lag, då får man vara med och fajtas hela vägen. Och det är därför vi håller på, för att vi vill vinna saker, säger han.

Med din finalrutin, hur ska man tänka?

– Jag brukar fokusera på att det ska vara roligt, att det är en fest och att man blivit bjuden. I stället för att vara spänd måste man passa på att försöka njuta. Men det är ju väldigt situationsanpassat, jag kan inte säga att jag njöt speciellt mycket när Västerås hade sin sista hörna i fjol till exempel. Då var man bara nervös.

En snabbenkät visar att det första SM-guldet smäller högst bland spelarnas finalminnen, och det gäller även för Linus Forslund.

– Jo, jag hade varit med och förlorat tre finaler innan dessutom, så när vi slog Villa där var det nåt man hade längtat efter, det kändes som om det var dags. Men om jag bara tittar på min egen prestation så var finalen med Bollnäs året före min bästa.

Då hade Forslund en väldigt fri roll, och blommade ut på samma sätt som han blommade upp på nytt under semifinalserien mot Hammarby när han flyttades ner ett steg till mittfältet. Han rankar det själv som sina bästa matcher under säsongen.

Varför passar den rollen dig bättre?

– Dels blir det mer speltid, och jag tycker ju själv att jag är spelskicklig och kommer mer till min rätt både offensivt och defensivt. Det blir mer varierat spel på mitten och jag har aldrig varit den extrema målskytten som våra andra forwards, jag hamnar lite i skuggan där.

– Och jag är ju i princip uppväxt på den positionen, lite till vänster på mitten, som ungdomsspelare. Sen gjorde jag mycket mål som junior och blev forward, men har alltid tyckt själv att jag har andra kvaliteter. Så jag är tacksam för att jag fick chansen nu av våra tränare.

Nu väntar ännu en SM-final – och det här SAIK-gänget stupar i alla fall inte på finalrutinen.

Mer läsning