Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experterna svarar – här är topparna, flopparna och mästarna: "Är Pasjkins rätt för Bajen"

På fredag kväll är det dags – den "riktiga" premiären av elitserien.
Sju av Bandypuls experter svarar på frågor om försäsongen, överraskningarna, flopparna och vilket lag som får lyfta bucklan på Tele 2 i mars.

Jonna Igeland, MittMedias sportdesk och Bandypuls

Vad har du dragit för slutsatser under försäsongen?

– Att vi har en helt sjuk bandysäsong framför oss! Det här måste helt enkelt bli den häftigaste säsong som jag har fått vara med och bevaka under mitt, visserligen ganska korta, bandyliv. Det känns som att det är en annan känsla under försäsongen, ligger lite mer spänning i luften.

Vad kommer bli säsongens överraskning i elitserien?

– Broberg känns intressanta. Jag imponerades verkligen av dem under World Cup, och vem vet – men det känns som att det här kan bli deras år. Sedan måste jag även lufta min förhoppning om att Tellus ska kunna överraska och inte bli seriens strykgäng.

Vad blir säsongens besvikelse?

– Vänersborg. Trots de ryska stjärnvärvningarna så har det tyvärr inte sett särskilt imponerande ut under försäsongen. Jag tror inte att Vänersborg kommer att göra någon floppsäsong, men på förhand känns det som att det alltid kommer att finnas mer att önska med den uppställning man har.

Vilket lag vinner elitserien?

– Svårt, men Villa har imponerat så pass under försäsongen att det får bli dom som får mitt tips. De ser stabila ut och känns som det lag som kan tackla serielunken bäst.

Vilket lag tar SM-guld?

– Finns det några som kan slå VSK i en final? Jag tycker inte att det känns så just nu. Jag tror att det blir en repris från i våras och att VSK och Villa möts i finalen. Men jag tror att VSK kommer att bli extremt svårslagna i de viktiga matcherna, även den här säsongen.

Åker något lag ur – och vilka går i så fall upp?

– Allsvenskan har ju, precis som elitserien, spetsats en del inför den kommande "superallsvenskan" som ska bildas, och det vore ju kul om steget mellan serierna äntligen minskade. Jag personligen är nog allra mest nyfiken på Peace & Love City (f.d. Borlänge) som jag följde nära förra säsongen och som värvat ett par intressanta kuggar. Sedan är ju Ljusdal, som alltid, en het kandidat. Det blir nog spännande där i trakten av upp- och nedflyttning. Men spontant bör Tellus få det rätt tufft i elitserien, det måste man väl ändå tippa.

Sätt din drömrubrik, tänk bandy 2016/2017...

– "Ryssflykten är total – nu vänder även Säfström och Fagerström hem: "Inga lirare kvar"

Ja, jag är självisk och vill att alla de bästa ska spela i elitserien. Så är det bara. Trist för rysk bandy, men nog kan man vara ärlig och säga att man vill ha det bästa för sig själv?

Sedan vill jag även att folk ska tala ut. Helst alla – spelare, ledare, supportar, förbundet, även vi journalister. Allt som börjar med "XX talar ut" är bra.

Har du någon särskild rutin innan eller under en match du bevakar?

– Varma kläder – alltid långkalsonger och vantar. Sedan spelar det ju aldrig någon roll vad man har på sig, det är lika kallt ändå. Därför krävs kaffe, gärna både innan matchen, i paus och efteråt.

Christoffer Million, redaktör Bandypuls

Vad har du dragit för slutsatser under försäsongen?

– Att tre ryska stjärnor inte gör ett slutspelslag till given SM-finalkandidat. Jag satt själv och vibrerade av upphetsning när Vänersborgs supersatsning kulminerade med Sergej Lomanov. Jag var i princip beredd att sälja radhuset och flytta till Västergötland. Efter höstens insatser är jag inte lika imponerad, men är medveten om lagets enorma potential. Men just nu ser jag många lag före, inte minst superrivalen Villa, SAIK och VSK.

Vad kommer bli säsongens överraskning i elitserien?

