Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenefeldt vägrar ställa in sig på kval: "Då kan jag lika gärna skita i det"

/
  • Jakob Jenefeldt intervjuades av Bandypuls efter genrepet mot Bollnäs. Där föll Sirius med 2–5.

Sirius storsatsning i fjol slutade i ekonomisk kris.
Inför årets säsong är Uppsalaklubben totalt nederlagstippad i elitserien.
Lagets stjärna vägrar dock att se sig slagen på förhand.
– Då kan jag lika gärna skita i det, säger Jakob Jenefeldt.

Annons

Ett trasigt ledband i knät, ett kval som laget klarade med ett nödrop och svåra ekonomiska problem i klubben. Jakob Jenefeldts debutsäsong i hårdsatsande Sirius blev långt ifrån vad han tänkt sig.

Efter turbulensen valde de tunga namnen att lämna klubben i våras. Mattias Hammarström, Kimmo Kyllönen, Patrik Johansson och Robin Olsson försvann, för att nämna några.

LÄS MER: Sirius Bandy har miljonskulder

Men tekniske ytterhalven Jakob Jenefeldt, som värvades från moderklubben Kungälv inför i fjol, valde att stanna . I dag är han lagets stjärna – väl medveten om att Sirius tippas bli en slagpåse i elitserien.

– Det känns faktiskt bra att slå lite ur underläge. Förra säsongen hade vi kanske lite väl höga förväntningar på oss utifrån, säger han.

Många lämnade, så varför valde du att stanna?

– Jag trivs väldigt bra civilt med jobb och sådär i Uppsala och tycker på det stora hela att Sirius är en härlig klubb att spela i. Det har varit turbulent på många vis, men det är en fantastisk klubb med fantastiska supportrar och mycket tradition.

Fanns intresse från andra håll?

– Det fanns det väl, men tanken var hela tiden att stanna kvar bara allt löste sig och det gjorde det ju. Jag ville gärna fullfölja mitt kontrakt. Sedan får vi se hur det blir efter den här säsongen.

Spelartappen är fler än nyförvärven inför Sirius seriepremiär hemma mot Villa Lidköping på fredag – en match som tv-sänds här på Bandypuls. Flera förstaårsseniorer har tagits upp i a-truppen för att Sirius ska få ihop lag. Men Jakob Jenefeldt känner inte att det är han som själv ska dra lasset den här säsongen.

– Klart vi som varit med ett tag får vara med och bidra, men det är absolut inte så att vi spelar på ett fåtal. Vi bidrar allihop, sedan får man försöka sticka in med det man själv är duktig på.

Känner du ett stort ansvar?

– Ja, men det gör vi nog allihop. Samtidigt är vi många som är med och drar, så jag känner inget större ansvar än någon annan.

Kring jul förra året drog Jakob Jenefeldt av ett ledband i knät. Skadan var ett tufft slag mot Sirius som enligt dåvarande tränaren Thony Lindquist, som i år ersatts med Anders Carlsson, tappade sin bästa spelare.

Rehabiliteringen blev lång, men lagom till kvalstarten var 27-åringen tillbaka i spel – som back. Att han lämnade ytterhalvspositionen var helt enkelt för att dra ner på skridskoåkningen.

– Jag hade svårt att åka mycket när jag kom tillbaka. Jag hade ett stort skydd som klämde åt och jag fick kramp lätt.

Hämmas du av knät i dag?

– Nej, det är bara det här skyddet som jag gärna skulle vilja bli av med, men det känns onödigt att ta bort det och chansa. Jag känner fortfarande av knät lite. Det kan ömma lite efter matcher och dagen efter, men det funkar.

LÄS MER: Sirius på rätt väg – till slut

I bandy-Sverige pratas det främst om Sirius och nykomlingen Gripen Trollhättan som lagen som riskerar att åka ur, men Jakob Jenefeldt kommer inte att ge upp på förhand.

– Vi är inte inställda på att det blir kval, även om vi självklart är medvetna om att det kan bli så. Men jag har inte lust att spela en hel säsong och räkna med kval, då kan jag lika gärna skita i det.

Mer läsning