Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experten hyllar Fabian Janssons initiativ: "Det här utvecklar bandyn"

Homosexuelle Fabian Jansson vill hjälpa fler att våga komma ut inom bandyn.
För det hyllas han av jämställdhetskonsulten Sofia B Karlsson, som tror att hans berättelse kan utveckla sporten.
– Jag blir jätteglad, säger hon.

I en lång intervju med Bandypuls berättar förre pojklandslagsmålvakten Fabian Jansson öppet om hur det var att vara homosexuell i bandyns omklädningsrum. 20-åringen hoppas att hans historia ska kunna hjälpa fler att våga komma ut inom bandysporten.

Initiativet blir varmt mottaget av Sofia B Karlsson som arbetar som jämställdshetskonsult och resurs för Riksidrottsförbundet i jämställdshets- och hbtq-frågor.

– Personer som berättar om det här i miljön runt traditionell manlig idrott är väldigt modiga och viktiga. De är viktiga förebilder för att andra ska se att idrotten är till för alla, säger Sofia B Karlsson, som poängterar att hon uttalar sig som "sin egen person" i intervjun.

– Samtidigt ligger ansvaret på ledare och tränare att skapa den här miljön där det inte spelar så stor roll vem man är ihop med. Det gäller att de som har mest makt och möjlighet att förändra den miljön verkligen tar det ansvaret.

Att Fabian Jansson berättar om det här, vad kan det ha för betydelse för en liten sport som bandy?

– Det här utvecklar bandyn skulle jag säga. Det visar alla att "det här är en idrott för mig" och de som redan är inne i bandyn får känna att "här händer det saker". Det spelar stor roll för hur sporten kan utvecklas framåt, säger Sofia B Karlsson.

Fabian Jansson tycker själv att bandyn kan bli mycket bättre i arbetet med hbtq-frågor. Sofia B Karlsson nämner några enkla knep.

– Dels kan man fundera över hur man själv vill leda position. Vad utstrålar och vidarebefordrar man för värdegrund? Kan det vara möjligt att ändra nåt litet i sitt eget beteende för att få andra att känna sig mer välkomna? Det kan vara att bara tänka på vilka ord man använder, säger hon och fortsätter:

– Ord kan göra stor skillnad, men också att vara tydlig: Här är alla välkomna, oavsett vem du är. Kanske med tydligt fokus på sexuell läggning och könsidentitet, för där finns mycket att göra. Ansvaret ska inte ligga på den som sticker ut, utan på tränaren och hela laget. Det är inte den som sticker ut det är fel på, det är den som skapar dålig stämning och kränker den andra som måste göra nåt åt det.

I damidrotten är det betydligt vanligare med spelare, utövare och ledare som kommer ut. Anja Pärson, Kajsa Bergqvist och Pia Sundhage är bara några svenska exempel. I damlandslaget i fotboll är stjärnor som Nilla Fischer och Caroline Seger öppet homosexuella. Så varför är det vanligare att idrottskvinnor kommer ut än att män gör det?

– Dels för att herrfotboll, -hockey eller -bandy har en längre historia med en manlig tradition där män tittar, bedömer och bestämmer över idrotten. Förväntningarna på personer som är aktiva i traditionellt manlig lagidrott är att de ska vara stora, starka, stå upp när det blåser och vara heterosexuella för att det sett ut så väldigt länge, säger Sofia B Karlsson.

– Medan i damidrotten, där är historien kortare. Redan när du har kommit in i lagidrotten har du brutit en norm. Då är det inte lika konstigt att du bryter en norm till genom att vara tillsammans med en tjej. I fotbollen är du i normens öga, du förväntas vara helt enligt mallen. Är du inte det så är det mycket svårare för herrfotbollsspelare än bland damfotbollsspelare.