– Är övertygad om att Vetlanda och Edsbyn går mot fina säsonger, även om det inte vore att överraska. Säger därför att Broberg blir säsongens surprise. Har haft en tuff höst med skador och sjukdomar, men slog ut Edsbyn i World cup och var bara ett missat friläge och en svidande kontring från att slå ut SAIK i kvartsfinal. Ola Grönberg kan ta Broberg tillbaka till slutspel och laget känns mer uppkäftigt än i fjol. Dennis Wasberg går i bräschen på Twitter!

Vad blir säsongens besvikelse?

– Hammarby, tyvärr. Laget var totalt håglöst i Svenska cupen, men spelade upp sig i World cup. Vid sidan av isen brottas Hammarby med en svår ekonomisk situation och kaos har tyvärr blivit ett stående inslag runt laget. Hur påverkas man vid ytterligare smällar och får Pasjkins ihop den från i fjol så splittrade gruppen? Risk för missat slutspel, även om jag vet att Bajen alltid är med när det drar ihop sig.

Vilket lag vinner elitserien?

– Precis som i fjol gissar jag på SAIK och det tänker jag göra till laget slutar etta. Alan Dzhusoev blir en av elitseriens största artister och Joel Othén har redan visat varför SAIK värvade hem honom.

Vilket lag tar SM-guld?

– Jag travesterade ju Gary Lineker i en krönika och fastslog att bandy är en sport där VSK alltid vinner. Men tre raka SM-guld låter ändå osannolikt i dagens konkurrens. Därför säger jag Villa. Har alla ingredienser för att bli bäst, förutom en riktig SM-guldmålvakt á la Bergwall eller Othén.

Åker något lag ur – och vilka går i så fall upp?

– Utan att ha sett Tellus lär det bli tufft i elitserien och kanske även i ett kval. Särskilt om man hamnar i samma grupp som Micha Svechnikov och Ljusdals BK.

Sätt din drömrubrik, tänk bandy 2016/2017...

”Grannarnas paniklarm till polisen: Det är en arg björn i Villa-målvaktens lägenhet".

– Ingen brölar som elitseriens mest högljudda keeper Jon Karlsson. När han vaktar kassen styr han Villas försvar med ett oväsen som skulle få rovdjur, zombies, Katla och Godzilla att rygga.

Har du någon särskild rutin innan eller under en match du bevakar?

– Alltid flygplansläge när diktafonen på telefonen sätts i gång för intervjuer. Är också svårt musikberoende och laddar alltid med nån riktig smocka. Kan vara allt från Slipknots mäktiga The Blister Exists till Villas tunga entrélåt Dimatik–Giratina. Det ska smälla.

Laget var totalt håglöst i Svenska cupen, men spelade upp sig i World cup. Vid sidan av isen brottas Hammarby med en svår ekonomisk situation och kaos har tyvärr blivit ett stående inslag runt laget. Hur påverkas man vid ytterligare smällar och får Pasjkins ihop den från i fjol så splittrade gruppen? Christoffer Million om Hammarbys kommande säsong.

Rikard Bäckman, MittMedia Sport och Bandypuls

Vad har du dragit för slutsatser under försäsongen?

– Att Bollnäs spel lämnar en del att önska, i år igen. Man vill så gärna hålla boll och "massera" – men gör det alldeles för mycket på egen planhalva, så motståndarna blir knappt trötta av det. Men man ska vara oerhört försiktig med att döma ut Bollnäs, med tanke på att laget vann nästan 97 matcher på rad förra säsongen efter en start med samma frågetecken som nu.

– Sen undrar man ju lite hur dom ska ha det i Vänersborg. Var tog Johan Koch och Emil Viklund vägen? Ska det bara köras (...in i säcken) på ryssviset nu, eller?

– Och att det finns flera "nya" spelare att hålla koll på som kan göra succé. Tänker på Villas Joel Broberg och målisen med mustaschen Jon Karlsson, Vetlandas Robin Folkesson och SAIK:s ryske superstjärna Alan Dzhusoev.

Vad kommer bli säsongens överraskning i elitserien?

– Sirius har ju allt emot sig, så jag svarar väl igen då att de inte kommer vara så dåliga som alla tror. Sen tror jag att Vetlanda, med den mästerlige Johan Löfstedt, kommer kunna spöa alla lag i den här serien.

Vad blir säsongens besvikelse?

– Jag tror inte på Hammarby. Den tränarlösningen har mycket att bevisa, med tanke på hur stämningen var i laget förra säsongen. Frågan är om Pasjkins är rätt för Bajen?

