Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensson om klubbjakten

Vårfriden är räddad för Anders Svensson.
Burveteranen i Edsbyn har en utväg till framtiden.
– Ett konkret bud om en ny säsong i Volga, berättar 39-åringen, som samtidigt hoppas på fler alternativ.

Annons

Förra våren var en prövningens tid för den rutinerade landslagsmålvakten på Fallrundan strax utanför Edsbyn.

En strålande karriär för Rättvikssonen var oroväckande nära ett dystert slut när tiden gick – och ingen klubb hörde av sig.

Men till slut blev ryska bottengänget Volga, från Uljanovsk, räddningen för "Sverre" – fortfarande i toppklass och inte redo att lägga handskarna på hyllan ännu.

Den här våren började mer lovande, med hugade spekulanter både i Vänersborg och i synnerhet Villa-Lidköping.

Men tog en illavarslande vändning när Vänersborg värvade David Borvall och Villa nobbade i dörröppningen.

– Men det har ändå varit en bit från fjolårets tuffa tid, även om det inte hänt jättemycket sedan de svenska alternativen försvann för några veckor sedan, säger Anders Svensson, för dagen trygg med att det garanterat finns åtminstone en utväg att förlänga livet som bandymålvakt.

– Jag har fått ett bud från Volga om en fortsättning där. Och jo, det är ett bättre kontrakt än det jag liksom blev tvungen att acceptera förra året, säger "Sverre", som samtidigt vill hålla dörren öppen för ett tänkbart andra ryskt alternativ.

– Jag har kontakt med en annan rysk klubb, av bättre klass än Volga. Jag har liksom förklarat mina villkor, men ännu inte fått något mer konkret att ta ställning till. Jag väntar ett tag och ser om det kommer något att ta ställning till.

Efter sina senaste säsonger i Kazan och Uljanovsk ser Svensson inget problem med att ta en ny sejour i öst.

– Nä, absolut inte. Det är i grunden rätt roligt att spela i ryska ligan, det är en häftig och utpräglat offensiv bandy som gäller för det mesta.

Men det finns en baksida, åtminstone i ett kvalitetsmässigt svagt lag som Volga.

– Det är väl det jag tvekar lite inför, det gäller att orka mentalt. Det kan vara rätt jobbigt att göra ett gäng räddningar, men ändå förlora matcherna med 3–7. Samtidigt blev det ju lite bättre och bättre under säsongen. Och nu har de tydligen värvat några nya spelare, så laget bör bli lite vassare, säger Anders Svensson – som också kan se andra fördelar med en fortsättning i Uljanovsk, en stad med drygt 600 000 innevånare vackert belägen vid Volga, nära 90 mil öster om Moskva och 25 mil söder om Kazan där Svensson gjorde sina första säsonger som proffs.

– Där finns bra förutsättningar att hålla nivån, med en fin arena och ett grymt gym. Men det är ingen lyx och inga jättelöner, det handlar mer om just möjligheten att fortsätta ha sin sport som ett yrke.

Mer läsning