Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Har nästan förträngt det som hände"

/
  • Daniel Andersson och Andreas Westh tog emot silvermedaljer av Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev efter VM-finalförlusten.

Ryssland "stal" VM-guldet genom supervändningen mot Sverige.
Elva dagar senare vill Andreas Westh knappt veta av den snöpliga finalen.
– Jag har nästan förträngt det som hände, säger Bollnäs landslagskapten.

Annons

Sverige hade 3–1 med sju minuter kvar av VM-finalen mot Ryssland. Sedan kom raset – och VM-guldet slank Sverige ur händerna.

Trots att elva dagar har gått sedan påsksmällen i Chabarovsk har Andreas Westh inte lyckats komma över besvikelsen.

– Ska jag vara helt ärlig har jag nästan förträngt det som hände. Jag har inte velat se tv-bilder eller någonting, det blir en knockout, säger 37-åringen.

När Patrik Nilsson gjorde 3–1 i 83:e minuten tydde mycket på att VM-guldet var bärgat. Ryssarna ville dock annorlunda och stod för en sensationell vändning med fyra mål på sju minuter.

– Vi står emot våg på våg och får 3–1, då gör de 2–3 och 3–3 på grejer som inte ens är farliga. Pang, så är det mål, säger Andreas Westh.

– Det var en jäkla käftsmäll. Vi skapade mycket klara lägen där vi skulle ha gjort mål, vi ska egentligen gå ifrån och vinna matchen. Men så blev det inte, fortsätter han.

VM-finalens upplösning fick sociala medier att explodera. Flera användare på Twitter kallade matchen för "den sjukaste någonsin". Trots att resultatet inte gick svensk väg kan Andreas Westh bara instämma.

– När folk säger att det är en sjuk bandymatch på teven, då är den så jävla sjuk. Det är svårt att få fram det i teven, säger liberoveteranen.

– Det var en superholmgång med två lag som stod och brottades. Och tempot, jag har aldrig spelat en värre bandymatch. Jag önskar att fler hade fått se den live. Matchen i sig innehöll det mesta och det är en grymt rolig match att ha spelat.

Även om VM-finalförlusten fortfarande grämer Andreas Westh har åtminstone jetlaggen släppt efter den besvärliga tidsomställningen på åtta timmar.

– Jag har landat skapligt och börjar känna mig normal igen. Det tar tid med någon timme hit och dit, men jag börjar se ljuset.

LÄS MER

Westh: "Känns som att sista racet går nu"

Bäckman: Rysk björn på dunderhonung

Mer läsning