Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelarna: "Man är skraj att den här klassikern ska försvinna i mängden"

/

Efter ett nytt publikfiasko på Tele2 Arena har debatten om var SM-finalen i bandy ska spelas blossat upp igen.
Bandypuls ringde runt till spelare i några av elitserielagen för att höra vad de tycker bör göras för att ge tillbaka bandyfinalen sin glans.
Här är svaren.

Annons

LÄS MER: Profilens upprop – flytta finalen till Uppsala

Andreas Westh, lagkapten i svenska landslaget och Bollnäs.

– Jag har varit på 15 finaler i Uppsala och varit där två-tre dagar under finalhelgen och träffat mycket bandyfolk. Allt levde upp, det blev en bandyfamiljefest som är omöjlig att ersätta. Det har alltid varit bra is i Uppsala, det går inte att få upp lika bra i Tele2 eller Friends Arena. Man är skraj att den här klassikern ska försvinna in i mängden av andra finaler. Det är tråkigt att det är 15 500 när man vet att Hammarby har 30 000 om de möter typ Östersund i allsvenskan.

Robin Andersson, poängkung i Tillberga och ett av de stora framtidsnamnen i svensk bandy.

– Jag trodde det skulle bli en folkfest nu med Villa och VSK eftersom de borde dra mest folk efter Hammarby. 15 800 är för dåligt. Det var mäktigare på Studenternas, men det är förbi att ta det tillbaka dit så det gäller att bygga vidare i Tele2. Ett halverat biljettpris kanske skulle räcka långt. Det var mest halvdött på sidan av nu. Man blev lite besviken...

Jonas Edling, lagkapten i Edsbyn och femfaldig svensk mästare.

– Jag kollade finalen på tv. Jag har inte sett en enda final på plats sedan den flyttade från Uppsala. Men man ser ju på tv att det gapar tomt på läktaren, kan tänka mig hur det känns, i Uppsala kändes det fullt oavsett om det var 19 000 eller 26 000 personer. Man måste nog fundera allvarligt på vad man ska göra för det har bara gått åt fel håll sedan finalen flyttades.

RÖSTA: Var tycker du att SM-finalen ska spelas?

Johan Jansson Hydling, libero och lagkapten i Sirius.

– Jag var på plats och såg finalen, och det var inte samma inramning som på Studenternas där jag sett finalerna tidigare. Man märker inte att det är finalhelg i bandy. Om man tittar på hur det ser ut nu så var det 10 000 från Lidköping, 4 000 från Västerås och 1 000 som tittade på arrangemanget, det stora är att man inte fångat breddpubliken. I Uppsala var det finalladdning från torsdagen, som en festival med finalen som en höjdpunkt och det blir svårt att få till i en stad som Stockholm eftersom det finns så mycket annat där.

Magnus Fryklund, lagkapten och trotjänare i Broberg.

– Det är svårt att sätta fingret på vad som är fel, men biljettpriserna är en av grejerna. Vi satt i hörnet och den kostade 410 kronor för en vuxen, är du tre fyra i familjen så är det för mycket för 90 minuter bandy. Sen är det dåligt att inte fler föreningar ordnar resor ner och ställer upp. Det måste bli en fest för alla.

Adam Gilljam, landslagsspelare och anfallsstjärna i Hammarby.

– Jag såg finalen hemma, jag bor granne med Tele2 men jag kände inte något sug, man är fortfarande besviken att man åkt ur. Det är tråkigt att det inte var mer publik, men finalerna ska spelas inomhus och då är det här det bästa alternativet för att spela. Men man ska inte gnälla som folk gör till höger och vänster. Man lär sig under vägen vad som funkar och inte, det där torget man hade var en lyckad grej. Ge det chansen så kommer det vända. Och ser vi till att gå till final så blir det ett jäkla drag, det vet vi...

KRÖNIKA: "Vart är finalfesten på väg?"

Linus Pettersson, landslagspelare och försvarare i Sandviken.

– Jag har goda minnen från "Studan" eftersom man vunnit där och sett finaler på några soliga dagar. Sen har jag inte varit på några finaler i Stockholm förutom förra året då vi spelade i Tele2 på dålig is. Man måste nog bara bestämma sig och låta det ta den tid det tar. Jag tror det är nödvändigt att spela inomhus, och det måste få växa till en tradition.

Johan Löfstedt, lagkapten, landslagsspelare och mittfältsmotor i Vetlanda BK.

– Till och börja med trodde jag att det skulle vara mer folk eftersom det var Villa mot Västerås. Jag trodde på 20 000 personer, ska det vara mer krävs Hammarby. Jag tycker att man hittat en bra arena och att finalen ska spelas inomhus och det är nytänkande. Men jag håller med om att det var en jäkla fest i Studenternas också, men det tog tid att jobba in finalen där också. Biljettpriserna kanske man ska titta på, vilken målgrupp har man?

Joakim Hedqvist, anfallare i Vänersborg och fyrfaldig guldmakare med Edsbyn.

– Känslan är att bandyn ska vara för alla och att man ska få en upplevelse. Jag hade hoppats att Tele2 skulle ge den upplevelsen men den har inte lyft än. Jämför man med Uppsala så var det så mycket bättre där, med närheten till hotellen och en annan känsla med de grejerna. Min uppfattning om isen i Stockholm är att den inte varit så bra, och det var ju därför man ville spela inomhus. Som finalen var i Uppsala var det nästan aldrig under 20 000 i publik, det var en tajtare och härligare känsla i Uppsala.

Petter Björling, vänsterhalv i Villa Lidköping

– Jag tycker i stort att man gjort rätt beslut att flytta finalen inomhus då sporten är på väg inomhus. Men samtidigt så blir det en problematik när kulturen från Studenternas försvinner. Man märker att den så kallade bandyfamiljen inte ställer upp som de kanske ska göra det de senaste två åren. Jag tycker man ska bygga vidare på finalen på Tele2. Att ta tillbaka den till Studenternas är att backa utvecklingen i bandyn.