Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim Andersson siktar mot slutspel – och landslaget: "Självklart gör man det"

Joakim Andersson är en av Sveriges hetaste anfallstalanger.
Efter Vetlandas lovande elitseriestart siktar 22-åringen mot slutspel – och landslaget.
– Men det är sjukt tuff konkurrens, säger han.

Annons

Tre raka hemmasegrar mot Broberg, Bollnäs och Edsbyn. Två bortaförluster mot Vänersborg och Sandviken. För ett Vetlanda som slutade nia förra säsongen är det en poängmässigt godkänd start på elitserien.

Redan etablerade anfallslöftet Joakim Andersson har stått för en tredjedel av Vetlandas 15 mål i säsongsöppningen. När han summerar lagets inledning konstaterar han två saker: Att spelet i Sapa Arena har stämt, men att matcherna utanför Småland gått betydligt tyngre.

LÄS MER: Så gick det i onsdagens matcher

– Det känns väldigt bra hemma. Vi gjorde ingen bra match mot Broberg, men vi lyckades ändå vinna och sedan följde vi upp med två riktigt bra insatser hemma. Men borta mot Vänersborg och Sandviken gjorde vi två riktigt bedrövliga insatser, där var vi inte nära i någon match, säger Joakim Andersson, som för första gången i seniorkarriären var med och besegrade Edsbyn under onsdagen.

Tre raka på hemmaplan – behöver ni göra Sapa Arena till er borg om ni ska nå slutspel?

– Det är ingen tanke jag tror någon tänker, även om man alltid vill vara stark hemma. På senare år har vi tagit rätt lite poäng mot just slutspelslagen, men redan nu har vi tagit segrar mot förra årets slutspelslag. Det är nog mer det, att vi måste höja oss mot de bättre lagen, säger Joakim Andersson.

SE ÄVEN: Höjdpunkterna från Vetlanda–Edsbyn

För slutspel är vad Vetlanda siktar på efter förra säsongens miss. Enligt Joakim Andersson har laget tittat tillbaka i historiken för att få grepp om vad som krävs för att brotta sig in bland de åtta främsta i serien.

– Vi har legat runt 18-19 poäng i snitt de senaste åren och det har krävts 25-26 poäng för att nå slutspel. En stor del i målet är att vi vill ta mer poäng, men att vi kollat statistik – då ligger det ju något i att vi vill till slutspel. Det är absolut ett mål, säger han.

För Joakim Andersson finns även en annan målsättning med säsongen: Landslaget. Tidigare i karriären spelade han i juniorlandslaget, men i somras fick han göra debut i seniorsammanhang när nye förbundskaptenen Svenne Olsson kallade till sitt första läger . Joakim Andersson hoppas ta en plats även när det drar ihop sig till samlingar och landskamper i vinter.

– Självklart gör man det, det gör nog de flesta. Men det är sjukt tuff konkurrens, så man får göra så bra ifrån sig som möjligt.

Är du nöjd med din start på säsongen?

– Det har varit en lite trevande start. Jag har haft mycket chanser, men inte varit så skarp i avsluten. Det finns en del att jobba på, men det är inget jag funderar på. Det känns okej.

Vetlandas nästa match är hemma mot Tillberga på onsdag.