Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstruktören Krantz ser möjligheterna för Tellus i elitserien: "Ett jättelyft för föreningen"

Spelarna i IK Tellus ser mer till möjligheterna än svårigheterna som väntar i elitserien.
– Ett jättelyft för föreningen, hur det än går på isen, säger den 28-åriga liberon Hampus Krantz, till vardags konstruktör och sambo med bandytjejen Anna Widing.
Och en av flera i klubben med rötterna i bandymetropolen Bollnäs.

Annons

– Det är ju något att se fram emot lite extra, att komma hem och spela mot Giffarna på Sävstaås. Det var skoj även förra gången med Katrineholm, även om det blev däng med 1 –14, säger Hampus Krantz, som går i pappa Magnus defensiva skär.

Läs mer: Första kvalet till elitserien

Det har varit en svängig resa sedan han som 15-åring lämnade moderklubben för bandygymnasiet i Sandviken.

Anna Widing och Hampus Krantz  – bandypar i Stokcholm vid ett besök i Bollnäs.

Efter en första seniorsäsong i Motala var han med och tog upp Katrineholm till elitserien under sina tre säsonger i klubben.

– Den där första säsongen i elitserien blev lite speciell, kan man säga. Vi tog en poäng och släppte in nära 250 mål. Men det var samtidigt väldigt lärorikt för mig som försvarare.

Under de två sista säongerna i Katrineholm pendlade Krantz från Stockholm, där han studerade till civilingenjör på KTH.

– Det blev väldigt drygt till slut, jag bodde i princip på X2000 de åren. När möjligheten dök upp i Tellus var det ingen tvekan, en så häftig grej med ett skönt kompisgäng och Zinken som hemmaplan, berättar Hampus Krantz, en av elva nya spelare som kom när Tellus tog klivet upp i allsvenskan säsongen 2011/12.

Säsongen 2014/15 blev det en kort sejour i Sirius, där Krantz fick speltid på försäsongen men hamnade i frysboxen när tränare Thony Lindquist skolade om Victor Lundberg till ordinarie libero.

Redan i november var Hampus Krantx tillbaka i Tellus.

– Visst blev det en besvikelse, jag ville ju testa vingarna och känna på elitserien igen. Men samtidigt var det svårt att kombinera en full satsning med ett jobb som kräver mycket tid och engagemang, säger Hampus som arbetar på Svensk Konstruktionstjänst (Svekon) i Täby.

Ett lika omväxlande som komplext jobb där uppfinnares idéer utvecklas till konkreta produkter.

– Det kan handla om det mesta från undervattensrobotar till nappflaskor. Det är ett jätteroligt jobb, men det kräver också hårt tempo och många timmar.

Till hösten får konstruktören Krantz fundera över hur Tellus ska bygga ett spel som håller för elitserien.

– Det blir väldigt, väldigt tufft. Det krävs hårt jobb och realistiskt får vi samla rutin under serien för att vara bra nog att fixa ett kval till slut. Jag kan ana vade som väntar efter den där säsongen med Katrineholm, samtidigt känns det extra skoj för mig som försvarare. En chans att utvecklas, säger Hampus, som aldrig tvekat över att klubben tagit ett bra beslut för framtiden.

– Det blir ju ett jättelyft för hela föreningen, hur det än går i matcherna. Det blev en möjlighet att ta ett ordentligt skutt i proffsighet på alla plan, något som tagit betydligt längre tid med fortsatt spel i allsvenskan. Det är ett enormt intresse och samtidigt mycket som ska fixas, men det jobbas stenhårt för att säkra allt runt omkring, säger Hampus Krantz, som ofta träffar sin sambo Anna Widing först vid 21-tiden i TV-soffan hemma i Solna.

Gävletjejen är nämligen själv framgångsrik bandylirare i AIK och landslaget.

– Vi får utnyttja helgerna i stället. Och det är en fördel att vi delar samma intresse, vi går också på samma gym och kan ofta träna ihop., säger Hampus Krantz – som ser fram emot bonusäsongen som väntar.

– Det är så häftigt, lilla Tellus hela vägen till elitserien. Det känns bara så inspirerande.

Krönika: Tagg "Ett modigt beslut"