Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pettersson mot Bergwall i SM-finalen

/
  • Andreas Bergwall är dubbelt så gammal som SAIK:s supertalang Erik Pettersson. Men duellen dem emellan kan mycket väl avgöra SM-finalen mellan SAIK och Västerås.

På lördag får en av dem höja bucklan. Lite senare kan en av dem också blir årets spelare i svensk bandy.
Blir det 40-åringen – eller 19-åringen?
– Jag såg att han hade gjort 200 mål nu, det känns faktiskt inte okej, säger Västerås veteranmålvakt Andreas Bergwall.

Annons

Bergwall spelar sin åttonde SM-final, och den tredje i rad mot just SAIK eftersom han har vaktat målet både i Hammarby och Västerås de två senaste åren. En seger och en förlust är facit när han återigen ställs mot SAIK:s fruktade målskyttar.

Erik Pettersson var bara tre år gammal när Andreas Bergwall spelade sin första SM-final 1999, men vet hur man får hål på målvakten som länge rankats som en av världens vassaste.

Pettersson har gjort finalmål på Bergwall både 2013 och 2014, tre totalt.

– Det är klart att han är otroligt duktig, men det gäller att avsluten sitter där de ska. Man ska inte tro att man kan ha lite tur och få in bollen, som med andra målvakter, utan bollen måste sitta där han inte kan nå den, säger Erik Pettersson.

Och var är det?

– Längst stolparna, och helst i krysset. Ett hårt skott nära stolpen är otagbart i mina ögon, 99 procent går in.

Erik Pettersson är precis som Andreas Bergwall, och Johan Esplund, nominerad till titeln årets spelare i svensk bandy, ett pris som delas ut på den stora bandygalan efter finalen. Och han känner sig hedrad.

– Det är otroligt häftigt, det är det största individuella pris man kan få som bandyspelare. Men det är inget jag går runt och tänker på, vi har en final vi ska vinna och det är det jag fokuserar på.

Andreas Bergwall, som vann titeln 2010, är imponerad av SAIK:s supertalang.

– Det är klart man är det, att han kan vara så färdig som spelare i de åldern. Och att han redan gjort mer än 200 mål, det känns faktiskt inte okej, säger Bergwall med ett skratt.

Kan han bli ännu bättre?

– Det är det värsta av allt, han kommer ju bli det. Han kommer göra fler mål, och få en högre procent på sina avslut. Är det någon svaghet han fortfarande har så är det att han missar lite för mycket ibland. Men fysiken och styrkan finns där.

Erik Pettersson har öst in mål i slutspelet, 20 totalt. Men när han står och känner på isen inne i finalarenan Tele2 är det ett annat mål som flimrar förbi på näthinnan – Dönaren med stort D.

Det var ett klassmål, ett kanonskott långt utifrån, mot Hammarby på just Tele2 för ungefär ett år sedan – som målvakten då, Patrik Hedberg, inte hann reagera på.

– Det är extra kul att jag gjorde det just här, det är verkligen en bild man kan spela upp inom sig nu. Det vore kul att göra nåt liknande, jag kommer i alla fall försöka om jag får läge.

I fjol var Västerås rätt så nöjda med att bara ta sig till final, i år är det annorlunda menar Andreas Bergwall.

– Då var glädjen euforisk när vi var finalklara, men känslan har varit en helt annan i år. Det har varit mer återhållsamhet, vi känner inte att vi är färdiga än, säger han.

Det skiljer 21 år mellan dem. Men bara en får lyfta bucklan.