Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomlig touch avgjorde

/

19-åringarna klev fram när det som mest behövdes.
Erik Pettersson dundrade in fyra mål – och Martin Falk stod pall för trycket mellan stolparna.
Nu väntar Västerås SK i SM-final.

Annons

SAIK var i stort sett uträknat efter att Hammarby vunnit de två första semifinalmatcherna.

Men de regerande mästarna vände på steken – och nu väntar SAIK:s femte raka SM-final.

– Det är klart att det känns otroligt gött. Vi kändes starkare än "Bajen" till slut. Det sitter något i dom här väggarna här i Sandviken, säger Erik Pettersson och pustar ut.

Den 19-årige supertalangen låg bakom vändningen i den här matchen – och i hela matchserien.

Han satte först det viktiga kvitteringsmålet till 1–1.

När SAIK för första gången i matchen tog ledningen stod han vid straffpunkten och dundrade in 5–4-målet i den 73:e minuten.

Sedan bombade "EP" in 6–4 med fem minuter kvar – och satte sedan spiken i kistan med sitt 7–5-mål på tilläggstid.

– Jag har ju näsa för mål och tycker att jag kan hantera nervositeten på ett bra sätt när det hettar till. Jag ser alltid positivt på jämna matcher för då finns det stora chanser att bli hjälte – och det blev jag ju i dag, säger Pettersson och flinar.

– Nu har jag spelat några år i elitserien och har fått erfarenhet och rutin. Nu börjar man få ut det man har längtat efter i så många år – att avgöra stora matcher.

Du har gjort 20 mål i det här slutspelet. Kommentar på den siffran?

– Haha, klart att det är ett hyfsat facit. Men det är en match kvar att spela. De där målen spelar inte sån stor roll på lördag...

Hur känns det formmässigt?

– Fantastiskt bra. Jag tycker att jag har prickat in formen helt perfekt. Jag känner mig pigg och bollarna sitter. Det flyter bara på där ute.

Trots att Erik Pettersson bara är 19 år väntar nu hans fjärde SM-final.

– Det är så klart bra att ha det i bagaget. Jag kommer ihåg när vi mötte Villa på Studenternas 2012. Då var jag otroligt nervös. Nu känns det bara roligt att åka ner och spela.

För säsongens målvaktsensation Martin Falk väntar den första SM-finalen. Förra året satt han på bänken och såg Abbe Bodin storspela.

– Det ska bli otroligt roligt och extra inspirerande att få möta Andreas Bergwall i Västeråsmålet. Jag är fortfarande väldigt ung, och har allt att vinna.

Vad betyder det att du fick vara med och se hur allt gick till förra året?

– Det betyder nog en hel del. Nu vet jag vad som gäller. Redan förra året när jag fick vara med på bänken så tänkte jag "att det här vill jag också göra", säger Falk och fortsätter:

– Jag kommer nog inte vara så nervös. Det ska bara bli jäkligt kul.

19-åringen såg en aning tagen ut efter matchen. En stenhård matchserie har tagit på krafterna.

– Jag var så himla trött. Helt utmattad. Det är en jäkla anspänning att spela 90 minuter när det verkligen är kniven mot strupen.

Vad säger du om vändningen ni gör?

– Den är helt otrolig. Dom hade 2–0 i matcher och vi var nästan helt uträknade. Men vi trodde verkligen på oss själva och krigade till oss en SM-finalplats.

Mer läsning