Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnar Vetlanda – med omedelbar verkan

/

Tommy Österberg lämnar Vetlanda med omedelbar verkan.
Den finske tränaren tog beslutet under torsdagen.
– Man känner från laget när det behövs en liten energikick. Jag har inte den kraften nu, säger han.

Annons

4 500 mil i bil sedan i april mellan hemorten Kungälv och Vetlanda – två och en halv timme enkel resa. Otaliga övernattningar, svaga resultat, en tunn ledarstab och inte sällan för få timmar på dygnet.

Det är omständigheter som gör att tränaren Tommy Österberg nu lämnar Vetlanda, som ligger nia i elitserien, med omedelbar verkan. Beslutet tog han under torsdagen. På fredagsmorgonen kommunicerades nyheten ut på klubbens hemsida.

– Ett tungt beslut som har vuxit fram. Det var mycket känslor i går och det är det fortfarande. Samtidigt känns det som att jag har tagit rätt beslut. Det var lite lättare att andas när jag åkte hem i går. Men det som inte känns bra är att inte fortsätta ha den dagliga kontakten med alla fantastiska killar i laget.

Hur länge har du gått i tankarna om att lämna?

– Hela hösten egentligen. Det känns som att jag inte är känslomässigt "där" och då presterar man inte själv. En annan anledning är att vi inte har nått upp till de prestationsförmågor vi kan och inte har spelat på det sättet som vi önskat. Då är det givetvis jag som är ytterst ansvarig för det, säger Tommy Österberg.

– Sedan har vi inte riktigt kunnat få ihop den hjälpen runt mig som vi har strävat efter i ledarstaben. Vi har varit ganska tunna och det har blivit ganska mycket till mig på alla nivåer. Till slut blir det så att man inte orkar.

Under torsdagen satt Tommy Österberg i ett fem timmar långt möte med klubben. Där gick resonemanget att han först skulle stanna säsongen ut, sedan vara kvar i några matcher till.

Men till slut fattades beslutet att han skulle lämna Vetlanda omedelbart. Vem som nu tar över tränaransvaret i klubben är oklart – precis som Tommy Österbergs framtid.

– Jag vet inte vad som händer. Jag har jobbat heltid med bandy i tio år och säger absolut inte att bandyn är borträknad, men jag ska kolla efter andra alternativ och se om något intressant dyker upp. Att driva något eget projekt är också ett alternativ, säger finländaren.

Däremot är 42-åringen, som tills vidare ersätts med klubbens sportkommittés Anders Freijd, fullt övertygad om att spelarna kommer att få en injektion med en ny röst i omklädningsrummet.

– Man har varit ledare ett tag och känner från laget när det behövs en liten kick. Jag har inte den kraften nu. När man känner att man får kämpa för energin, som annars brukar bubbla, då är det svårt att förmedla den till laget också. Jag känner ett misslyckande på det sättet, nästan som att svika, säger Tommy Österberg.

– Nu kan det bli lite ny energi och glädje. Slutspel är inte kört för grabbarna än, så är det bara.

Inför den här säsongen skrev Tommy Österberg på ett ettårskontrakt med Vetlanda – med option på att förlänga ytterligare tre år.

Tommy Österberg med familj lämnade Finland för Sverige inför säsongen 1999/2000. Första svenska klubben han representerade var Bollnäs där han blev kvar i sex säsonger.

Därefter har Tommy Österberg representerat Kalix som både spelare och tränare. Innan han tog över Vetlanda inför säsongen 2013/2014 tränade han Kungälv i tre säsonger.

Mer läsning