Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligachefen: "Ingen kris – men publikmålet var inte realistiskt"

/

För ett år sedan kunde han rapportera en uppgång, och visionen om att nå ett publiksnitt på 2 000 åskådare 2017.
Nu har det målet reviderats, men någon publikkris vill inte ligachefen Per Selin kalla det.
– Nej, men det publikmålet var inte realistiskt, säger han.

Annons

LÄS MER: Villa och Vänersborg drar – så mycket har övriga lag tappat

Per Selins roll är att samordna arbetet mellan de 14 elitserieklubbarna, och vara en länk när tv-avtal förhandlas och spelschema sätts.

För ganska precist ett år sedan intervjuades han i en TT-artikel, med det glädjande budskapet att bandyns publiksnitt då hade ökat med sju procent under serieupptakten, och sa att målet var ett snitt i bandyns elitserie på 2 000 åskådare 2017.

Det målet är inte aktuellt i dag.

– Det var ett mål som hängde kvar, men vi såg att det inte var realistiskt inom tidsramen och reviderade det till 1 700 i våras. Men målet om 2 000 finns kvar, om vi sen når dit om ett år eller tio år får framtiden utvisa, säger Per Selin.

Han har en förklaring till att publiksnittet så här långt inte nått upp till fjolårets siffror.

– Vi har inte haft några derbyomgångar ännu, de kommer nu 11 december och ska man göra en helt rättvisande jämförelse ska man nog vänta tills annandagsmatcherna är spelade. Men det är samtidigt inte hela sanningen, det är ingen positiv utveckling.

LÄS MER: Pressat Sirius har tappat 31 procent av sin publik

Skulle du kalla det för en publikkris i svensk bandy?

– Nej, det skulle jag inte göra, det är ingen panik på det sättet och tappet kan ha flera orsaker; som vilka matcher som spelats och den väderlek som varit.

Som av en händelse samlas elitklubbarnas klubb- och marknadschefer för en utbildningsträff i Stockholm under torsdagen och fredagen, den första av tre under säsongen. Där lär just publikfrågan bli ett hett diskussionsämne.

Att alla elitserieklubbar ska ha en anställd klubbchef har varit ett mål för att stärka organisationerna.

– Det har varit lyckat, vi har gått från fem till elva klubbchefer på ett år och ambitionen är att nå 14 innan säsongen är över, säger Per Selin.

I dagsläget är det bara Vetlanda, Kalix och Hammarby (tjänsten är vakant) som saknar klubbchef. I Kungälv är ordföranden Tony Hjertstrand tillförordnad klubbchef.

Varför har det varit så viktigt?

– Det är viktigt med en talesperson som sköter all kommunikation utåt och inåt, annars är det lätt att det strandar nånstans. Tittar man på vilka klubbar som ligger i toppen både i publikligan och i tabellen så är det ingen slump att de klubbarna också har starka organisationer hela vägen ner till sargvakterna. Det hänger ihop.

Det sänds många matcher på webben, inte minst av oss på Bandypuls. Kan det vara ett problem, att folk hellre stannar hemma än går till arenorna?

– Nej, det tror jag definitivt inte. Jag tror tvärtom, att det lockar fler till arenorna, och numera finns det en stark tro ute bland klubbarna på att syns vi inte, då finns vi inte.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning