Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenne Olsson gör entré som förbundskapten

/

Det har kallats bandy-Sveriges sämst bevarade hemlighet.
Nu är det också bekräftat – Svenne Olsson tar över som förbundskapten i det svenska herrlandslaget.
– Jag ville göra klart situationen med Broberg först, och inte lämna det vind för våg, säger 42-åringen från Söderhamn.

Annons

I slutet av april skildes förbundskaptenen Jonas Claesson och bandylandslaget sig åt.

Hans assistent Svenne Olsson fick frågan om att ta över huvudansvaret där och då. Att det dröjde ända till i juni innan Svenne Olsson blev klar som ny förbundskapten har med hans dubbla stolar att göra.

– Det har väl varit nästan klart i två månader, men jag ville göra klart situationen med Broberg först, säger Svenne Olsson, som har kombinerat tre roller i klubblaget de senaste två säsongerna – tränare, sportchef och ett arbete på marknadssidan.

På fredagen presenterades han som ny förbundskapten för det svenska landslaget. Men Svenne Olsson kommer att fortsätta jobba i Broberg också.

– Jag kommer jobba kvar, men mera med marknadsfrågor, försäljning och att försöka lyfta ungdomsbandyn i Söderhamn. Sedan kommer jag säkert att vara involverad i hallbygget också, det har varit en hjärtefråga som jag slitit för i många år, säger han.

Att sitta på dubbla stolar, att verka både i landslaget och i ett klubblag, i det här fallet är inget han ser som något större problem.

– Det kommer inte hända något runt Brobergs a-lag nu, många spelare sitter på tvåårsavtal. Men vi ska ordna en sportgrupp så vi slipper intressekonflikter. Att jag sitter och ska värva spelare till Broberg kan ju bli fel naturligtvis, säger han.

Hade det varit värre om du hade varit i en förening med många landslagsaktuella spelare, som SAIK, Hammarby eller VSK?

– Då hade frågan kanske kommit upp mer. Men nu ser jag det som en ickefråga, det är inga problem alls.

Svenne Olsson kommer få förmånen att utse sin egen assistent i landslaget.

Blir det också en hälsing?

– Där kan jag inte ge några hintar än faktiskt. Men det är många sportchefer i bandy-Sverige som har hört av sig. "Sparris" (Jonas Johansson, klubbchef i Villa Lidköping) vill gärna vara det, men där blir det på stående fot nej direkt, säger Svenne Olsson och skrattar.

Men det finns mera allvarliga saker att förhålla sig till som ny förbundskapten. En är att Sverige förlorat tre raka VM-finaler mot Ryssland – de två senaste med Svenne Olsson som assisterande förbundskapten.

Vad kommer du att förändra i landslaget?

Svenne Olsson funderar länge på frågan.

– Det är väl en del småjusteringar.

Som typ?

– Det vill jag ta med spelarna först. Men det är väl lite om hur jag vill att spelstarterna ska vara, hur många vi vill ha med högre upp i banan och sådana saker. Jag vill ta tillbaka bollinnehavet och makten över spelet, ryssarna har sköljt över oss enormt mycket i de här finalerna.

En annan het fråga i landslaget är den om föryngring.

– Ja, den eviga frågan. Det där hörde man ju redan under Franco Bergmans tid... Jag ser det så här: så länge de äldsta spelarna levererar, är bäst och är sugna så ska de bästa spelarna vara i landslaget. Sedan om de är 16 eller 45 år är inget hinder.

Svenne Olsson exemplifierar spelare från bägge håll:

– Föregående säsong var Westh (Andreas, Bollnäsliberon) grym i VM, och Bergwall (Andreas, VSK-målvakt) gjorde en säsong utöver det vanliga, och de är 38 plus bägge två. Men under min tid har vi ju lyft fram Erik Pettersson (Sandviken) och Adam Gilljam (Hammarby), som är extrema talanger.

Svenne Olsson kommer ha sin första kontakt med landslaget som förbundskapten i början på augusti. Då väntar läger i Lidköping, och träningsmatch mot Villa.

– Det blir lite samkväm och att vi kör matchen mot Villa. Det blir säsongspremiär där och förmodligen 3 000 åskådare, så det kan nog bli lite på allvar och med mycket prestige, säger Svenne Olsson.

Mer läsning