Fredag 14 december
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Million: Årets bomb? Knappast – men Määttä kan vara vårens mest spännande värvning

Tuomas Määttä och Tommi Määttä är klara för Edsbyn. Det är inte så att fönstren skallrar av tryckvågen, men Stefan Karlsson kan definitivt ha landat två diamanter.

Annons

Bilden är ett montage.

Äntligen rusade sillypulsen upp till max! När Edsbyn på uppfriskande vis hintade om "årets bandybomb" kunde jag nästan se hur hjärtat hoppade ut från kroppen och slog volter bland Bandypuls-mössor och bananer på skrivbordet.

Med "årets bandybomb" lade Edsbyn upp ribban på rekordhöjd. Patrik Sjöberg anno 1987 tog sats för att upprepa bedriften över 2.42, men precis i hoppögonblicket räckte det med dagens 51-åring. Med två finska och relativt "okända" talanger räckte det ju med 1.20.

LÄS MER: Edsbyn värvar finska jättelöften

I min bok är det här inte någon årets bandybomb i elitserien. Inte ens Christoffer Fagerström till Edsbyn hade kommit upp i den nivån. Den offensiva approachen fick mig snarare att tänka i banorna att Per Hellmyrs brutit kontraktet med Bollnäs för att återvända till moderklubben. Eller kanske en stjärna från det stora landet i öst.

Det blev Tuomas och Tommi Määttä från finska mästarlaget Botnia.

Jag ska inte sitta här och låtsas att jag har järnkoll på någon av dem, men i Tuomas-fallet talar statistiken för sig själv. Med 26 mål och 21 assist på 18 matcher vann han den finska poängligan med åtta poäng före Narukeräs Tomi Mustonen. När Botnia slog Borgå Akilles med 3–2 i finska finalen stod den offensive mittfältaren för två av målen. 19-åringen, som fyller 20 på söndag, gjorde dessutom 1–0-målet när Finland slog ut Sverige i VM-semifinalen. Han blev även uttagen i mästerskapets all star-lag.

Klart grabben har potential, liksom.

Detsamma gäller tvillingbrorsan Tommi som förvisso var reserv på hemmaplan i VM, men som redan hunnit med sin landslagsdebut.

LÄS MER: Edsbyns tränarfråga fortfarande utan svar

I det här fallet var det falskt alarm för insatsstyrka och bombtekniker, men jag gillar verkligen Edsbyns satsning på den finska duon. I dagsläget skulle jag nog till och med säga att Tuomas Määttä är den spelare som jag ser mest fram emot att följa i elitserien nästa säsong.

Högst troligt kommer han redan till hösten och vintern att ha en bärande roll på Edsbyns mittfält. Veteranen Daniel Liw har mycket att bevisa efter den gångna säsongen och Oscar Jonsson, som gjorde en bra debutsäsong, blir inte heller yngre. Och med Joel Edlings tidigare trassel med ryggen i beaktning känns Tuomas Määttä som en klockren värvning. I en framtid kan han och Martin Frid bli paret som dominerar Edsbyns mittenrike.

Att det är "lätt att dra paralleller till Micha Svechnikov", som Edsbyn skriver i pressmeddelandet, sänker inte direkt förväntningarna på Tuomas Määttä. Klubben skräder inte heller med orden om Tommi Määttä som nämns som en ny Petteri Lampinen.

Det är benämningar som omedelbart sätter viss press på nyförvärven. Samtidigt handlar det om elitidrott och jag kan inte låta bli att uppskatta att normalt försiktiga Edsbyn och Stefan Karlsson sticker ut hakan ordentligt.

Mer läsning