Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gick det när Villa och Edsbyn möttes i fjol

/
  • Erik Persson var dämpad efter den snabba sortin ur slutspelet, men Edsbyns målvakt var en av lagets bästa i kvartsfinalerna mot Villa Lidköping.

Edsbyn jagar revansch på Villa Lidköping.
Minns ni hur det gick mellan lagen i fjolårets kvartsfinalserie?
Villa tog den i tre raka, men bakom de tydliga siffrorna fanns mycket dramatik.

Annons

Kvartsfinal 1, Villa–Edsbyn 5–3 (2–1)

Första akten bjöd på ett drama direkt i Sparbanken Lidköping Arena, där Edsbyn (nästan) hela vägen kom tillbaka ur underlägen.

Inför 2 749 åskådare tog hemmalaget ledningen med 2–0 innan Mattias Hammarström kunde dundra in reduceringen strax före paus.

Tidigt i andra halvlek drog Jonas Edling in kvitteringen till 2–2 på tennis, och vasse Hammarström kvitterade till 3–3 innan Jesper Bryngelson satte en straff till 4–3 i den 81:a minuten.

I den fjärde övertidsminuten lyckades Edsbyn och Simon Jansson kvittera igen – trodde alla på plats, inklusive ett stukat hemmalag på väg mot mittpunkten. Men domare Roland Fager hade hittat en offside och dömde bort målet. Edsbylägret var i uppror och Simon Jansson själv fattade ingenting: "Jag är hundra procent säker på att det var ett regelrätt mål, jäkligt tungt".

I den besvikna yran efter den avgörande sekvensen kunde David Karlsson göra 5–3 i friläge, då i den åttonde övertidsminuten.

Ett snöpligt slut på en mycket bra match där Edsbyn skapade många lägen – och Erik Persson storspelade i buren. Ett mönster som skulle komma att upprepa sig.

Kvartsfinal 2, Edsbyn–Villa 4–6 (0–3)

Edsbyn rivstartade och drev spelet hårt inför 1 668 åskådare i arenan, och skapade även många tydliga lägen – men det var ett lika defensivt som effektivt Villa som utnyttjade sina chanser och kunde gå till paus i ledning med hela 3–0.

Typiskt för halvleken var när liberon Martin Johansson drog in Villas första hörna i den 38:e minuten, då hade Edsbyn redan bommat fem försök.

Strax före pausvilan kom känslorna i svallning hos båda lagen, som fick starta andra halvlek med bara åtta utespelare vardera. Det gav ytor som ett tempostarkt Edsbyn kunde utnyttja bäst när Mattias Hammarström dundrade in 1–3, och Fredrik Åström sätta en hörna till 2–3.

Men återigen var det Villa som hade det bästa flytet, och kylan i avgörande lägen, nör sylvasse Daniel Andersson kunde göra 2–4 i friläge efter en snabb kontring. Och när David Karlsson, en grym goalgetter men också en underskattad tekniker, plockade ned en lyra från Lars Fall och gjorde 2–5 så var också segergreppet kopplat. Edsbyn kom inte närmare än 4–5 med bara minuter kvar. Marginalerna var inte med, den här gången heller.

Kvartsfinal 3, Villa–Edsbyn 7–4 (3–2)

Ännu en gång fick Edsbyn jaga och jobba i kapp från underlägen. Efter en svängig första halvlek – inför en storpublik på 4 132 åskådare – kunde Villa gå till pausvila i ledning med 3–2.

Det var ännu ett tätt drama, där Edsbyn kämpade hårt för att ta serien till en fjärde match på hemmaplan. Men det var också ett Edsbyn med en lite försiktigare taktik, där planen var att äga mycket boll i lagom tempo för att inte ge hemmalagets "tre musketörer" några ytor gratis. Problemet var bara att Edsbyn samtidigt tappade några viktiga procent av den gnistrande frejdighet som präglade de första två kvartsfinalerna.

Ett annat grundproblem var, som Daniel "Popa" Jonsson konstaterade efter matchen; "Vi bränner på tok för många chanser".

En tung sekvens var när formstarke Mattias Hammarström, efter en tidigare uppspelsmiss som gav mål i baken, lämnade över åt en inte fullt lika het Jonas Edling att dra en klen straff mitt i magen på Jakob Säleby.

Och till slut blev det tomt i tanken, Edsbyn orkade inte riktigt få upp trycket för en sista forcering och Villa kunde säkert föra en kvartsfinal i hamn under sista kvarten.

Edsbyns bästa spelare i Lidköpings läckra arena var återigen målvakten Erik Persson, som inte kunde ha gjort mycket mer för sitt lag.

En lika snopen som besviken tränare Thomas Liw kunde bara konstatera faktum; "Det är tomt och gör ont. Men det går inte att prata bort 0–3 i matcher. Jag har alltid sagt att det lag som vinner en matchserie är förtjänt av det, och det står jag fast vid."

Mer läsning