Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen tar timeout: "Hjärnskakningen var toppen av ett isberg"

/
  • Bollnäs assisterande tränare Timo Oksanen tar en timeout från bandyn på obestämd tid.

I mitten av september drabbades Timo Oksanen av en hjärnskakning.
Nu tvingas Bollnäs assisterande tränare ta en timeout från bandyn.
– Hjärnskakningen var nog egentligen toppen av ett isberg, säger 39-åringen.

Annons

Efter 25 år inom bandyn väljer alltså Timo Oksanen att kliva åt sidan. Den utlösande faktorn var den hjärnskakning han ådrog sig i en division 5-match mellan Landafors och Tallåsen.

– Jag tacklade en kille och tappade balansen och slog bakhuvudet i gräsmattan. Efter det har jag nästan inte kunnat jobba. Man vill mest vila, det är det som gäller. Energin tar liksom slut och man får ont i huvudet när det blir lite för mycket, säger Timo, som efter ett tag, då det aldrig blev någon bättring, insåg att han måste stanna upp i livet och ändra sina vanor.

– Det har smugit sig på att jag måste vila från bandyn, jag tänkte att "vad är det för liv jag lever" och till slut ramlade polletten ner att man inte kan fortsätta på det här viset.

Hur menar du då?

– Hjärnskakningen är väl egentligen toppen av ett isberg, man har ju kört på rätt länge med 12-timmarsdagar. Det kan nog ligga lite i att det är utbrändhet, hjärnan var kanske sliten innan jag fick smällen.

Hur mår du nu?

– Man tror att man är oövervinnerlig och struntar i tecknen, man tycker det är så roligt så då kör man bara på. Det känns skönt nu att jag tagit beslutet, känns redan som jag är på väg åt rätt håll.

Vad säger läkare om det här?

– En kul grej är att jag ringde 1177 (sjukrådgivningen) och de sade att det var normalt och att jag skulle ta det lugnt. Men för mig som elitidrottare innebär det att jag ska sluta springa tuffa intervaller och träna, inte strunta i TV och jobb.

Kommer du släppa bandyn helt?

– Huvudsaken är att slippa ansvar och dra i trådar. Men jag kommer inte släppa det. Det blir på obestämd tid jag tar en timeout från att vara tränare, sen får man se.

Jesper Söderbäck har under Timos sjukdomstid vikarierat som assisterande bredvid Jocke Forslund. Hur man formerar sig framöver är oklart.

– Jag vet faktiskt inte hur de gör, men de löser det, säger Timo Oksanen.

Mer läsning