Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supertrion gör tre av fyra SAIK-mål

/
  • Erik Pettersson, Patrik Nilsson och Christoffer Edlund har gjort 75 procent av SAIK:s mål under försäsongen.

Räcker målen till åt SAIK:s skyttekungar? Hittills har de gjort de i alla fall.
Den interna skytteligan är helt jämn och supertrion har stått för 75 procent av målskörden under försäsongen.
– Siffrorna visar att vi hjälper varandra, säger lagkaptenen Christoffer Edlund.

Annons

Det mesta av förhandssnacket kring SAIK har handlat om superanfallet längst fram med Patrik Nilsson, Erik Pettersson och Christoffer Edlund. Tre målkungar, som alla vill ha sitt utrymme och sina målchanser.

Förbundskaptenen Svenne Olsson väckte frågan på upptaktsträffen, då med formuleringen om maten verkligen räckte åt alla fåglarna.

En sammanräkning av SAIK:s försäsongsmatcher, som blir tolv till antalet om man slår ut det i 90-minutersmatcher, visar att det visst finns mat så det räcker.

Christoffer Edlund har gjort 24 mål, Patrik Nilsson 23, Erik Pettersson 21, och övriga... 23.

– Jag har inte sett dom siffrorna tidigare, men det visar ju att vi hjälper och skapar lägen åt varandra och det är också den känslan jag har haft, säger Edlund, som även tror att samarbetet kommer bli ännu vassare ju längre säsongen lider.

Han är tillbaka i Sandviken efter ett lyckat år i Jenisej, där han blev rysk mästare och även vann skytteligan – som andra svensk efter Patrik Nilsson.

Nu är han, förutom bandyspelare, även hemmapappa på heltid åt Casper, som föddes kort efter VM i Chabarovsk i våras. Äldre sonen Alfons, 2,5 år, är på dagis 15 timmar i veckan.

På grund av familjesituationen stannade det vid ett år i Ryssland, men han är nöjd med lärdomarna och det han fick uträttat.

Hur stort är det att vinna skytteligan där borta?

– Det är mest en kul grej och en bonus, det var hundra gånger roligare att vinna mästerskapet. Som anfallare vill jag vara med och bidra till att laget går bra, och då handlar det bland annat om att göra mål. Men det finns inga individuella utmärkelser som kan mäta sig med att vinna tillsammans, det är ändå en lagsport vi håller på med.

Så här säger Christoffer Edlund om sina anfallskollegor:

– "Putte" har ju varit med länge och alltid gjort mycket mål, var han än har varit. Och Erik, det har jag sagt förut, det är det bästa jag sett och det går inte att räkna honom som en talang längre. Han är en färdig världsanfallare, och man undrar ju var det ska sluta?

– Vi har alltid haft ett bra samspel, och det tror jag beror på att vi unnar varandra framgång, det är en viktig faktor.

I Ryssland var det gemensamma träningar varenda dag, hemma i Sandviken igen har Edlund fått ligga i på egen hand för att hålla uppe träningsdosen.

Och det finns fortfarande saker som driver honom, trots att nu vunnit det mesta och gjort det mesta på bandyisen.

– Jag känner själv att jag utvecklats mycket de två senaste åren, och det finns fortfarande saker att göra. Jag kan åka ännu mer skridskor, jag kan komma till ännu fler lägen. Men en sak jag tycker jag blivit bättre på i Ryssland är att skapa lägen på egen hand, det fick man träna mycket på där borta.

Det kan behövas, då Christoffer Edlund upplever att den svenska bandyn blir alltmer tillknäppt.

– Det har varit slående under försäsongscuperna, och det är jag inte rädd för att säga. Den svenska bandyn skulle må bra av att fler lag släppte loss, det är ändå det publiken tycker är häftigt att se.

Mer läsning