– Tillberga kommer inte gå till slutspel nu heller, om det nu ska räknas som en besvikelse.

Vilket lag vinner elitserien?

– Det gör väl kanske Villa Lidköping då.

Vilket lag tar SM-guld?

– Othén, "Mossan", Edlund, "EP" och nye ryssen Dzhusoev... Det gör Sandvikens AIK på Tele2!

Åker något lag ur – och vilka går i så fall upp?

– Det ska inte gå att Tellus hankar sig kvar. Men jag har gärna fel. Ljusdal kommer att ta steget upp igen – och operation få Michail klar för elitseriesäsongen 2017/2018 lär väl redan ha börjat.

Sätt din drömrubrik, tänk bandy 2016/2017...

Exklusivt i VLT – Bergwall talar ut om sitt bollkastande: "Jag kan inte låta bli när dom står där och jublar"

Har du någon särskild rutin innan eller under en match du bevakar?

– Ja, innan så snapar eller messar jag med min tjej, dricker energidryck från två av de lite sundare märkena och repeatlyssnar på Hardwells originalmix "How we do" (från 2.45 till 3.45 i den låten för att vara extremt specifik). Man ska vara superspeedad på gränsen till överpeppad, förstår ni.

Stisse Åberg, Arbetarbladet, Gefle Dagblad och Bandypuls

Vad har du dragit för slutsatser under försäsongen?

– Att ryssinvasionen inte verkar kunna påverka utgången. Vi är tillbaka på det så grönvita 90-talet. Hur matcherna än ser ut i elitserien och slutspelet – så slutar det här ändå alltid med att Västerås SK står där och kallar sig Mästarna mästare igen. Som för två år sedan, som i fjol.

– Men samtidigt kommer det bli riktigt många roliga matcher med oväntade resultat och sköna mål...innan VSK vinner igen alltså.

– Sedan går det att fundera vidare på om det finns 14 elitserielag. I fjol tog Gripen tre poäng och Sirius åtta – och de hänger med än.

Vad kommer bli säsongens överraskning i elitserien?

– Broberg? Vetlanda? I fjol tror jag att jag svarade Vänersborg. Det var ju sådär. Men jag svarar Vänersborg igen. Jag har alltid gillat Stefan Karlsson, även när han varit förbannad.

Vad blir säsongens besvikelse?

– Stockholmslagen. Hammarby för att man är van och vill att de ska finnas med högt upp – och Tellus. Fast Tellus kan ju inte bli en besvikelse, om de nu inte sätter ett totalt bottenrekord för elitserien förstås.

– Jag vill inte svara Bollnäs, även om jag ibland tror det. Som under World cup.

Vilket lag vinner elitserien?

– Villa Lidköping, men det kan lika gärna bli Västerås eller SAIK.

Vilket lag tar SM-guld?

– Västerås SK. Hos mig har klubben en respekt och favoritstämpel som inte går att skriva bort. Men jag vill se SAIK utmana..ja, mer ändå självklart.

Åker något lag ur – och vilka går i så fall upp?

– Tellus av sportsliga skäl. Sedan fruktar jag att nån klubb har gjort en galen glädjekalkyl ekonomiskt också.

Sätt din drömrubrik, tänk bandy 2016/2017...

– "SAIK tvingades spela utomhus fem gånger på världens nordligaste VM-arena för fotboll – då blev det publiksuccé när lovikavantsklappet kom tillbaka." Jisses.

Eller:"Bandyhall byggs i Bollnäs. På riktigt."

Har du någon särskild rutin innan eller under en match du bevakar?

– Jag byter om till långkalsonger och underställ för att hålla värmen och ser till att Iphonen är laddad för twitter.

– Men mest kommer jag att sakna att munhuggas med bortgångne Daniel "Bobo" Hagström på pressläktaren i Göransson Arena. Det blir svårt att vänja sig vid att han inte sitter där längre.

Andreas Tagg, redaktör på Bandypuls

Vad har du dragit för slutsatser under försäsongen?

– Att förväntningarna inför elitserien är enorma, av goda anledningar. Att det finns tre lag som alla andra får jaga. Topptrion Sandviken, Villa och Västerås ser nästan äckligt starka ut. Men samtidigt finns det flera outsiders.

