Måndag 18 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtat för moderklubben fick bröderna Johansson att lämna elitserien: "Man vill ge tillbaka"

/
  • Fredrik Johansson, Frillesås BK:s ordförande Lars-Johan Svanström och Mattias Johansson.

2008 lämnade de Frillesås BK för IFK Kungälv.
Fem säsonger senare skiljdes bröderna åt när den yngre valde Villa Lidköping.
Nu återförenas Fredrik och Mattias Johansson i moderklubben.
– Tillfället som kommer nu kanske inte kommer igen, säger lillebror Mattias – som uppvaktades av fem elitserieklubbar.

Annons

Bröderna Fredrik och Mattias Johanssons övergång till moderklubben Frillesås BK på onsdagen är silly seasons mest oväntade bomb hittills.

Det är också en fin historia att två av klubbens alldeles egna väljer bort elitserien för hjärtelaget som slutade femma i södra allsvenskan säsongen som gick.

Störst omställning blir det för Mattias Johansson som för knappt tre veckor sedan spelade SM-final med publiklaget Villa Lidköping.

– Just nu står jag på Sjöaremossan och beskådar kontrasterna mot Sparbanken Lidköping Arena och Tele2 Arena. Det känns jävligt bra i kroppen, säger 24-åringen till Bandypuls kort efter onsdagens presskonferens.

Berätta, hur tänker du om konstrasterna?

– Uppvuxen i Frillesås som jag är så är kontrasten självklart jättestor. Det jag kommer sakna mest är förutsättningar med is och sådär. Men det finns en tradition i Frillesås som är väldigt stark, säger Mattias Johansson och utvecklar:

– Det finns ett intresse som ligger och bubblar. Nu hoppas vi kunna skapa ett intresse lokalt som sänder en tanke till bandy-Sverige att bandyn lever i sydväst, med tanke på hur tufft det är för Gais (som lade ner elitverksamheten) och Kungälv (som ännu saknar elitlicens). Vi vill sända en signal att Frillesås kommer finnas i framtiden.

Han säger att fem elitserieklubbar visade intresse för hans tjänster – fart, fläkt och mycket energi. Ändå föll valet på klubben som fostrade honom. Med anbuden och åldern i åtanke är det säkert många som undrar: Varför?

Helhetslösningen som spelare och tränare är en stor anledning. De senaste åren har Mattias Johansson jobbat mycket med ungdomar och i utbildningen han läser, inom ekonomi, är inriktningen ledarskap.

LÄS ÄVEN: För bra för bänken – då bryter Johansson med Villa

Med klubbens hjälp, och med en ambition om elittränarutbildning redan i höst, är Mattias Johansson redo att ta nästa steg i karriären – trots att det kan låta paradoxalt med steget ner från bandyns finrum.

– Jag har hittat min plats de sista tre åren. Det jag är bra på är att jag vill hjälpa till och göra andra bra. Och det här betyder inte att jag inte vill satsa mer utan snarare tvärtom. Jag ser att jag kan utvecklas jättemycket som person och spelare i en helt annorlunda roll.

Mattias Johansson fortsätter:

– Jag kommer till ett lag och en förening som uttalat vill satsa för kommande superallsvenska. Klubben har fortfarande ambitioner, resurser och en välfungerande organisation som gör det möjligt att satsa men på en annan nivå. När moderklubben erbjuder det... Tillfället som kommer nu kanske inte kommer igen, då känner jag att jag vill göra det här.

Detsamma känner 29-årige Fredrik Johansson som efter åtta säsonger lämnar Kungälv av samma skäl och drivkraft som lillebrorsan – att utveckla Frillesås till ett etablerat lag i den raka superallsvenskan som införs säsongen 2017/2018.

Känner du dig som en homecoming hero?

– Nej, det skulle jag inte säga, men något åt det hållet är det väl, skrattar han.

– Det här är något som växt fram och jag ser det inte som att jag lägger ner elitsatsningen på det sättet. Jag stänger inte någon dörr för elitserien i framtiden. Som det är just nu var det här något jag var väldigt sugen på. Det ska bli en stor utmaning och väldigt roligt.

Och hur känns det att spela för moderklubben igen? Bra för karmakontot?

– Klart det känns bra och att det är moderklubben är en stor del till att man gör det. Man vill ge tillbaka på något sätt. Det är väldigt välskött förening som vill göra en satsning inför superallsvenskan och som redan har ett väldigt bra lag. Med mig och brorsan och någon till, då känner vi att det här kan bli riktigt bra.

Kan ni till och med våga sikta mot kval till elitserien?

– Det är ingen målsättning, men blir det så är det en bonus. I den bästa av världar tycker jag potentialen finns i den trupp vi antagligen får. Det är ingen katastrof om det inte blir så, målet är att bli ett etablerat och stabilt allsvenskt lag.

När lillebror Mattias presenterades av Frillesås BK under onsdagen var det helt utan vetskap för Villa Lidköping. Han hade tidigare valt att inte förlänga med SM-tvåan – och fick då med sig en vädjan från klubbchefen Jonas "Sparris" Johansson och tränaren Johan Sixtensson.

– De sa: "Fan, du får inte gå till Vänersborg bara", säger Mattias Johansson med ett skratt.