Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför derbyklassikern – Bäckman siar om hälsingelagens slutspelschanser: "Där ska man nog vara mest orolig"

/

Åtta lag ska spela kvartsfinal i vår.
Tre av dem kan vara från Hälsingland.
Inför klassiska derbyt Bollnäs–Edsbyn har Bandypuls Rikard Bäckman räknat på hälsingelagens slutspelsmöjligheter.

Annons

Edsbyns möte med Broberg får ursäkta.

Bollnäs–Broberg likaså.

För på fredag kväll är det dags för bandyderbynas bandyderby: Bollnäs mot Edsbyn en fredagskväll på Sävstaås. Det blir omöjligen mer klassiskt än så.

TV: Se Bollnäs–Edsbyn här

Bollnäs är laget alla hälsingar vill spöa. Det är lite som Hälsinglands AIK – en klubb med kaxig approach och många högljudda supportrar. I Söderhamn avskyr man Bollnäs, i Edsbyn kanske ännu lite mer. I lillebrorsklubben Ljusdal (nu i allsvenskan) bryr man sig inte nämnvärt om vare sig Broberg eller Edsbyn – men Bollnäshatet är och har varit konstant.

I övriga Hälsingland älskar man när Bollnäs torskar. Men ändå, på något underligt vis, vill man inte att något hälsingelag ska åka ur eller missa slutspel. Det blir en omöjlig ekvation; det får gärna gå riktigt uselt, men ändå ska det gå lite bra också. Samtidigt.

Men hur oroliga ska hälsingarna få vara för att någon eller några inte kommer klara detta med slutspel?

Jag har roat mig lite med en kortare genomgång här.

 

Bollnäs

Inte fan tycker jag att Bollnäs är så tråkiga som folk har sagt. Inte tråkigare än något annat lag i alla fall.

Problemet mot Vänersborg (förlust 3–5) var i stora drag att spetsen saknades för att sätta de tajta lägena. Jonathan Sundberg öser in galet med mål i ettan, men steget till elitserien är nästan sjukt långt. Oskar Olsson är en defensiv forward som sliter hund, men är inte riktigt spelaren med medstuds som åker runt och gör läckra grejer i offensiven. Tobias Björklund har visserligen potential att axla Christian Mickelssons frånvaro, men har inte riktigt det sista flytet för att göra det. Hälsingederbyt som match om poängen är viktigare för Bollnäs än för Edsbyn. Men klarar man verkligen av att knäppa de rödblå på näsan? Tveksamt. I så fall måste nog Christian Mickelsson i allra högsta grad skaka av sig huvudvärken och bli spelduglig.

Slutspelsklart till: 60 procent.

 

Edsbyn

Det hälsingelag som faktiskt har imponerat mest hittills. Det är lätt att glömma hur ofantligt mycket kvalitet som finns i Byn; hela backlinjen med Hasse Andersson, Jocke Svensk, Daniel Välitalo och Daniel "Popa" Burvall-Jonsson är landslagsmässig rakt av. Addera sedan en pånyttfödd Oscar Jonsson, Daniel Liw skadefri och en tungt arbetande Jonas Edling och en Mattias Hammarström som har kalibrerat siktet perfekt till jakten. Det är nog inte frågan om Edsbyn tar sig till slutspel, för det gör man, utan om laget faktiskt kan etablera sig i topp fyra innan den 26:e och sista omgången är spelad. Omöjligt är det inte. Edsbyn kan faktiskt få stryk i hälsingederbyt men ändå ligga före Bollnäs i tabellen. Det är väl ett tecken på att man gjort en bra resa hittills, om något...

Slutspelsklart till: 85 procent.

 

Broberg

Det är inte för att Broberg har blivit sämre som man nu "sladdar" i kampen om en slutspelsplats – för Söderhamnslaget är på intet sätt försvagat från ifjol utan snarare kanske lite, lite skarpare. Jag vet att man säger inför varje ny säsong att kampen kring plats åtta är tuffare än någonsin, en superklyscha i det avseendet. Men i den här säsongen är det faktiskt just precis så. Brobergs stora bekymmer är att man i så gott som varje match får klara sig utan bärande spelare. Här sticker ju Robert Dammbros frånvaro ut mest. Hans vikt för Broberg med sin smartness och defensiv är att jämföra med hur Bollnäs skulle klara sig utan Daniel Berlin.

Ett Broberg med nyckelspelarna på isen är rakt av ett slutspelslag. Men det är man inte nu – och snart börjar det blåsa mer än vanligt på Hällåsen. Av hälsingelagen är det nog Brobergs kommande vår som man ska vara mest orolig över.

Att ställas mot Sandviken efter tre raka förluster är ju inget man skrattar ihjäl sig åt i Broberg, direkt...

Slutspelsklart till: 25 procent.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!