Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VSK-stjärnans kaxiga passning till rivalerna: "De får värva hur mycket de vill"

Toppkonkurrenterna har rustat stenhårt inför 16/17. Regerande mästarna VSK har lyft upp en junior– men Simon Jansson sitter lugnt i båten.
– Jag är inte orolig för fem öre. De får värva hur mycket de vill, säger han.

Annons

Simon Jansson blev Västerås SK:s enda nyförvärv inför säsongen 15/16. Det blev en riktig fullträff sett till att han skulle ersätta storstjärnan Johan Esplund – som valde att vända hem till Villa Lidköping. VSK ställdes som bekant i SM-finalen mot just Esplunds Villa – och där drog Grönvitt det längsta strået. Mycket tack vare bland annat Jansson – som nätade i finalen och var den stora dominanten under hela slutspelet egentligen.

TV: Simon Jansson under måndagens ispremiär för VSK.

Efter en välförtjänt semester har Jansson och hans grönvita lagkamrater inlett jakten på ett tredje raka SM-guld – och det 21:a i klubbenshistoria.

– Jag har tränat på ganska hårt under sommaren. Jag brukar ta ledigt från jobbet för att kunna träna lite mer än vanligt och sedan hade jag en veckas semester innan ispassen drog i gång. Mest för att vila upp mig. Det har varit en bra sommar, säger han.

Det stod på Twitter att du träffade ”Lidas” – det var stort för dig, men det måste väl ha varit stort för honom också att träffa en färsk guldhjälte?

– Haha, jag vet inte om han visste vem jag var. Men det var riktigt häftigt att få se honom träna. Det är en stor idol för mig.

Även om fokus precis har börjat riktas mot säsongen 16/17 går Jansson med på att blicka tillbaka på en fantastisk debutsäsong i den grönvita tröjan. En säsong som innehöll både drömmål, tekniska mästerverk och en VM-debut i Ryssland, men också en oerhört omskriven och kontroversiell situation med en gammal lagkamrat.

Sandvikens Daniel Mossberg tryckte sin klubba rakt i sidan på Jansson under den tredje semifinalen. Tilltaget straffades med fyra matchers avstängning.

– Det är sådant som händer på isen. Visst var det kanske inte så schysst, men det har hänt och nu är det en ny säsong. Jag hoppas att vi kan slå ”Mossan” och Saik igen. Vi har släppt det. Båda har gått vidare och det finns inga hardfeelings, säger Jansson.

Jansson och Västerås gick sedan segrande ur striden mot Sandviken och Mossberg – och efter en del spekulationer stod det klart att Jansson skulle kunna medverka i sin allra första SM-final.

Vad minns du från finalen?

– Oj, men allting. Från att vi kom till Stockholm och tränade på arenan till matchen där jag fick göra mål. Det största var när slutsignalen gick och man bara träffades av en grönvit vägg där alla fans kramade om en. Det var obeskrivligt. Sedan förstås när vi höjde bucklan på podiet – det går inte att beskriva hur läckert det var. Vi vill tillbaka dit och det är därför vi tränar hårt.

Det finns ingen risk för mättnad?

– Nej, tvärtom. När man har varit med och vunnit och vet att det kan gå vägen så vill man bara tillbaka. Det är det enda som betyder något.

Simon Jansson under måndagens ispremiär med VSK.

Tack vare den starka debutsäsongen – och sina fina insatser för landslaget i VM – har Jansson seglat upp som en av de allra mest lysande stjärnorna i elitserien inför säsongen 16/17.Så här tänker han själv om den nivå han håller just nu:

– Det är riktigt kul. Vi vann SM-guld och jag tycker att det gick bra för mig. Jag har haft som mål att bli så här bra. Nu vill jag bli ännu bättre också. Det är jättekul att vara där jag är just nu, sedan vill jag självklart slå mig in i landslaget ännu mer och bli en startspelare där. Men absolut, det är jätteskoj att man har kommit en bit på vägen. Det var ju det här man drömde om som liten.

Vad kan du bli bättre på?

– Jag har tränat i ganska många år på att värdera lägen bättre. Jag behöver inte gå för fullt när man är ensam mot fyra motståndare, utan vill kunna hitta mina lagkamrater mer. Jag har också utvecklat skridskoåkningen sedan jag kom till VSK, men den vill jag bli ännu bättre på.

Kommande säsong i elitserien kan bli den mest intressanta påväldigt länge. Flera lag har rustat ordentligt för att bryta den grönvita guldtrenden – eller vad sägs om Sergej Lomanov Jr (Vänersborg), Alan Dzhusoev (Saik) och Patrik Nilsson (Bollnäs)?

Samtidigt har de regerande mästarna suttit väldigt lugnt i båten och egentligen bara ersatt flyktade Aksel Ekblom (Tellus) med junioren Rasmus Sjöström. Men Jansson tar ganska lätt på hur bandyns silly season har artat sig.

– Det är kul att det har kommit hit lite ryssar och vissa lag kommer att bli bättre. Samtidigt måste de få ihop det när det är en stor omsättning bland spelare. Men det ska bli kul att följa de andra lagen, säger han.

Skönt att bygga vidare på den truppen ni redan har?

– Absolut. Det känns som att vi har ett spel som vi är trygga med och vi känner varandra. Jag är inte orolig för fem öre. De får värva hur mycket de vill, men vi ska vara stora och starka. Precis som i fjol.

Det finns bara en målsättning att snacka om?

– Självklart. Vi ska lyfta bucklan igen i mars. Så är det bara, säger Jansson.