Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så betalar SAIK sina stjärnspelare

/

Sandviken AIK:s satsning på att ständigt tillhöra den svenska bandyeliten bygger på en stor sponsor.
Marco Engborgs företag Fortaxa Security betalar lönerna för fyra landslagsspelare.

Detta enligt en artikel i nättidningen Idrottens Affärer.

Annons

I intervjuen, som är den första han ger, kliver Marco Engborg fram som en av svensk bandyns största sponsorer, och har funnits bakom SAIK i runt 15 år.

Engborg pumpar årligen in runt två och en halv miljon kronor i SAIK, främst handlar det om att betala lönerna till en rad spelare och tränare.

Enligt artikeln i Idrottens Affärer så finns sex SAIK:are på Fortaxa Securitys lönelista: landslagsspelarna Daniel Mossberg, Erik Pettersson, Linus Pettersson och Erik Säfström – samt tränarna Stefan Söderholm och Anders Jakobsson. Söderholm, som nu slutat som SAIK-tränare, och Säfström har varit anställda på halvtid.

– Alla tjänar lika mycket, 35 000 kronor i månaden, säger Marco Engborg till Idrottens Affärer.

SAIK är inte den enda klubb som Marco Engborg stöttar. Han sponsrar även Hammarby, och där skrevs nyligen ett nytt tvåårskontrakt värt 350 000 kronor.

SAIK är dock nr 1 för Marco Engborg, och det bygger på en långvarig vänskap med SAIK-spelare och ledare som fött stort intresse för bandy.

För några år sedan blev det känt att Engborgs företag betalade lön till spelare i olika klubbar: Daniel Mossberg, Christoffer Edlund och Magnus Muhrén i SAIK och David Karlsson i Hammarby.

När Daniel Berlin flyttade hem från Ryssland trodde många att det skulle bli SAIK igen – men det blev Bollnäs. Även för Per Hellmyrs.

– De lär ha tackat nej till månadslöner på 150 000-200 000 kronor från Dynamo Moskva så det är väl inte så svårt att räkna ut vad de tjänar i Bollnäs. Enligt ryktet mellan 100 000 och 120 000 kronor i månaden, kanske mer, säger Marco till Idrottens Affärer.

Bollnäs reaktion på de uppgifterna kan ni läsa här.

Christoffer Edlund blev nyligen rysk mästare i sitt Jenisej, men kan självklart vara på väg hem till Sverige och har ett gällande kontrakt med SAIK.

– Lönen skulle vi säkert lösa på något sätt, säger Marco till Idrottens Affärer.

Marco Engborgs företag Fortaxa Security jobbar främst med säkerhetsutrustning till företag som gallergrindar och jalusier. Företaget hette tidigare Fortress Axalux, och omsätter runt 600 miljoner kronor årligen. Företaget har tillverkning i Stockholm och i Småland, och säljkontor i Göteborg, Malmö och Vänersborg och ett nytt kontor ska öppnas i Gävle.

Hela artikeln i Idrottens Affärer kan ni läsa här.

Mer läsning