Måndag 18 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Esplund laddar för ny guldjakt under medelhavets sol: "Jag vill lyfta bucklan i Lidköping"

Två veckor med solenergi vid medelhavet på Cypern och Rhodos. Så laddar Villas spelgeni Johan Esplund för en ny guldjakt. – Skönt att koppla bort allt, men nu längtar jag efter rejäl träning igen, säger 33-åringen som har tid över på beachen att grubbla över säsongen som kommer.

Annons

Först en skön vecka på Cypern med flickvännen Angelica.

Sedan en mellanlandning hemma, och iväg på ännu en solig vecka på Rhodos, och nu hängde även flickvännens föräldrar med.

Inför förra säsongen tog Johan Esplund klivet tillbaka från Västerås till Villa Lidköping.

– Vi har inte sett ett moln på två veckor. Det är så skönt att få koppla av under solen, och koppla bort all vardag och bestyr hemma en stund, säger Johan Esplund, strax innan hela sällskapet ska käka middag för att fira flickvännens födelsedag.

Nåja, åtminstone försöka äta något...

– Vi har varit magsjuka hela natten, man är lite slak nu och det är inte helt lätt att hitta något som går ned.

Under de loja dagarna vid medelhavet har Villas tekniske spelmotor (Årets man 2015) haft gott om tid att fundera över bandyn därhemma.

Över den förlorade finalen, en ny guldjakt – och tomrummet efter flyktade lagkamrater.

– I dag kom jag faktiskt att tänka på Lars Fall där jag låg på stranden. Där blir det ett tomrum som vi får försöka fylla på isen, men som knappast går att ersätta i omklädningsrummet och privat. Som person är det en stor förlust att Lars inte är kvar, dessutom hade han en väldigt bra säsong senast, säger Epslund om den populäre halvan och passningskungen som dragit vidare till Uppsala och Sirius.

Johan Esplund spelade sin tredje raka SM-final, men det blev inte tredje raka guldet.

Men det finns ganska mycket slagkraft kvar i ett Villa Lidköping som under förra säsongen satte den sista (defensiva) pusselbiten, och tog sig hela vägen till en SM-final mot Västerås.

Många trodde att medvinden i Lidköping skulle räcka hela vägen.

Men det är en svår konst att vara som bäst när det gäller som mest.

– Jag släppte finalen ganska snabbt. Vi lärde oss så otroligt mycket som lag, och kanske vi behövde den erfarenhet för att verkligen vara redo nästa gång, säger Esplund, som tände hoppet i Tele2 Arena med sin reducering till 2–2 på ett drömmål i den 70:e minuten.

Men då växlade Mesta Mästarna upp igen, och det blev förlust med 2–5.

Inför säsongen som kommer sitter både Villa och Västerås nöjda med vad de har på handen. När andra topplag förstärker väljer finallagen främst att fylla på med ung kraft i trupperna.

Så här långt är Johan Esplund mest imponerad av den snabba utvecklingen hos fjolårets rookie Martin Karlsson.

– Han har tagit otroliga fysiska kliv och lagt på sig 4-5 kilo mer muskler. Vi får se vad det betyder på is, men alla de yngre har gjort bra ifrån sig.

Johan Esplund är särskilt imponerad av Sandvikens nyförvärv Alan Dzhusoev. Här möts de två under VM finalen  i Erofey arena 2015.

Och så här tycker Johan Esplund om övriga topplags profilvärvningar;

Vänersborg: "Har väl gjort de på pappret bästa värvningarna. Men jag tror inte det håller i slutändan, det finns inte material som räcker runt de här ryska spelarna. Och det är liksom inte bara att plocka in tre nya spelare och allt blir bra, det gäller också att bygga en defensiv och offensiv som håller. Men visst är det häftigt för bandyn, och jag ser fram emot heta derbyfajter."

Sandviken: "I Alan Dzhusoev har Saik värvat den bästa enskilda spelaren, en rent grymt bra bandyspelare. Dessutom en bra person som både kan lira smart och fungera i gruppen. Med den förstärkningen får Sandviken gälla lite som favofrit just nu."

Bollnäs: "Patrik Nilsson hade en konstig säsong, och fick ingen ordning förrän på slutet, men då tyckte jag han var Sandvikens bästa spelare. För Bollnäs blir det ett lyft med en spelare som är god för 30-50 mål på en säsong. Bollnäs har ju saknat just en sådan spelare, samtidigt gjorde Mickelsson en väldigt bra första säsong i klubben. Jag tycker vi och Bollnäs liknar varandra ganska mycket, hur vi byggt ett grundspel".

Lista: Vårens tio bästa värvningar i elitserien

För Johan Esplund och Villa Lidköping växlar försäsongen upp med den första mer lekfulla träningsmatchen mot Bissen All Stars (under ledning av Micke Carlsson) hemma i arenan den 9 augusti.

– Nu är jag väldigt sugen på att träna med laget igen, det är tråkigt att träna själv, säger Johan Esplund, som även han ser en särskilt spännande säsong framför sig.

–Det kommer att bli tufft vart vi än åker och spelar. Men målsättning och ambition är ju given, vi vill vinna. Jag vill verkligen lyfta den där bucklan i Lidköping, och har aldrig kännt mig mer redo...

Krönika: "Det finns plats för frälsare att fixa finaler"