Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK-tränaren om talangens klubbyte: "Han borde stannat hos oss"

/
  • SAIK-produkten Joel Engström, 18 år, valde att flytta till onsdagens elitseriemotståndare Tillberga för att få mer speltid.

SAIK-tränaren Anders Jakobsson hade helst sett att han stannade i Sandviken.
Men 18-årige talangen Joel Engström sökte sig till Tillberga i stället – för att få spela seniorbandy.

Annons

Sandvikenkillen Joel Engström gjorde sex mål när SAIK vann SM-finalen i U18 i våras mot Edsbyn med 9–5, och gjorde sporadiska inhopp i seniorlaget i elitserien och en hel del matcher med Skutskär i allsvenskan.

Men när Christoffer Edlund plötsligt kom hem från Ryssland förstod han vartåt det barkade. Det skulle inte bli många elitserieminuter med Edlund, Patrik Nilsson, Erik Pettersson och Linus Forslund att konkurrera med i SAIK-anfallet.

Joel Engström fick kontakt med Tillberga som behövde en junior, och snart var övergången klar. Speltid har han fått i de tre inledande elitseriematcherna, som avbytare till Pekka Rintala, men när moderklubben SAIK kommer på besök är Joel Engström förkyld och får se matchen från läktaren.

Och får alltså vänta på sitt första elitseriemål i karriären, för än så länge är han mållös i sin nya klubb.

– Jo, det är lite ovant när man är van att göra mål, men det är tufft att gå från junior- till seniorbandy. Spelet i Sandviken är jag uppvuxen med, och har lättare att hitta ytorna där man får boll. Jag börjar få lite lägen, men bollen har inte gått in och det behövs nog för självförtroendet.

Anders Jakobsson tycker att Joel Engström skulle stannat kvar i Sandviken, även om han inte kunde garantera någon speltid.

– Han hade sin plats här. Visst har vi en tuff konkurrenssituation, men samtidigt lär man sig mycket av att träna tillsammans med världens bästa forwards varje dag. Men det är ett beslut han själv måste ta.

Joel för samma resonemang själv, men möjligheten till speltid vägde över.

– Jag får hoppas att chansen i SAIK kommer igen, jag ville spela mycket och möta de bästa i varje match, säger han.

Tillberga tog bara tre poäng i fjolårets serie, och har med nyförvärven av ryssarna Rinat Shamsutov och Ivan Lebedev höjt målsättningen. Med ett poäng.

– Ja, vi har tagit det beslutet gemensamt i spelartruppen. Målet är fyra poäng, och även om vi inte lyckats ta något ännu så är säsongen lång, säger Joel Engström.

Mer läsning