Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westh: "Högre status i Ryssland"

/

Bollnäs är regerande mästare i Champions Cup.
Och laget tänker försvara sin titel.
– Så är det, det är målsättningen, säger lagkaptenen Andreas Westh.

Annons

Efter en spännande och tät final mot Dynamo Moskva vann Bollnäs med 5–4 efter förlängning förra hösten. Lagen stöter på varandra i gruppspelets sista match på lördag.

– De har haft lite omsättning på spelare och är inte lika starka på papperet. Men samtidigt så har de sju-åtta riktigt bra spelare. Det blir nog en nyckelmatch att plocka dem om vi ska gå hela vägen, det är de som sticker ut mest i cupen, säger Andreas Westh.

Champions Cup är den första av försäsongens tre tyngre cuper. Sedan kommer Svenska Cupen, där Bollnäs inte deltar, samt World Cup i Sandviken.

Men hur hög status har en seger i Champions Cup? Med fyra ryska lag, tre hälsingelag och Kalix i startuppställningen är det en bit ifrån exempelvis Svenska Cupen där samtliga SM-slutspelslag från förra säsongen deltar. Eller för den delen World Cup där alla de bästa lagen från Sverige och Ryssland deltar.

Andreas Westh:

– Det är nog högre status i Ryssland att vinna den, där räknar man poäng och gör världstabeller på cupdeltagande. Champions Cup har ju blivit mindre med åren. Tiderna har förändrats i och med att fler lag har hallar och kan spela matcher på hemmaplan.

Den stora fördelen som gör att Champions Cup lever vidare och ändå står hyggligt stark är det faktum att lagen får spela matcher över 90 minuter. Och det är också statushöjande menar Andreas Westh, eftersom det blir mer på riktigt jämfört med de två andra cuperna där matcherna spelas över 2x30 minuter.

– Det är det man vet, och man måste prestera bra och få bitar på plats. Det blir mer på riktigt i fulltidsmatcher och de bra lagen kanske går ifrån den sista kvarten. Ett bra tidigt test att se hur man står. Och ryssarna vill ju absolut vinna så det blir bra fart i matcherna, säger han.

Hur bra är Bollnäs nu?

– Vi har börjat på en högre nivå än förra året, vi har tagit några steg. Det känns jätteskönt att Anders Spinnars är tillbaka, vi känner varandra utan och innan, vi vet hur vi tänker och det behövs en stark högersida bakom Per (Hellmyrs).