Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eugene från Nya Zeeland är pluskund på Bandypuls: "Favoritlaget är Hammarby"

Han är från Nya Zeeland, bor i USA – och älskar bandy.
Via översättningsverktyg följer Eugene Lavery sporten i svenska och ryska medier, och drömmer om att en dag besöka SM-finalen.
– Jag gillar farten och skickligheten i bandyn, säger han, och avslöjar även favoritspelare och lagen närmast hjärtat.

LÄS ÄVEN: Så skaffar du Plus – prova för en krona första månaden

Det började med ett mejl från andra sidan Atlanten till Bandypulsredaktionen i december. Signaturen Eugene undrade hur man blev pluskund utan att ha ett svenskt telefonnummer.

LÄS ÄVEN: Redan kund hos MittMedia? Då ingår Bandypuls

Det visade sig vara 31-årige kyrkomusikern Eugene Lavery. Han är från Nya Zeeland, men har bott i USA de senaste tio åren – i New York, Pennsylvania, Kentucky och nu Texas. Han kan varken svenska eller ryska, men älskar bandy.

När Eugene hörde talas om sporten för första gången minns han inte, men det var under VM i Irkutsk 2014 som han började följa bandyn.

– Jag fastnade efter att ha sett Sverige och Ryssland göra upp under hemska förhållanden. Jag kommer också ihåg att jag läste om det somaliska bandylaget, som blev stora internationella nyheter långt bortom bandyns värld, säger Eugene.

– Då började jag lära mig om de inhemska ligorna och kom över några streamade matcher med Ljusdals BK på Youtube. I kommentarsfältet under sändningarna var Ljusdals fans väldigt hjälpsamma och svarade på alla mina frågor om sporten.

LÄS ÄVEN: Pluskund på Bandypuls? Se sju livesända matcher innan slutspelet!

I USA är det nära nog bara i Minnesota som bandy utövas, så Eugene har aldrig provat spela själv. "I am just a keen spectator", som han säger. Vad som fick Eugene att fastna för sporten från början var ett intresse för både fotboll och ishockey.

– Bandy verkade som den perfekta kombinationen. Jag gillar farten och skickligheten i bandyn och älskar att den spelas på så stor yta. Den utökade spelytan uppmuntrar till mer taktisk medvetenhet än i ishockey som spelas på en mycket mindre yta, säger han.

– Och jag älskar att se matcher som spelas utomhus, som VM-finalen i Irkutsk 2014 som spelades i iskallt väder. Det får bandyn att framstå som en extremsport.

Har du något favoritlag eller följer du bara bandyn i allmänhet?

– Mitt favoritlag i elitserien är Hammarby, och självklart har jag också en "soft spot" för Ljusdal. När jag var i Stockholm för några år sedan råkade jag, som av en händelse, bo nära Zinkensdamms IP och gjorde en poäng av att besöka arenan. Tyvärr var det sommar och inte möjligt att se bandy. En dag hoppas jag kunna besöka Sverige för att se bandyfinalen.

Och favoritspelare, vilka är det?

– Per Hellmyrs och Adam Gilljam var de första spelarna som jag la märke till. Jag gillar också några av de ryska spelarna, som Evgeny Ivanushkin och Sergej Lomanov, och kazaken Rauan Issaliev.

Hur håller du dig uppdaterad om bandy?

– Jag besöker Bandypuls.se och Rusbandy.ru dagligen för att hålla mig uppdaterad om de senaste bandynyheterna. Jag kan inte ryska eller svenska, så jag använder Google translate som funkar tillräckligt bra för att jag ska förstå vad det handlar om, säger Eugene, som även strömmar elitseriematcher via Bandyplay då och då.

– Även Youtube är en bra källa för bandymatcher, särskilt från Ryssland och Finland.

Folk i din omgivning, vad säger de om ditt ganska udda intresse för en sport som är så liten och knappt finns i USA?

– Ha! De flesta jag pratar med har ingen aning om vad bandy är, så konversationen blir inte alltför lång. I USA är folk i alla fall bekanta med ishockey, så de har något att relatera till, säger Eugene.

– Jag har startat ett Facebook- och Twitterkonto som heter Planet Bandy för att försöka utvidga den engelskspråkiga täckningen av bandy, eftersom det för tillfället är nästan omöjligt för en engelsktalande att lära sig något om sporten.

Som ny pluskund på Bandypuls fortsätter han nu att följa det som händer i svensk bandy och internationellt, med VM i Sandviken som höjdpunkt i månadsskiftet januari-februari.

–Jag tycker att Bandypuls är en utmärkt sajt och självklart värd att betala för, eftersom det är en av få bandysajter som erbjuder nyheter och analyser. Tyvärr verkar bandyn få begränsat med utrymme i media, så att komma över en så fin sajt som Bandypuls är väldigt lyckat, säger Eugene Lavery.