Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska SAIK:s toppkull matchas in i eliten

/
  • Rasmus Linder gjorde sina första två mål i seniorlaget, och tillhör den framgångsrika kullen födda 1997 som nu successivt ska matchas in under de kommande åren.

Rasmus Linder gjorde sina första mål i A-laget mot norska Ready.
Han tillhör SAIK:s framgångsrika 97:or, som klubben nu satsar extra på.
Men steget från junior in i ett världens bästa bandylag är inte lätt att ta.

Annons

Det är inte många juniorer som klarar det, det har vi sett många exempel på genom åren. Bara inför den här säsongen har SAIK skeppat iväg Joel Engström till Tillberga, Olle Berglund till Vänersborg och Fritjof Hagberg till Broberg. Spelare som tillhör de absolut främsta i sina årskullar, men ändå inte tillräckligt bra för att ta en ordinarie plats i SAIK. För att bli det måste de ha speltid.

Ett dilemma det där. Och nu har SAIK dessutom en av de bästa juniorkullar föreningen nånsin haft, spelarna födda 1997. Egna produkter dessutom, uppfödda på Sandvikengröt.

Därför har Rasmus Linder, Hannes Edlund, Albin Airisniemi, Jesper Jansson och Oskar Stadin fått ta plats i den ordinarie truppen den här säsongen. De tränar fullt ut med seniorlaget, och det finns en klar tanke med det.

– Vi har medvetet gjort så, och hållit nere antalet seniorer i truppen. Vi ska komma ihåg att de är unga, men nu är första säsongen de är med på riktigt allvar och vi litar på att vi ska kunna göra de här killarna bra. För mig känns det jätteviktigt, att vi bäddar för dem och ger dom en ordentlig chans, säger SAIK-tränaren Anders Jakobsson.

En del av SAIK:s framtid finns just i den här kullen spelare, och för att de även ska få spela seniorbandy, och inte bara sitta på bänken och göra korta inhopp i elitserien, finns ett utlåningsavtal med allsvenska Falun och Borlänge i allsvenskan.

Rasmus Linder, som gjorde sina första två mål i seniorlaget mot norska Ready, har spelat tre träningsmatcher med Borlänge under försäsongen.

– Det är väldigt givande, det är en högre nivå än U20 och jag får ändå vara med och styra och ställa en hel del, säger han.

Matchbollen tog Daniel Mossberg hand om och räckte över. Det kan tyckas som betydelselösa mål, men för Rasmus Linder är det mål han aldrig glömmer.

– Nej, det gör jag nog inte. Nu är det gjort liksom. Första målet fick jag en pass från Albin Airisniemi ut i vinkeln och drog en handledare i bortre. Det andra målet var ungefär likadant.

I 18-årsåldern är det framför allt fysiken som måste bli bättre för att kunna mäta sig med fullfjädrade elitspelare. Det är få som kan göra det, det krävs en Erik Pettersson eller Dynamo Moskvas virvlande 19-åring Nikita Ivanov.

– Mot Dynamo, ett lag som kör och kör och kör, då var det inte rättvist att sätta in dom. Det är för hög nivå, då hänger de inte med, säger Anders Jakobsson som luftade samtliga fem juniorer mot Ready i stället.

Han var nöjd med vad de presterade, men det var bara början.

Mer läsning