Fredag 22 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Nu slutar Håkan Sjösten

/

I oktober lämnade han dörren öppen för en fortsättning.
Nu har en av svensk bandys allra största domare tagit beslutet att lägga av.
– Det är en viss lättnad, säger Håkan Sjösten.

Annons

I försäsongsmatchen Ljusdal–Tellus i oktober var olyckan framme när Håkan Sjösten, från Hudiksvall, kolliderade med en spelare. Resultatet blev revbensbrott och en blåslagen kropp.

Dagen efter, i en intervju med Bandypuls, berättade han att karriären troligen var över. Nu har Håkan Sjösten tagit ett definitivt beslut. Tiden som elitdomare är ett avslutat kapitel.

– Jag har dömt elitidrott sedan jag var 18 år och under de här 33 åren har jag slutat i två år vid två tillfällen, 1989 och 2005. Hade jag inte hållit uppe de där åren hade jag aldrig orkat döma så här länge, säger han.

Håkan Sjösten, som även dömt fotboll på elitnivå, pratar mycket om motivation. De senaste åren har han inför varje säsong funderat på att sluta. Den här säsongen var inget undantag.

– Jag funderade under våren och tränade på som vanligt, men tanken fanns där. Så kom augusti och jag tänkte att "det här är lika kul som vanligt, jag kör på ett år till". Sedan kom den där smällen och då drar man allt en vända till, säger Håkan Sjösten.

– Det är mycket man väger in i ett sådant beslut. Skadan är en del, men som det är nu skulle jag kunna döma i morgon om det var så. Men att hoppa in mitt i säsongen bara för att köra en säsong till, det känns helt enkelt så där. Det är rätt odramatiskt från min sida och beslutet har växt fram under de senaste veckorna, fortsätter han.

Hur är känslan nu när du bestämt dig för att lägga av?

– Det är en viss lättnad. Det känns mer rätt efter att jag tagit beslutet, men det var svårt att ta det.

Trots att det nu är färdigdömt blir Håkan Sjösten kvar inom sporten. Svenska bandyförbundet har anställt honom i en roll som matchinstruktör. Det innebär att han coachar domare i den match han ser. På onsdagen var Håkan Sjösten på plats på Idrottsparken i Ljusdal där hemmalaget föll mot Villa Lidköping.

– Det ska bli riktigt roligt. Jag har gjort så enormt med fel och även en del rätt, så det finns mycket jag kan dela med mig av. Varför blev det just det domslutet? Hur hade man kunnat göra annorlunda för att eventuellt rätta till ett fel? Det är hur man hanterar felen som skiljer domarna åt, säger Håkan Sjösten, som också är tacksam för sin nya roll.

– Det är en fin och naturlig övergång. Bandy har varit en viktig hobby för mig i hela mitt liv och man är rädd för den tomhet som kan uppstå.

Vad kommer du att sakna på bandyplanen?

– Ingenting. Jag har varit på nio eller tio VM och har dömt många SM-finaler. Jag har varit med om så mycket så att gå och längta, det gör jag inte, säger Håkan Sjösten.

– Det är bara att titta på vad som hände Kandell (Jonas, som dömde Ljusdal–Vänersborg i söndags). Att slippa sådant är inget man behöver vara ledsen över, det råkar vi alla domare ut för ibland. Att jag dömt de sista åren beror till 90 procent på domarvänner, surret i bilen till och från arenan och att det är en fantastisk motionsform.

När Håkan Sjösten nu sätter punkt för domarkarriären gör han det med 580 elitseriematcher, fyra SM-finaler och åtskilliga VM-turneringar på meritlistan. Bland alla otaliga minnen är hans första VM-final, där Sovjet slog Finland med 12–3 1989, något han aldrig glömmer.

– Det var lite unikt. Vi var tre huvuddomare och det hade ju inte varit rumsrent i dag. Men den feelingen jag, Olle Modin och Gunnar Thunman fick där i Olympiahallen i Moskva, det är något som är svårt att slå. Första SM-finalen samma år (Västerås–Vetlanda, 7–3) är också ett starkt minne.

Vad är din syn på domarnivån i svensk bandy i dag?

– Domarnivån har aldrig varit bättre än nu. Det är möjligt att vi längre tillbaka hade fler starka toppdomare, men i dag är de assisterande domarna specialiserade precis som i fotbollen.

Hur ser du på kritiken som domarna får utstå?

– Folk bryter ut enskilda situationer och drar sedan alla domare över en kam. Vi som har ett historiskt perspektiv kan konstatera att det aldrig varit bättre än nu.

Hur ser återväxten ut?

– Det är det som är faran. Förr blev man inte lika uthängd som i dag. I dag har vi nästan inga domare som är mellan 25–35 år. Jag förstår den nya generation som är uppkopplad i sociala medier och läser allt. Man behöver inte ens vara dålig för att bli uthängd.

– Det är en jättefara för framtidens domare och det är mycket därför vi inte har någon återväxt. De tycker inte att det är värt det. I dag har vi en ålderstigen domarkander som är en tickande bomb.

Svenska bandyförbundets stora utmaning närmaste tre till sju åren är, enligt Håkan Sjösten, att skapa en trygghetszon runt domarna – bland annat i form av fler coacher till främst huvuddomarna. Till stor del handlar det också om en ekonomisk fråga, menar han.

– Folk säger att domarna tjänar bra och det är så löjligt att man kan skratta åt det. Arvodet är 3 200 kronor och så skatt på det. Att ha cirka 1 600 kronor rent för att döma elitidrott är skrattretande lågt. Att åka hemifrån en tid och åka hemåt en annan, det är bara att räkna ut timpenningen på det.

Håkan Sjösten lämnar en liten, liten dörr öppen för att döma i lägre serier under nästa år.

Du har lagt av två gånger tidigare. Är det definitivt över med elitbandyn nu?

– Jag skulle bli förvånad om det blir något annat. Och jag hoppas att det inte blir något annat. Jag menar, jag är 51 år.