... Bollnäs – om man steppar upp och får igång spelet efter en seg försäsong (vi ska komma ihåg att laget var trögstartat även i fjol).

... Edsbyn – som inte så många pratar om men som tycks ha något väldigt spännande på gång.

... Vetlanda – som bara ser vassare och vassare ut för varje säsong.

... Vänersborg – om man får ihop den svensk-ryska mixen på ett bra sätt.

Vad kommer bli säsongens överraskning i elitserien?

– Det handlar som alltid om referensramar? Tillberga kommer vara bättre än i fjol, men konkurrensen är ändå för tuff för att drömmen om slutspel ska kännas realistiskt. Edsbyn flyger lite under radarn och har något bra på gång. Och Vetlanda då, som kan störa alla lag.

Vad blir säsongens besvikelse?

– Som sagt, referensramar… Vänersborg är ett givet slutspelslag, men jag tvivlar på att man får den fullträff som behövs för att nå riktigt, riktigt långt. Och Hammarby är jag tveksam till. Det känns faktiskt som laget att peta bort från topp åtta, för underdogsen som jagar slutspelsplats. Och med underdogs så syftar jag i det här fallet på Broberg och Tillberga.

Vilket lag vinner elitserien?

– Sandviken kommer att vara starkast över 26 omgångar. Alan Dzhusoev är en spelare att hålla koll på, och som tillsammans med Joel Othén kliver in och kompletterar och förstärker ett sedan tidigare urstarkt lag.

Vilket lag tar SM-guld?

– Rimligtvis borde jag väl säga Sandviken då, efter svaret på den tidigare frågan. Men jag byter till Villa, som får en fullträff i slutspelet och bjuder Lidköping på den guldfest man så hett längtar efter. Och sen pågår väl firandet i "Lisch" fram till elitseriepremiären 2017.

Åker något lag ur – och vilka går i så fall upp?

– Tellus är såklart i farozonen. Största hotet underifrån stavas Ljusdals BK, som väl är laget att ta klivet uppom det ska ske några skiften i seriesystemet. Bättre rustat än i fjol och jag menar, Micha Svechnikov på ett mittfält i allsvenskan... Jisses.

Sätt din drömrubrik, tänk bandy 2016/2017...

”Det otroliga Busterslutet på Zinkensdamm – Tellus till slutspel efter mål i sista sekunden”

–Inte för att jag hyser större sympatier för Tellus än något annat lag i elitserien, men man gillar ju underdogs. Och det är svårt att hitta en större sådan än Tellus.

– Äsch, jag bjuder på en till rubrik då. Lika osannolik den också:

”Tre dagar kvar till SM-finalen – Tele2 är slutsålt”

Har du någon särskild rutin innan eller under en match du bevakar?

– Packar dator, sladdar, nätverkskablar, USB-mus, mobil, laddare. Allt man behöver. Dubbel- och trippelkollar sen allt, övertygad om att jag har glömt något. Sen blir det lager på lager. Hatar att frysa, vilket jag ändå gör nästan konstant under vinterhalvåret.

Leo Hägglund, Hela Hälsingland och Bandypuls

Vad har du dragit för slutsatser under försäsongen?

– Det finns ju några, men en stor, och rätt trist sådan, är att Västerås ser så pass överlägset ut igen. Laget riskerar att ta död på all spänning. Sen går det att konstatera att den ryska invasionen sett rätt tandlös ut – undantaget Alan Duzhojev som kommer bli en nyckel för Sandviken.

Vad kommer bli säsongens överraskning i elitserien?

– Känslan, trots aningen svårbedömda försäsonger, är att både Tillberga och Edsbyn kan ta kliv framåt. Edsbyn håller en ruggig högstanivå men har fortfarande problem när det väl dippar, då kan det vara riktigt uselt i stället. Tillberga har byggt vidare i bakgrunden och kommer hota om slutspel.

Vad blir säsongens besvikelse?

– Ja, efter insatserna fram till premiären så är det svårt att inte ge Vänersborg stämpeln. Sergej Lomanov har nog redan märkt att disciplinerade svenska försvar inte forceras på egen hand, och har väl till viss del visat hur svår omställningen när du tar steget över Östersjön kan vara.

Vilket lag vinner elitserien?

– Västerås ser så starka ut att det vore idiotiskt at säga något annan än dem. Ett komplett lag som vet vad de gör i alla lägen. Går inte att rubba från tronen över en hel serie.

