Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LISTA: Här är vårens tio bästa värvningar i elitserien – "Kan vinna matcher på egen hand"

Silly season är långt gången och på många håll är trupperna inför nästa säsong klara. Här rankar Bandypuls redaktör Christoffer Million vårens tio bästa värvningar i herrarnas elitserie.

Annons

Axel Ekholm.

10. Axel Ekholm från Kungälv till Villa Lidköping

Under sin sista säsong som junior levererade Axel Ekholm 13 mål och fyra assist på 26 matcher för Kungälv som slutade tia. Nu kommer den offensive fartspelaren till bästa tänkbara förutsättningar (lagkamrater i toppklass, tung ledarstab, arenan, publiken) för att utvecklas till den toppspelare han kan bli.

Lars Fall.

9. Lars Fall från Villa Lidköping till Sirius

På bara tre säsonger blev högerhalven något av en kultfigur i Lidköping. Nu byter Ljusdalssonen från finallag och publikfest i "Lisch" till given kvalkandidat och 500 åskådare på Studenternas. Har en fantastisk passningsklubba och blir tillsammans med Jakob Jenefeldt lagets nyckelspelare kommande säsong. Är mycket bättre på bandy än att gruffas .

Kimmo Kyllönen.

8. Kimmo Kyllönen – från Kungälv till Tellus

Finske landslagsmålvakten är mycket kompetent mellan stolparna och det är precis vad nykomlingen Tellus behöver inför sin allra första säsong i elitserien. Teknisk och välskolad keeper som påminner lite om Anders Svensson i målvaktsspelet. Har ett av elitseriens bästa utkast och flytten från Kungälv är nyttig. 33-åringen är alldeles för bra för allsvenskan.

Tuomas Määttä.

7. Tuomas Määttä – från Botnia till Edsbyn

Sägs vara Finlands största bandytalang någonsin. Edsbyns sportchef Stefan Karlsson drog till och med paralleller till ryska världsstjärnan Micha Svechnikov när löftet presenterades. Fantastisk skridskoåkare som kommer bidra med mycket på Edsbyns mittfält där Oscar Jonsson och Daniel Liw inte blir yngre. Här är ett klipp från årets finska final mellan Botnia och Akilles där Tuomas Määttäs 2 1-mål (03.25 in i klippet) är en delikatess.

Pavel  Bulatov.

6. Pavel Bulatov – från Neftyanik till Vänersborg

Den första av tre riktigt tunga ryska värvningar till Vänersborg. Försvararen, som fyllde 33 i tisdags, har sina styrkor i skridskoåkningen och följsamheten. Vunnit sex VM-guld med Ryssland och blir, vad gäller internationella titlar, elitseriens mest meriterade back. För visst blir han väl back och inte libero i Vänersborg?

Nikita Ivanov.

5. Nikita Ivanov – från Dynamo Moskva till Vänersborg

Kan vara elitseriens "roligaste" värvning den här våren. För några år sedan lämnade 20-åringen ishockeyn och det är bara att buga och tacka ryssen för det beslutet. Ett av bandyns största löften och har en skridskoåkning och acceleration som inte många i elitserien matchar – för att inte säga någon? Hårt arbetande anfallare som är en fröjd att skåda på en bandyis. Återstår att se hur snabbt Nikita Ivanov anpassar sig till sin roll i elitserien.

Joel Othén.

4. Joel Othén – från Neftyanik till Sandviken

Tillbaka i Sandviken efter tre år långt bort i Chabarovsk. Aggressiv målvakt som spelar mycket på att gå ut och göra sig stor. Löftet Martin Falk – som nu har lagt ner elitsatsningen – var bra säsongen som gick, men med en landslags- och världsmålvakt som Joel Othén ges försvaret en helt annan trygghet. Kan vinna matcher på egen hand och har, precis som Kimmo Kyllönen, ett bra utkast.

Patrik Nilsson.

3. Patrik Nilsson – från Sandviken till Bollnäs

Flest VM-mål i svensk bandyhistoria. Förste svensk att vinna skytteligan i Ryssland. Och senast han spelade framför Daniel Berlin, säsongen 2007/2008, gjorde han 94 mål i elitserien – ett rekord som gäller än. Säsongen som gick var inte alls lyckad för Patrik Nilsson, men en nytändning och mer utpräglad stjärnroll i anfallet i Bollnäs kan innebära ett superlyft. Stor, tung, stark och en skytt som gör att laget definitivt slipper fundera över straffskyttet i vinter. Bildar stark anfallsduo med Christian Mickelsson.

Alan Dzhusoev under VM 2015 när Johan Esplund fortfarande spelade i svenska landslaget.

2. Alan Dzhusoev – från Jenisej till Sandviken

Vänersborg är "värst", men Sandviken var först. Alan Dzhusoev blev förste ryss att ansluta till elitserien inför kommande säsong och här har SAIK gjort en klassvärvning. Klubben jagade en tvåvägsmittfältare och landade, slarvigt uttryckt, Rysslands svar på Daniel Berlin. 24 år ung har han redan fyra raka VM-guld och tre raka mästerskapsguld med Jenisej. En värvning som tillsammans med Joel Othén gör Sandviken till seriefavorit nästa säsong, åtminstone enligt undertecknad.

Sergej Lomanov Jr.

1. Sergej Lomanov Jr – från Jenisej till Vänersborg

Tidernas värvning i svensk bandy. Det här är vinnarnas vinnare och han är ensam i bandyvärlden om nio VM-guld. Nästa vecka fyller Sergej Lomanov Jr 36 år, men ryssen håller fortfarande yttersta världsklass och är av många ansedd som den bäste bandyspelaren i historien. Oerhört kraftfull, en stor målgörare och en annan karaktäristisk egenskap är hans förmåga att vara de stora matchernas man. Ett konkret och någorlunda aktuellt exempel är hans likbleka, oengagerade insats mot Sverige i gruppspelet i Uljanovsk som dock tynar bort i jämförelse med prestationen i VM-finalen mot Finland. Grattis till svensk bandy och dess publik!