Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En rejält polariserad fråga"

Kommunstyrelsen säger ja till att föreslå en projektering om kostnaden för en bandyhall. Broberg är positiva till det första steget. Men blir det ett nej i fullmäktige tror Sven-Erik Lindestam (S) att sista ordet är sagt.

Annons

– Det här har varit en stor fråga så länge. Hade det varit enkelt så hade det varit avgjort. Tidigare har vi sagt nej för att det har varit en för stor kostnad. Blir det ett nej nu tror jag att det är slutgiltigt, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd.

Det som kommunstyrelsen nu föreslår är att kultur- och samhällservicenämnden ska genomföra en projektering för att se vad det skulle kosta att bygga en enklare form av bandyhall på Hällåsen, som man kallar väderskydd.

– Vi vill kalla det för vad det är. Hall leder tankarna till arena och då tänker man på arenor som Globen eller Göransson Arena. Vi har inte råd med det, men det borde finnas en möjlighet till att spela skyddat.

Tidigare har man räknat på att en bandyhall skulle kosta uppemot 50 miljoner att bygga. Att väderskyddet är en billigare lösning är självklart, men hur mycket det skulle kosta går inte att säga innan en projektering är genomförd.

Frågan om bandyhallens vara eller icke vara väcker starka känslor varje gång den tas upp. På tidningens Facebooksida har invånare i Söderhamn föreslagit att man helt enkelt borde ha en folkomröstning om saken.

– Det är en rejält polariserad fråga. Om man ska hårddra det så såg vi under valrörelsen att det var många som ville ha en och många som inte ville ha en.

Det är den utgångspunkten man haft i resonemanget som landade i torsdagens förslag. Att bygga en hall får inte innebära färre anställda i omsorg eller skola, eller att man på något annat sätt tummar på välfärden.

Samtidigt handlar det om att satsa på Broberg – och att satsa på ungdomarna. Kommunen måste varken ha simhall, elljusspår eller fotbollsplaner men det betyder inte att det inte är viktigt, påpekar Sven-Erik Lindestam.

– Det är värdefullt att ha. Det här är en satsning som ska vara billig och enkel, annars kanske vi inte har något elitlag längre. Det är viktigt för ungdomarna också, säger han.

Brobergs ordförande Nils Stefansson är glad över beskedet från kommunstyrelsen. Även om beslutet är långt ifrån fattat så är det ändå ett steg i rätt riktning.

– Det är väldigt positivt för hela Söderhamn. För idrottsrörelsen i allmänhet, men för Broberg i synnerhet förstås. Vi i föreningen känner att vi gör bra saker och att det ger resultat.

Att man kallar det för väderskydd spelar ingen roll. Nils Stefansson menar att det vore förmätet att ställa krav från Brobergs sida.

– Tak och väggar är ju det vi behöver. Det skulle vi bli väldigt glada för.

Mer läsning