Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Hellmyrs om familjens mardröm när blixten dödade hästen hemma i hagen: "Det var ren panik"

När ovädret tornade upp sig hemma i Hertsjö, klev Per Hellmyrs med familj ut på altanen för lite spänning på söndagkvällen. Det blev snart nog en mardröm, när blixten slog ned i hagen och direkt dödade lånehästen Britney. – Jag har sällan varit så skraj, en chockerande upplevelse, säger Bollnäs 33-årige landslagsstjärna.

Annons

Det var vid 21-tiden på söndagkväll som det plötsligt såg ut att finnas en chans att få uppleva en naturens "show".

– Det är ju så det brukar vara, det driver in ett åskväder och kanske kan det bli några bilxtar att kolla på. För det mesta blir det ju knappt nånting alls, säger Per Hellmyrs, om den relativt lugna upptakten till något som skulle bli en mardrömslik upplevelse för hela familjen.

På altanen hemma på gården i Hertsjö, strax söder om Bollnäs, samlades frun Anna-Karin Svenskas Hellmyrs och barnen William, 6 år, Gabriel, 7 år och Natalie, 18 år.

Per Hellmyrs med lånehästen Britney, som i söndagskväll slogs ned och dödades av blixten vid ett lokalt oväder över Bollnäs och Hertsjö.

– Sedan gick allt så himla fort, och blev väldigt otäckt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi blev liksom omringade och det blixtrade nära från tre olika håll. Hela huset vibrerade, berättar Per Hellmyrs, som direkt såg faran för hästarna i hagen bara 50 meter bort från huset – den egna ardennern Pommac och den lånade sällskapshästen Britney.

– Vi pratade om det, men vi vågade helt enkelt inte gå ut på det öppna fältet i det läget. Mitt framför våra ögon kom då en blixt, lite från sidan, som skickade upp lånehästen en meter upp i luften. När Britney landade var hon stendöd. Det var chockernade, något man aldrig trodde sig behöva uppleva. Och särskilt jobbigt för barnen, såklart, berättar en fortfarande något omtumlad Hellmyrs.

Som efter viss, och berättigad, tvekan gav sig ut för att snabbt nog plocka in Pommac i stallets säkra vrå.

– Då var det fortfarande stormigt, och det var väl närmast en handling i chock och panik. Jag fick ju passera den döda hästen och var rejält skraj, säger Per Hellmyrs, som även såg den egna hästen flyga upp i luften i samband med blixtnedslaget.

– Han var inte skodd, kanske blev det räddningen. Lånehästen hade ju sina järnaskor i det blöta gräset.

En chockad familj har ägnat de senaste dagarna åt att prata igenom den mycket obehagliga händelsen. Närheten till ett än värre utfall känns ganska kuslig.

– Jo, det förstärker ju obehaget. Tänk om vi ändå hade sprungit ut? Och tänk blixten slagit ned på altanen istället, det var ju så nära, säger Per Hellmyrs, som inte tänker ta lätt på något oväder i framtiden.

– Nä, det har väl alltid funnits en respekt för väder och vind, men den är så mycket större nu när man fått uppleva vilka krafter som finns bakom.

Samtidigt laddar Per Hellmyrs för den uppväxling av försäsongen som väntar nästa vecka.

– På måndag samlas vi igen för den första kollektiva träningen. Det blir klassisk barmark mixat med ispass i Edsbyn och på rinken hemma på Sävstaås, säger Hellmyrs, som ser fram emot den spännande säsong som väntar.

– Det gör jag i och för sig inför varje säsong, men visst är det lite extra den här gången. Både Villa och Västerås sitter rätt nöjda med sina trupper, medan vi och flera andra lag har rustat för att utmana i toppen. Det kommer att bli en häftig kamp om finalplatserna...