Vilket lag tar SM-guld?

– Här lämnar jag Västerås och säger Villa Lidköping. Jag tror de båda möts i en ny SM-final, och den här gången har Villa lärt sig hur det funkar. I en match kan allt hända och där finns chansen att välta mäktiga VSK.

Åker något lag ur – och vilka går i så fall upp?

– Den chansen finns i år. Tellus är i praktiken redan klart för ett kval innan serien ens startat. Där kan laget få det tufft, för det är inte bara att komma till ett kval med stukat självförtroende. Ljusdal har rustat rätt inför den här vintern och jag blir inte förvånad om de är tillbaka i elitserien 2017/2018.

Sätt din drömrubrik, tänk bandy 2016/2017...

"Knallen ingen trodde på – Broberg i historisk semifinal: ”Så skönt att äntligen slå ut Sandviken”"

Har du någon särskild rutin innan eller under en match du bevakar?

– Försöker alltid hinna in på Glada korven och köpa en tunnbrödsrulle – dubbel med räksallad. Sen måste jag ha en ny snusdosa i fickan och ett paket rosa Extra.

"Knallen ingen trodde på – Broberg i historisk semifinal: ”Så skönt att äntligen slå ut Sandviken”"Så lyder Leo Hägglunds drömrubrik för säsongen 2016/17.

William Holm, VLT och Bandypuls

Vad har du dragit för slutsatser under försäsongen?

Det talas inför varje säsong om att det blir "den bästa elitserien någonsin". Det tycker jag är svårt att bedöma – hur en series lag totalt utvecklas över tiden. Däremot kan jag efter försäsongen konstatera att det blir den mest stjärnspäckade elitserien någonsin. Det finns inte bara en utan ett flertal artister i topp 8-lagen.

Vad blir säsongens överraskning i elitserien?

– Publiken. Svensk bandy har aldrig synts och hörts så mycket som den gör just nu. Klubbarna marknadsför sig mer än någonsin, i många olika forum, och spelare/ledare verkar förstå sambandet mellan att våga vara ärlig i sina åsikter och medieexponering. Lägg därtill att topp 8-lagen känns mer stjärntäta än på länge, så tror jag att det totala publiksnittet kommer att höjas 2016/2017.

Vad blir säsongens besvikelse?

– Vänersborg. Laget har inte fått ihop det under försäsongen. Superryssar som Sergej Lomanov Jr och Nikita Ivanov i all ära, men en nysatsning tar tid och laget Vänersborg verkar obalanserat.

Vilket lag vinner elitserien?

– Sandviken. Laget har en bredd och spets som gör att man har vad som krävs för att vinna elitserien.

Vilket lag tar SM-guld?

– VSK. Mättnad är ett ord som inte existerar i ABB Arena. Spelarna vet att det krävs fler än två SM-guld (som stora delar av truppen har) för att bli stor i klubben. Och just det suget finns. Att bli stor. Nu inleder man jakten på det historiska tredje raka SM-guldet, och sitt 21:a totalt. Förmågan att kliva fram när det gäller som allra mest, tillsammans, är VSK-spelarnas allra största styrka.

Åker något lag ur – och vilka går i så fall upp?

– Nej. Tellus känns som den givna slagpåsen. Jag såg laget tidigt på försäsongen och känslan var att det var ett allsvenskt lag på alla sätt. Utgjorde egentligen inget hot alls. Men att möta elitseriemotstånd en hel säsong och komma in i det tempot tror jag innebär att man blir för starka i det negativa kvalet.

Sätt din drömrubrik, tänk bandy 2016/2017...

"Carlsson tar över landslaget".

– Visst, det kanske är svårt att kombinera klubbtränarrollen med att bossa över ett A-landslag. VSK-tränaren Michael Carlsson har dock gjort det med P21-landslaget – där han genast vann VM-guld. Med tanke på hans otroliga facit som VSK-tränare (han har vunnit fem av de sju titlar som det spelats om i svensk bandy de senaste åren) vore det spännande att se vad han kan göra med A-landslaget - som inte imponerat senaste åren.

Har du någon särskild rutin innan eller under en match du bevakar?

– Min rutin inför matcherna är att komma i instormande i sista sekund. Får jag inte en bandykorv i pausen blir jag smågrinig.